Ingen lesetilstand
Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hva har livet å tilby en kvinne på 40+ uten barn?
Dette spørsmålet stiller den prisvinnende finske forfatteren Mia Kankimäki seg. Hun har sluttet i jobben, solgt leiligheten og sliter seg gjennom søvnløse netter. Med humor og selvironi drar hun av gårde i fotsporene til sine heltinner. Det er kvinner som historiebøkene i stor grad har glemt, men som har levd helt eksepsjonelle liv som oppdagere, kunstnerene og forfattere, fra den afrikanske savannen til renessansens Firenze. Resultatet er en slående blanding av biografi, reiseskildring og selvutforskning. Som leser blir du imponert over disse modige kvinnene, men det aller viktigste du blir inspirert. Alt sammen med et smil i munnviken.
I jakten på heltinnene sine oppdager Kankimäki deres rå, rørende historier. Boka tar oss blant annet med på reise med Nellie Bly, amerikanerinnen som, kun akkompagnert av en håndveske, i 1890 reiste jorda rundt på 72 dager. Vi får møte den italienske kunstneren og alenemoren Artemisa Gentileschi, som på tross av voldtekt og en ydmykende rettssak, malte et av barokkens mest kjente verker. Japanske Yayoi Kusama lager noen av de mest gjenkjennbare kunstinnstallasjonene i verden og har bodd på institusjon for mentalt syke store deler av livet. Og ikke minst blir vi kjent med Karen Blixen sin helt eksepsjonelle livshistorie.
I denne litterære miksen av reiseberetninger, jakten på «meningen med livet» og biografier over historiske heltinner, følger vi Kankimäki i fotsporene til 11 modige, inspirerende kvinner i deres søken etter seg selv. Svaret på hva livet har å tilby en kvinne på 40+ uten barn, er selvfølgelig: ALT!
Karen Blixen, Isabella Bird, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley, Alexandra David-Néel, Nellie Bly Alexine Tinné, Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana, Artemisia Gentileschi, Yayoi Kusama
Mia Kankimäki er finsk forfatter og redaktør. Hun har tidligere utgitt «Things That Make One's Heart Beat Faster», en bok som tok henne til Kyoto på jakt etter Sei Shonago
Forlag Gursli Berg
Utgivelsesår 2020
Format Innbundet
ISBN13 9788293311683
EAN 9788293311683
Genre Biografisk litteratur
Språk Bokmål
Sider 446
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Kvinnelitteratur er nok ikke det meste jeg har lest, eller noe jeg higer etter, men og grugledet meg til å lese denne, for tenkte at den ble noe tørr. Det var den heldigvis ikke.
Lite forhold til kvinnelitteratur generelt
Jeg er ikke negativ til kvinnelitteratur og synes heller ikke det er en sjanger det er noe "galt" med. Det er bare ikke en sjanger som frister mest når jeg skal lese. Jeg leser mye horror, thrillere og krim, men samtidig ønsker jeg å lese litt variert underveis, og gi meg selv noen utfordringer. Tenkte at Kvinnene jeg tenker på om natten var en utfordring, men en overkommelig utfordring. De fleste kvinnene som ble presentert i denne boka, var ganske interessante å lese om, også.
Denne boka er delvis biografisk og delvis reiselitteratur. Den er om finske Mia Kankimäki, som føler seg utenfor alt sammen. Grunnen er at hun er i førtiårene, er barnløs, og hun har nettopp solgt leiligheten. I boka kaller hun seg M istedet for Mia, og om natta strever hun med å sove. Muligens på grunn av at hun ikke har noe fast i livet å forholde seg til og mens hun er våken, tenker hun på historiske kvinner hun beundrer. Noen av dem er kjente, mens andre forsvinner i tidens glemsel. M føler det som sin jobb å bringe dem til lyset og på en måte bli oppdaget igjen på ny. Hun har valgt kvinner med forskjellige oppnådde mål, bakgrunn, kultur og fra forskjellige tidsepoker. Kvinnene hun skriver om er blant annet forfattere, reiseoppdagende og kunstnere.
Den meste kjente kvinnen i denne samlingen er nok Karen Blixen, som har fått noe drahjelp takket være filmen Mitt Afrika med Meryl Streep og Robert Redford. Jeg kommer ikke til å si så mye om hver enkelt av disse kvinnene i boka, for at anmeldelsen ikke skal bli altfor lang, for boka nevner ti kvinner som har gjort sitt på sin måte, og gjort det bra, også. Det de fleste har til felles er at de har hatt lite hell med kjærligheten, men likevel prøvd å finne sin egen vei i livet uten å tenke på så mye om hva andre synes om det.
Selv om Mia får en mindre del av boka enn de andre kvinnene hun skriver om, var det også spennende å lese om henne, for det var mye å kjenne seg igjen i. Ikke alle har mann og barn. For noen er det å være barnløs selvvalgt, og for andre er det ikke det. Man er forskjellig og ingen har det samme livet. Man bør bare følge sitt eget liv. Kankimäki fant trøst hos disse kvinnene og deres eventyr. Et fint prosjekt som ble forandret til en lærerik bok om kjente og ukjente kvinner som har fulgt sin egen stemme.
Mange sterke kvinner å finne i denne boka:
Barne nevner hvilke kvinner hun nevner i boka: Karen Blixen, Isabella Bird, Ida Pfieffer, Mary Kingley, Alexandria David-Néel, Nellie Bly, Yayoi Kusama, Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana, Artemisia Gentileschi. De som var mest interessante å lese om var Karen Blixen og Sofonisba Anguissola, spesielt sistnevnte. Hun var en av de første kvinnelige profesjonelle malere, og hun fikk også litt opplæring av Michelangelo. Ellers synes jeg mange ble litt like å lese om, og den jeg likte minst å lese om var Isabella Bird, for hun var noe rasistisk. Så det er mange sterke og kanskje litt uvanlige kvinner å bli kjent med her.
Har jeg blitt kvitt skrekken for kvinnelitteratur? Nei, men tror det blir lettere å lese mer av det, hvis jeg kommer over det fremover.
Fra min blogg: I Bokhylla
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket