Det stormer om våren

av (forfatter) og Frithjov Iversen (oversetter).

Viatone 2018 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.83 (6 terningkast.)

18 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

52 år gamle Dimitrij Sanin, som frykter for den kommende alderdommen og avslutningen på det formålsløse livet sitt, finner et lite granatkors gjemt i skrivebordet sitt. Oppdagelsen fremkaller tretti år gamle minner fra da han var på vei hjem fra den store dannelsesreisen sin i Europa, og den dobbeltaffæren han havnet i i Frankfurt. Han har reist fra Italia til Tyskland, og Frankfurt er siste stopp før hjemreisen.

Et tilfeldig møte med Gemma, en fortryllende 19 år gammel tysk konditordatter av italiensk herkomst, endrer livet hans. Senere enn leseren oppdager han at han holder på å forelske seg i henne og hun i ham. Våren stormer i dem begge to.

Men Sanin er et svakt menneske, som kaster bort livet sitt ved ikke å ta sjansen. Han blir fristet av den eldre Marja, en forførende og dominerende femme fatale, og forspiller dermed både sin egen og Gemmas lykke. Den middelaldrende Sanin blir klar over at alt han har opplevd i livet siden den gang blekner sammenlignet med kjærligheten fra ungdommen.

Bokdetaljer

Forlag Viatone

Utgivelsesår 2018

Format Heftet

ISBN13 9788771832204

EAN 9788771832204

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 217

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 5 1 0 0 0

Bokomtaler

Om våren skifter naturen gjerne bråfort.

Det gjør også Dimitri Sanins forhold til kvinner og kjærligheten i denne klassiske romanen. I innledningen sitter hovedpersonen og ruger over hva som egentlig skjedde med ham tredve år tidligere i løpet av noen få uker i Tyskland, hvor han planla en kort stopp i Frankfurt på vei hjem fra Italia til Russland.

Egentlig virker Sanins planer uklare. Når den unge godseieren ved en tilfelidghet kommer til å gi familien Roselli en hjelpende hånd, lar han seg lett trekke inn i deres konditorliv i Frankfurt-am-Main. Det hjelper selvsagt at datteren i huset, Gemma, er en uimotståelig skjønnhet i Sanins og fortellerens øyne. Fra tysk side møter Sanin motstand både fra Gemmas forlovede Klüber og ikke minst offiseren von Dönhof, en konflikt som resulterer i en god, gammeldags duell! Men motstanderne overvinnes, og Sanin kan planlegge sitt ekteskap med Gemma, som han er blitt stormforelsket i.

Det er da romanen får sitt dramatiske vendepunkt. Gjennom sin gamle skolekamerat Ippolit Polozov, treffer Sanin på hans mektige, vakre kone Maria Nikolaevna. I løpet av noen få dager i Wiesbaden rakner planene som Sanin så for seg i Frankfurt.

Skildringen av den spontane, vennlige Dimitri Sanin er troverdig. Selv om Turgenjev selv var en eldre mann da boka ble skrevet, synes han å ha et godt psykologisk grep på de unge karakterene sine.

(Omtalen er basert på en engelsk oversettelse fra 1897 av Constance Garnett. Romanen finnes ellers i minst to norske utgaver.)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Dikterne pleide å beskrive livet som et stormfullt hav. Det fortonte seg ikke slik for ham. For ham var livets hav uten en krusning på overflaten. Stille som en mølledam og gjennomsiktig helt ned til den mørke bunnen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

I sitt stille sinn tryglet han sin rene, kyske due om tilgivelse, enda han ikke godt kunne dadle seg selv heller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Of his supernatural honesty there could be no doubt: one had but to look at his stiffly starched collars! (Fra Constance Garnetts oversettelse til engelsk).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Amokløper" av Stefan Zweig
  • "En pinlig historie" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Et overflødig menneskes dagbok" av Ivan Sergejevitsj Turgenjev
  • "En liten helt" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Et adelshjem" av Ivan Sergejevitsj Turgenjev
  • "Faust - fortelling i ni deler" av Ivan Turgenjev
  • "Rudin" av Ivan Sergejevitsj Turgenjev
  • "Onkels drøm. Bd. 16 - av byen Mordasovs annaler" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Fiender og andre tidlige fortellinger" av Anton P. Tsjekhov
  • "Lasarus' kvinner" av Marina Stepnova
  • "Krigsherren i Kreml - Putin og hans tid" av Aage Storm Borchgrevink
  • "Satiriske fortellinger. Bd. 21" av Fjodor M. Dostojevskij
Alle bokanbefalinger for dette verket