Liesel har nettopp giftet seg med den rike jøden Viktor Landauer, og etter en deilig bryllupsreise i Italia bestemmer de seg for å oppføre det mest spektakulære huset noen sinne i hjembyen Mesto, som befinner seg på den tsjekkiske landsbygda. En berømt arkitekt, Rainer von Abt, har bestemt idéer om hvordan dette huset skal se ut. Ytterveggene i stuen skal nemlig bestå av glass! Denne etasjen skal dessuten deles av med en vegg av onyx. I lys av de glade 30-årene oppføres huset, og en ubekymret tid innledes. Liesel og Viktor får etter hvert to barn, datteren Ottilie og sønnen Martin. Liesels venninne Hana går ut og inn av hjemmet deres. Også hun er gift med en jøde.

Viktor hadde vel aldri noen planer om å ta seg en elskerinne, men likevel skjer dette på en av hans mange forretningsreiser til Wien. Der treffer han Kata, en fattig kvinne som ser seg nødt til å prostituere seg for å skaffe penger til det mest nødvendige for seg og datteren. Viktor finner noe hos denne kvinnen som han ikke finner hos sin kone, og han klarer ikke å la være å oppsøke kvinnen gang på gang.

I mens begynner det å skje ting i nabolandet Tyskland. Nazismen øker i utbredelse og Viktor og Liesel leser i likhet med de fleste andre om alle restriksjonene som jødene utsettes for. Men dette angår jo ikke dem, eller ... ? Ingen tenker for alvor at denne Hitler kommer til å bli noen trussel. Helt til Østerike angripes og de skjønner at de fem milene som skiller dem fra den tyske grensen, kan bli skjebnesvangre til slutt. Men skjønner de tidsnok farene de står overfor?

Dette er en av de mest overraskende bøkene jeg har kommet over hittil i år. Lenge gikk jeg og betraktet denne boka, ikke overbevist om at dette var en jeg skulle bruke noe tid på. Heldigvis leste jeg et par interessante blogginnlegg som overbeviste meg om det motsatte! For boka er virkelig vel verdt å få med seg!

Vi følger historien til Landauer-huset og menneskene som bebor huset fra oppføringen av det, gjennom de glade 30-årene, gjennom andre verdenskrig da alle jøder enten ble drept eller var tvunget til et liv i landflyktighet, under Tysklands okkupasjon og senere russernes okkupasjon, frem til at Tsjekkia igjen ble et fritt og selvstendig land etter murens fall. Måten historien fortelles på, er minst like fascinerende som historien om huset. Den er skrevet i presens, og dette fortellergrepet gjør at jeg følte meg sterkt tilstedeværende ettersom historien skred frem. Historien om nazismen og jødenes skjebne er både gruoppvekkende og sterk. Det som gjorde akkurat denne boka annerledes enn veldig mange andre bøker jeg har lest om temaet, er ikke bare at handlingen er lagt til Tsjekkoslovakia, men også at den forteller historien om hva som skjedde etter at krigen var over. Dette er både en vakker og trist bok om det helt uvirkelige som skjedde under andre verdenskrig, hvor et lands hersker hadde til hensikt å utrydde et helt folk etter en nøye fastlagt plan. Akkurat dette slutter aldri å sjokkere meg, uansett hvor mange bøker jeg leser om temaet ...

Jeg mener at denne boka fortjener terningkast fem - en sterk sådan!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 22 svar.

En inspirerende omtale, Rose-Marie, og en gripende god bok.

Kun en detalj, den kvinnelige vannånden som opptrer fra side 352 og utover, bærer det poetiske navnet Undine og ikke det harde Ondine, som brukes i boken. Navnet kommer fra det latinske unda, som betyr bølge. Jeg kan dessverre ikke la være å henge meg opp i slike ting, og det forstyrret min lesing. Men bare litt.

Som en kuriositet kan jeg nevne at en undine også er en glasskolbe med lang, slank og svungen hals. I gamle dager brukte sykepleierskene en slik undine når de skulle skylle en pasients øyne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne er herved lagt til i ønskelisten, jeg sluker alt om Øst-Europa. Jeg tror snart jeg må slutte å lese anmeldelsene dine, du skriver så bra at det er veldig lett å bli fristet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så hyggelig å høre! ;-)

Når jeg leser bøker som denne, fatter jeg ikke hvorfor den liksom ikke "tar av" på salgslistene (som et uttrykk for at mange oppdager boka og får lyst til å lese den). Er vi SÅ avhengige av markedskreftene når det kommer til stykket? Jeg liker å tro at bøkene har kraft nok i seg selv til å bli oppdaget, men så er det ikke slik likevel.

Denne boka er også veldig godt skrevet!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kjøpte den på Gardermoen nå til påskeferien,i tillegg til de andre 6 bøkene jeg har med meg... har akkurat begynt, liker den kjempegodt så langt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes av og til det er de utroligste bøker som tar av og blir bestselgere mens en hel masse perler forblir ganske ukjente. Ser bare i min egen boksmaling, noen av de bøkene som har gitt meg riktig fine leseropplevelser finnes knapt her inne. Så ja, vi er nok dessverre alt for avhengig av markedskreftene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er så enig med deg - derfor holder jeg meg som regel langt unna bestselgere og såkalte listetopper. Har opplevd alt for ofte at de er oppskrytt.

"vi er nok dessverre altfor avhengig av markedskreftene"
Jeg vil snu på setningen din. Bokbransjen er beinhard (kjenner den også fra innsiden). Mektig og kynisk og med fortjeneste som mål. Dessverre er det blitt slik.
Vi skal være stolte av oss selv som greiere å finne frem til så mange perler på tross av markedskreftene!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noen ganger leser jeg nok bestselgere også, enten fordi jeg har fått dem i gave, eller fordi jeg bare er nysgjerrig, men det er bare veldig sjelden de virkelig gir meg noe, et eksempel på det er "Drageløperen", den syntes jeg var fantastisk. Men siden jeg sjelden kjøper bøker til fullpris ender det ofte med at jeg leser mindre kjente bøker, og ja, de er gjerne mye bedre enn flere av bestselgerne.

Om du kjenner forlagsbransjen fra innsiden har jeg lyst til å spørre deg om noe. Hva er det som avgjør om at forlag bestemmer seg for å satse tungt på en bok eller ikke? Er det om forfatteren er kjent fra før, om boken følger en kjent formel som her solgt godt tidligere, om boken har gjort det godt i utlandet eller noe helt annet? Og hva er det som avgjør om det gir ut en bok i lite opplag, men ikke gjør så veldig mye mer enn det, når boken likevel har klare kvaliteter (da tenker jeg på bøker som ikke er spesielt kompliserte og tunge, og som har en historie som er minst like interessant som populære bøker)?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du stiller interessante spørsmål - hva avgjør om et forlag satser på en bok eller ei.

Jeg må straks si at jeg ikke har vært ansatt i forlag, men har skrevet skolebøker i nærmere tyve år, og dermed kommet forlagsbransjen tett på livet. Jeg har også fulgt debatten om de problemstillingene du reiser, nøye.

Mitt inntrykk er at en boks salgspotensiale teller stadig mer enn kvaliteten. Hvordan vurdere så forlagene hva som gir salgspotensiale? Vi lever i en uhyre personfokusert tid. Jeg tenker at en forfatter som har et navn (tror du f.eks. Ari Behn hadde fått utgitt sine senere bøker hvis han het Per Hansen?), har solgt godt tidligere, eller som har et hyperaktuelt tema - et manus som treffer tidsånden for å si det sånn, stiller i særklasse. For en ukjent forfatter med en bok det er mer usikkert hvor mye vil selge, ligger lista betydelig høyere. Når så forlaget har bestemt seg for at en bok skal selge, trer hele det tunge markedsapparatet inn. En markedsføring den ukjente forfatteren ikke kan drømme om (markesføring koster penger, og den skal gi avkastning).

Det kan helt sikkert sies mye mer om dette. Men at bokbransjen styrer, eller prøver å styre, våre lesevaner ut fra egne interesser er vel kjent. Selv om det finnes hedelige unntak, er jeg dessverre redd bokbransjen er blitt nettopp så kynisk og grådig.

Men som du sier - det hender en bok slår igjennom i kraft av seg selv! Mot alle odds; og dessto mer gledelig!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en interessant diskusjon dette, og det er fint at du vil tilføre noe her, for jeg kan egentlig ikke mer om det enn det jeg har lest i media og litt her og der ellers. Du kjenner bransjen og har nok også satt deg mer inn i det.

Jeg synes utviklingen er trist, at hva du heter skal avgjøre om du får utgitt en bok eller ikke og eventuelt hvor mange krefter og penger som brukes på å markedsføre boken.

Jeg synes også vi har for få nisjeforlag her i Norge som kan utfordre de store og gi ut mer smale bøker, men det er klart et det er en risiko å ta også, og det er nok ikke mange som er villig til å satse. Og konsekvensen blir vel da at de store styrer stort sett hele markedet.

Og ja, heldigvis skjer det også at bøker kan slå igjennom stort uten den tunge markedsføringen i ryggen, og det gjøre meg egentlig alltid glad når det skjer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og her kommer Bokelsker-nettstedets effekt til sin fulle rett: for her markedsfører vi på mange måter våre "egne" bøker, som regel stikk i strid med markedskreftene! Når jeg vil gjøre research på en bok eller forfatter jeg ikke har hørt om tidligere, kikker jeg som regel innom Bokelskere for å se hva andre har ment om aktuelle bok. Og dette blir ofte styrende for om jeg ønsker å gi aktuelle bok eller forfatter en sjanse! Og mon tro om f.eks Ari Behn - bare for å ta et eksempel - egentlig selger så mye likevel når det kommer til stykket, selv om han i kraft av sin posisjon får gitt ut hva det skulle være av sine bøker? Du kan ikke selge på et navn i det uendelige, dersom innholdet ikke holder mål ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er da også en av grunnene til at jeg er blitt så glad i dette nettstedet, det er ikke bare for at jeg kan sitte her og snakke når jeg egentlig burde gjøre noe annet:)

Når jeg vil finne ut mer om en bok eller forfatter så logger jeg meg inn her, eller så leser jeg en blogg jeg har tiltro til. Det krever ikke så mye og tar ikke så lang tid før man finner ut hvilke bloggere og hvilke brukere her inne som har en smak som ligner litt på den egne.

Jeg har funnet mange bøker her inne og også noen gjennom blogger som jeg kanskje aldri ville lest ellers, og det er ofte bøker som har gitt meg gode opplevelser. Jeg har tidligere nevnt Iréne Nèmirovsky, og også "Mitt navn er Asher Lev" og "Moulin Rouge" har jeg plukket opp her inne. Via en blogg jeg leser mye fant jeg "Den röda soffan" (tror ikke den finnes på norsk) og "Til siste åndedrag" Samtlige av disse er bøker som er relativt ukjente.

Og det er et godt spørsmål det om Ari Behn, om han ikke leverer, hvor lenge kan de fortsatte å satse sånn på ham? Eller blir det litt "keiserens nye klær" at alle tror han er bra fordi han er den han er?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har enda til gode å møte noen som roser bøkene til Ari Behn opp i skyene ...

Desto morsommere er det å registrere at flere og flere har fått øynene opp for hvilken emminent forfatter Irene Nemirovsky er!

"Til siste åndedrag" leste jeg selv for kort tid siden (har også skrevet noe om den her og på bloggen min), og det er en av de mer overraskende og flotte bøkene jeg har lest i inneværende år. Det tar like fullt lang tid før slike bøker "tar av" på salgslistene ... Ingen forlag gidder å gi ut bøker som de ikke tjener penger på, så det er faktisk litt viktig at også de gode, ikke-best-selgende bøkene selger ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har heller aldri truffet noen som liker bøkene til Ari Behn faktisk.

Når det gjelder Nèmirovsky så er det veldig mange som har hørt om henne, men ikke på langt nær like mange som har lest noe av henne. Om man går inn på bøkene hennes her så er "Storm i juni" den som finnes i flest samlinger, de andre finnes i skuffende lite antall. Så vi får vel bare håpe at enda fler vil oppdage bøkene hennes.

Din blogg er en av dem jeg leser litt på, selv om jeg nok følger flittigere med på oppdateringene dine her inne. Din omtale av "Til siste åndedrag" har jeg lest og likt. Jeg leser også en del svenske blogger for å holde styr på hva som skjer på andre siden av grensen. Svenskene har flere nisjeforlag enn oss så flere bøker blir utgitt, derfor synes jeg ikke jeg kan la være å følge med.

Det er synd at bøker som for eksempel "Til siste åndedrag" har vanskelig for å hevde seg på markedet her i Norge, men det har sikkert med markedsføringen å gjøre. Anne Swärd er et ganske ukjent navn i Norge og da satses det vel ikke automatisk på henne, selv om hun er stor i Sverige. Så kan man jo alltids håpe at om vi gir det litt tid så kommer "Til siste åndedrag" til å ta av på salgslistene den også, helt av seg selv, mot alle odds.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det synes jeg er trasig! At markedkreftene påvirker så mye - uten at kvaliteten er avgjørende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det synes jeg også. Og som deg vil jeg så gjerne tro at en bok har nok kraft i seg selv til å bli oppdaget og bli en storselger gjennom blogger, rykter og personlige anbefalinger, men det skjer nok sjelden.

Jeg tror nok ikke alle er like engasjerte som oss, for mange holder det lenge å plukke opp en av de siste bestselgerne i den lokale bokhandelen. Men her inne er mange mer nysgjerrige, og oppdaterer seg på andre måter enn gjennom hva som er lett tilgjengelig i bokhandelen og de store forlagenes nettsider.

Selv leser jeg både norske og svenske blogger, jeg oppdaterer meg på mindre forlag og går i brukbutikker, i tillegg er jeg medlem her, og alt dette til sammen har gitt meg mange tips om bøker som er ganske så ukjente, de fleste helt ufortjent. Men man må vel kanskje være over gjennomsnittet interessert for å orke å lete frem de ukjente juvelene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en bok som gjorde sterkt inntrykk på meg og som jeg er forundret over at ikke flere har oppdaget enda! Er det flere som har lest denne i den senere tid?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig! Beste boken hittil i år!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest den - for ca. 1 år siden kanskje. Jeg mener å huske at jeg fant den noe treg og uinteressant i begynnelsen - antakelig mens man diskuterte med arkitekter og skulle bestemme utformingen av huset. Jeg syntes imidlertid historien tok seg veldig opp etter det og fengslet meg i mye større grad. Total syntes jeg boken var god og høyst lesverdig, men den gjorde nok ikke like stort inntrykk på meg som den har gjort på deg :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skjønner. ;-) Jeg er nok veldig, veldig fascinert av andre verdenskrig, og denne romanen tilførte noe nytt i så måte. Dessuten synes jeg den var veldig godt skrevet. Personene i boka krøp under huden på meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du finner frem til så mye interessant, Rose-Marie - det blir lange ønskelister av sånt hos oss andre... :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Med din interesse for jødenes historie vil jeg si at akkurat denne MÅ du få med deg! Men jeg skjønner dilemmaet! Listen over må-lese-bøker blir bare lengre og lengre ... ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - jødenes minoritetsstatus i Europa førte til en ufattelig tragedie, og foruten at dette i seg selv er et tema som ikke må glemmes, synes jeg litteratur om dette temaet er viktig for innsikten i hvordan menneskenaturen takler forholdet mellom majoritet og minoritet. Vi ser jo utallige eksempler på at majoritet og minoritet blir motpoler i stedet for gjensidig berikende kontraster, og at dette avføder konflikter, kriser og tragedier. Jødeforfølgelsene er ett eksempel på dette - vi ser at tatere, sigøynere, samer, muslimer, homofile (listen over minoriteter som har blitt singlet ut på denne måten har visst knapt noen grenser) har blitt og blir tilsvarende uglesett av representanter for europeiske majoritetsbefolkninger.

Men å få vite om bøker som kan gi stoff til ettertanke om dette temaet, er jo første skritt på veien til å få lest bøkene - og bokelskere.no har i så måte blitt en gullgruve for mitt vedkommende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckPiippokattaAkima MontgomeryMonica CarlsenLilleviHarald AndersenCecilie69Sigrid NygaardRonnySigmundAvaJoannLinnKirsten LundMonica  SkybakmoenMorten JensenEivind  VaksvikLailaHelen SkogTrude JensenSolveigReidun SvensliIngunn SReadninggirl30Torill RevheimFindusHeidiHilde Merete GjessingEmil ChristiansenTine SundalKari ElisabethAnniken RøilIngvild SAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesFride LindsethMarit HøvdeG LskognymfenEllen E. Martol