Her i Østfold er det flere ulike grader av den berømte østfolddialekta, selv er jeg fra Rygge og dermed ikke av de breaste, men noe kan jeg vel hoste opp jeg å, Tællepøs = pedalbøtte. Treer = trær ellers så går det mye i tjukke lær og æer. Kællær, pælmær, osv.:o) Er det ikke fler fra Østfold her, som kan supplere? Når vi går her å præker da ut å da inn er'e ikke så lett å pælla ut noe spesielt utrøkk. :o)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Jæ hævvær't no tå'tt. Betyr: Jeg husker ikke noe av det. ( "Jæ hævvær ente no tå et", om en ske preke ille sakte.) Dette er fra Indre Østfold der jeg vokste opp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det kunne gått ille gæli om du hadde kommi hit te Særp å preka sånn. Her sier vi også husærente, akkurat som hos Ann-Iren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, der kan du se hvor ulikt Østfoldmålet faktisk er, her i denne delen ville det samme vært: jeg husærente no a det. Morsomt detta her :o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Døm sier 'te (kortform av ette, ette itte, for døm som trur det) ente i Rønnes der jæ kommer fra, forresten, men i Eisbær, to mil unna, å de æ vell der uttrøkke æ fra. Men jæ tok skolebussen for et par år sia da jæ var himme, å nå prekær døm mest bokmål, døm fleste ongane.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er sarping, men bruker nesten ikke dialekten, ikke fordi jeg vil være finere, men fordi ingen av foreldrene min kommer herfra så jeg har fått andre imulser og fordi jeg i mange år har bodd andre steder.

Jeg skal forsøke å bidra litt likevel, for vi har jo noen klassikere. Tælle = Gå, vele = surre/røre, pælær = gummistøvler. Men det finnes sikkert fler østfoldinger her inne som kan enda fler utrykk enn jeg kan.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sant nok. Man legger ikke så mye merke til at man snakker dialekt, så det er virkelig en utrolig viktig del av identiteten. Etter min mening.

Finnes det noen som snakker helt standard bokmål eller nynorsk? I så fall mÅ vel det bli dialekten deres når det gjelder talemålet?

Jeg har mine tvil om at det virkelig forholder seg slik at noen snakker "rent" bokmål / nynorsk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

D'ærnte så ille gæernt her se! var mitt første møte med Halden-dialekt da jeg skulle se på en hybel der en gang for lenge siden ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mitt eldste barnebarn bor i Halden, og når han er på besøk så mener han at han må snakke pent fordi vi ikke snakkær så bredt her i Rygge som døm gjør i Halden. :o) det er bare 6 mil unna men på de mila skal du innom Fredrikstad og Sarpsborg. Det merklige er at jo nærmere Halden du kommer jo breære blir'e. Min egen dialekt er litt blanda ut med Oslo preg, så ifølge ekte mossingær/ryggefolk så er jeg litt "jålete" i språket. Men jeg tror at ved å prate "korrekt" så er det også enklere å tilegne seg andre språk (?). Jeg syns jeg hadde en fordel når jeg lærte tysk og engelsk. Bare en tanke, dialekter er likevel viktig for identiteten. :o)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Stig TVannflaskeLinda NyrudMarianne_AvaBenteDemeterHilde H HelsethKristofferNorahLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild SHeidi HoltanEileen BørresenHanne Kvernmo RyePiippokattaKirsten LundkntschjrldGroTurid Kalvatn SchøyenIngeborg GDagfinn JakobsenellinoronilleJarlenefertitiJulie StensethTuridmajaAnne Berit GrønbechritaolineAnne-Stine Ruud HusevågLinda RastenHarald KToveThomas Røst StenerudAlice Nordli