Du er heldig du da, som fremdeles har en nærbutikk. En gang i tida flyttet jeg ut av Oslo og gikk på landbruksskole. I nærheten hadde vi en liten nærbutikk som der bare het "Varehandelen". Men vi som gikk dit og handlet fra landbruksskolen kalte den bare for "Varemangelen". ;)
Viser 26 svar.
Og det er vel ingen kolonialbutikker lenger, og heller ikke noen som driver manufakturhandel?
Det finnes mange kolonialer ennå. :) I alle fall kaller de seg det, jeg er for ung til å vite hva kolonial egentlig betyr og for trøtt til å finne det ut...
Da jeg vokste opp var en kolonialbutikk det vi nå ville kalle en dagligvarebutikk. Tidligere var det nok en matvarebutikk som førte de varene man ikke kjøpte i melkebutikken, hos slakteren eller hos bakeren. Opprinnelig tror jeg ordet kom fra engelsk og gjaldt varer innført fra koloniene!
Mens på landet i Norge hadde man jo landhandel, og de førte jo alt mulig rart man kunne ha behov for!
En kolonial er det ca det samme som Rema 1000, bare at servicen var en helt annen. Personlig kontakt med alle kundene, antagelig fordi alle kjente hverandre. Det var ikke så store forhold den gangen. Jeg husker at vi kunne leie en liten fryseboks i et lite tilbygg til kolonialen. Også kjøpte vi melk på flasker! Brød, fisk og kjøtt var ferskvare, og ble pakket og solgt over disk, ikke vakumpakket slik som nå. Husker til og med at det var uvanlig med hermetikkbokser....det er ikke fra tidenes morgen, men ikke særlig lenger unna enn 45-50år. Solskinn, paradishopping og jordbærkremis på pinne. Et annet ord i tidlig butikkverden er isenkram. Det var en butikk med all slags duppeditter og krimskrams. Et paradis for nysgjerrige unger..:)
Da jeg var barn var det butikker som het Manufaktur og Kortevarer. De solgte alt fra knapper, sytråd, brodergarn, blonder og strikk til underbukser og korsetter etc.
Også var det trikotasjeforretninger!
Ja, selvfølgelig, hvor lange underbukser og trøyer lå pent i esker! Og silkestrømper vil jeg ikke snakke om! Det var stas!
Men hva var egentlig forskjellen på manufaktur og trikotasje, - for ikke å snakke om kortevarer? :-)
Nå prøver jeg meg på en ren liten gjetning: Manufaktur var "ordentlige" klær, trikotasje var undertøy og kortevarer sysaker, - eller?
Jeg tror du er inne på noe der; trikotasje var i alle fall maskinstrikkede plagg sånn som trøyer og underbukser. Det kommer jo av ordet trikot som vel betyr strikkete plagg. Og kortevarer tror jeg nok også var knapper og tråd osv. Jeg husker vår lokale manufaktur hva klær angikk stort sett hadde disse forklekjolene som alle mammaer gikk med, forknappet med krave, for det meste i blomstrete tøy. Å, nå ble jeg nostalgisk!
Dette er en sparbutikk! Ligg i nærmiljøet men er vel ingen nærbutikk i ordets rette forstand
Hvor langt unna skal man si at nærmiljøet rekker? Min nærmeste "nærbutikk" er også en sparbutikk, men den ligger 6 km unna...
ops... kanskje noke langt det ja. Berre eit par hundre meter her, der av tilnamnet Spisskammerset : )
Hva med ordet "kramboden"...? Finnes det nå lenger?
Isenkram og krimskram er vel også utgått på dato?
... - og "kramkar" ?
Vi har en liten butikk på Bakklandet i Trondheim som heter Den gamle krambod. Den fører bygningsdetaljer til gamle hus. :)
Så bra at det fremdeles er "liv laga" for slike gamle butikker da! :)
Det ligger en gammel isenkram i nærheten av Fetsund som heter Svartdal bruk. Den er vært ett besøk:)
:) mer snikreklame...? ;)
Joa, skal huske på det hvis jeg er i nærheten av Fetsund en gang (og Bakklandet). :) Da finnes det altså noen gamle isenkram-butikker fremdeles. De er ikke helt utdatert ennå, da.
Butikken ligger i bakvendtland - Enebakkneset!? (der ingen skulle tru at nokon kunne bu) bokelskere er derfor ett perfekt sted for hjelp til (snik)reklame:)
Aha, utenfor Ytre Enebakk...? På andre sida av Øyeren? :) Der har jeg kjørt forbi noen ganger for mange år siden. Jeg kjente noen som bodde der borte i noen år. Men det var den gang det, og ikke nå. Håper det er liv laga med den gamle isenkram-butikken fremdeles (og i mange år til)? (Du jobber der kanskje? ;p)
:)På andre siden av Øyeren for Ytre E ja. Nei, jobber ikke der - har bare vært innom der ett par ganger. Nesten som å gå på farmors gamle loft!
Kan tenke meg det, ja. Sikkert sjarmerende! (Jeg elsket å gå på loftet til farmor og farfar for å finne lesestoff en gang i tida. De samlet på noen blader som het "Magasinet for alle". Der var det alltid noen noveller som var interessante, noen litt "våvede" også ;).)
"Det beste" var det her. For ikke å snakke om alle gamle bøker som lå å slang i pappesker og gikk på dynga når de var død. Det var lenge før leselysten tok til igjen so I diden t care..
Det sto da mye rart (og litt interessant også?) i "Det Beste"? Men slike gamle loft som hos våre gamle besteforeldre, finnes det slike loft nå lenger?
Ja, bladde faktisk i de bladene. Ser de fortsatt er i salg. Neppe, lite spennende på mitt loft ihvertfall:)