2018
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Tjuetallets Berlin er en metropol som spraker av liv, en by preget av banebrytende kunst, politisk buldring og lugubre kabareter. En ung tyrkisk mann, Raif, kommer til den tyske hovedstaden for å gå i lære så han kan ta over sin fars såpefabrikk i Tyrkia. Men Raif er en følsom drømmer, mer interessert i litteratur og kunst enn av å lære seg et yrke. På et galleri får han se et maleri, av en kvinne han ikke klarer å slutte å tenke på. Når han blir kjent med kunstneren, den viljesterke, selvstendige Maria, blir det et møte for livet. MADONNA I PELS er en bittersøt fortelling om intens kjærlighet, om menneskets ensomhet og om å bli kuet av livet. Romanen ble første gang utgitt i Istanbul i 1943. Lenge var den en vel bevart hemmelighet, men er nå oversatt til en rekke språk.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2018
Format Innbundet
ISBN13 9788203373299
EAN 9788203373299
Genre Klassisk litteratur
Omtalt tid 1918-1939
Språk Bokmål
Sider 223
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Raif er 24 år, tyrkisk, og har flyttet til Berlin for å gå i lære hos en såpefabrikkant for så å ta over farens såpefabrikk i Tyrkia. Den unge tyrkeren er derimot mer interessert i kunst og litteratur. En dag forviller han seg inn i et galleri med moderne kunst. Mye av kunsten får ham til å trekke på smilebåndet, men så får han øye på portrettet som skal endre livet hans for alltid. Avbildet er en ung kvinne i pels, og det er et selvportrett. Kunstneren er en viss Maria Puder. Raif klarer ikke å rive seg løs, og blir sittende til galleriet stenger. Han returnerer dagen etter, og dagen etter det, ja hver dag helt til en ung kvinne henvender seg til ham. Raif er først altfor opptatt av «Madonna i pels», som en anmelder har kalt portrettet, til å innse at kvinnen er den samme som på portrettet. Dette møtet snur Raifs tilværelse på hodet.
Romanen var lenge en nasjonal hemmelighet, utgitt i 1943, men nå gis den heldigvis ut på en rekke språk. Boken er full av ensomhet, bittersøt kjærlighet, og om å bli kuet av livet selv. Medrivende!
Vemodig vakker.
En roman som minner meg på hvor mye som kan skjule seg i et stillferdig gammelt menneske. Som beskriver hvor inderlig det er mulig å elske. Som gjør en oppmerksom på hvor lett det er å glemme og som viser hvor enkelt vi kan skape oss en sannhet og tro på den.
Hvorfor fortsetter vi å tro at det å forstå og bedømme den skapningen som kalles menneske, er den enkleste sak i verden? Vi vokter oss vel for å si noe om kvaliteten på en ost vi ikke har smakt før, men vi feller gladelig vår endelige dom over mennesker vi nettopp har møtt, og går ufortrødent videre.
Hva er meningen med menneskelige forhold når det ikke finnes sjelelig samhørighet?
Man finner lett en helt som er villig til å entre dragens hule, men ikke mange vil la seg senke ned i en brønn som ingen vet hva skjuler.