Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Vi husker alle Åsne Seierstad stemme fra uttallige radio- og TV-innslag under krigen i Irak. Nå har hun gått i studio og selv lest inn sin personlige rapport fra denne tiden. Fra januar til april 2003 - i hundre og én dag - arbeidet Åsne Seierstad som reporter i Bagdad for skandinaviske, tyske og nederlandske medier. I avisartiklene og TV-reportasjene hun laget, formidlet hun det som foregikk i Irak før, under og etter angrepet fra de amerikanske og britiske styrkene. Anmeldelser: -"En intens skildring av tilværelsen som øyevitne i krigens Bagdad, hvor Åsne Seierstad konsentrerer seg om krigsreporterens viktigste arbeidsredskaper: Sine egne sanser." Per Anders Madsen, Aftenposten Les hele anmeldelsen "Det er bare å slå fast at dette antakelig er den sterkeste norske krigsreporterbok noensinne." Sven Egil Omdahl, Stavanger aftenblad Les hele anmeldelsen " Åsne Seierstad befinner seg uten tvil i frontlinjen blant Norges utenriksjournalister. Det hun eventuelt måtte mangle i lokalkunnskap, tar hun igjen i form av uredd nysgjerrighet, frekkhet og formidlingsevne." Stian Bromark, Dagbladet Les hele anmeldelsen "I Hundre og én dag tar Seierstad fra første side det fortellergrepet hun fullt ut behersker og gjennomfører med bravur: Å observere med sans også for de små og uventede detaljer, og å skildre det hun ser i et godt, ledig og medrivende språk." Johan O. Jensen, Adresseavisen Les hele anmeldelsen -"Åsne Seierstad forteller historien om sine egne 101 dager i Bagdad uten at hun selv kommer i veien. Slik gjør en god journalist." Ivar A. Iversen, Dagsavisen Les hele anmeldelsen "Hun gir et storartet innsyn i arbeidsforholdene, kampen med det irakiske informasjonsministeriet, i boforhold på de stadig mer herjede hotellene. Dette er en kvinne med godt blikk." Guro Hjeltnes, VG Les hele anmeldelsen "Åsne Seierstad har skrevet en sterk reportasjebok fra krigens Irak. Les den!" Anne-Lise Johnsen, Fredrikstad Blad Les hele anmeldelsen Les også: - Panikken var i ferd med å ta meg [ Aftenposten 8.11 ] Så var 101 ute [ Dagsavisen 8.11 ] Gråt da hun skrev [ Adresseavisen 7.11 ] Åsne Seierstad er født i 1970. Hun er cand.mag fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, spansk og idéhistorie. Som krigskorrespondent dekket hun konflikten i Irak i 2003, og Afghanistan i 2002 for skandinavisk presse og media. Fra 1998 til 2000 jobbet hun i NRK Dagsrevyen, og dekket blant annet krigen i Kosovo i 1999. Hun var korrespondent for Arbeiderbladet i Kina 1997, og i Russland fra 1993 til 1996. Seierstad har tidligere utgitt bøkene Med ryggen mot verden (Cappelen, 2000) og Bokhandleren i Kabul (Cappelen, 2002). Hun har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt journalistiske virke og for sine bokutgivelser.
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2008
Format Lydfil
ISBN13 9788202257323
EAN 9788202257323
Genre Personlige beretninger
Omtalt tid 2000-tallet
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Sjelden jeg leser bøker av typen "dokumentar", men i mangel av noe annet fant jeg denne som u-lest i bokhyllen min. Husker ikke engang at jeg hadde kjøpt den.
Men for et funn!
Åsne skriver meget godt, det vet vi jo. Nøkternt, saklig og presist. Dette er en form jeg synes passer ekstra godt for denne sjangeren. Her skal fakta tale sin egen historie. Sminke hører prosaen til.
Og i denne boka finnes det ikke mye "sminke". Ja, jeg må nesten beundre henne for ikke å la følelsene "løpe løpsk", med så mye dramatikk, ikke minst på det sivile plan, som hun her blir vitne til.
Ja, til tider er det rett og slett rystende det hun beskriver. Om sivilbefolkningens lidelser. Om
krigens tilfeldige spill med liv, død og lemlestelser.
Mye av boka dreier seg om livet i Bagdad og hvordan Saddams regime forbereder seg til krig, det vil si; hvordan de i sin suverenitet skal ydmyke og jage Bush og hans inkompetente soldater så langt ut i ørkenen at de ikke engang finner veien hjem igjen...
Bath partiets propaganda apparat kjenner ingen grenser. Åsne og hennes journalist kolleger fotfølges rundt til de utvalgte severdigheter, godkjent av Mr. Saddam og hans informasjonsministerie.
Men Åsne vil mer. Hun vil under huden på befolkningen. Hva tenker de egentlig? Er virkelig Saddam kongenes konge, alle Irakeres redningsmann og venn?
Lett er det ikke å holde en "fri" samtale med en tilfeldig sivil Iraker, og de er alle, så og si uten unntak, fryktsom bundet til de offisielle "sannheter".
Når krigen går mot sin uvegerlige begynnelse tar de fleste journalistene fornuften fatt, og finner en vei ut av landet. Åsne har sine kvaler, men uten å røpe for mye, vil jeg si at hun her også utviser et mot det står høy respekt av.
Boka er ikke bare en meget lærerik, informativ og rystende beretning om krigen i Irak, men den gir oss også et godt bilde av de utfordringer det må være å få et land uten lederskap fote igjen. Var det verd en krig å avsette Saddam?
En mesterlig godt skrevet dokumentar og en klar 6'er!
I Irak er vi klare for krigen, som dere i Norge er klare for vinteren.
Bøker eg har lest/hørt i 2023.
2023 var dessverre eit år med dårlig leselyst,
men då er det godt at det finnes lydbøker.