Å ja, det heter ikke lærerværelse lenger heller, men personalrom. Spiskammer er det vel ingen under 30 som har hørt om.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 34 svar.

På gården til onkelen og tanta mi hadde de både potetkjeller og spiskammers. På kjøkkenet spiste vi eftasvæl - det er det vel også helt slutt på..?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sikkert slutt med duggurs også, tror du ikke?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

:) Helt klart. Hvor har alle måltidene blitt av?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forsvunnet til "fordel" for hastige inntatte ferdigmåltider. Syns det er leit at mange vokser opp uten fellesskapet rundt bordet. Mye av dagliglivets lære lå i de måltidene, og så gode som de var, uansett. Vel, nesten da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rektoren er visst på vei ut også - og erstattes med en virksomhetsleder. På min barneskole var sjefen overlærer - han syntes det var noe fjas når det ble ymtet frempå om at han kunne kalle seg rektor. Overlærer Kullerud var en fantastisk lærer og et flott menneske - men elever som ikke oppførte seg ordentlig, ble likevel sendt til overlærer'n som straff. Hvordan er det for en lærer å true med at "hvis ikke du tar deg sammen NÅ, Curt-Jørgen, så må du opp på virksomhetslederens kontor!" Eller hvis læreren er syk: "Hurra! Vi skal ha virksomhetsleder'n som vikar!" Jeg bare lurer...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, man kan lure... Er det rart det går utforbakke med skolevesenet??

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi sa også overlærer på skolen, også hadde vi lærere og frøkner, Alle måtte tiltales med efternavn. Vi hadde fag som regning, religion og skjønnskrift..og vi gikk på skole på lørdag også..i hvertfall noen år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, det er nok ikke så ille enda. De kalles fortsatt rektorer, men de er fungerer vel mer som adm dir. Vi hadde førstelærer også som senere ble erstattet av inspektører. Nå heter det avdelingsleder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Virksomhetsleder - sukk, det heter det i helsesektoren også. Og i oppvekstsektoren. Ordene vannes ut.
En gang fantes oversøster, som sjef for en sykehusavdeling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er vel også feil å kalle en lærer for en lærer. Det korrekte skal vel være klassestyrer..?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det heter fortsatt lærer, men klasseforstander evt klassestyrer ble erstattet med kontaktlærer for en del år tilbake. Det er en funksjon ikke en tittel. Alle lærere er ikke kontaktlærere. Før var en som kvinnlig lærer kalt frøken evt ved tittel, adjunkt/ lektor etc. Og alle lærere ble tiltalt med tittel og/ eller etternavn. Apropos, så har vel de fleste kjønnsspesifikke titler forsvunnet. Finnes ikke lenger sykesøstre, ekspeditriser eller lærerinner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har så rett. En lærer er heldigvis fortsatt en lærer:) Det forsvinner nok snart flere spes.titl - som fylkesmenn og rådmenn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men nå er også lektorene lærere, - hvis jeg har forstått det riktig?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi husker vel alle lektor Tørdal:) Det er vel den høyeste graden en "lærer" kan oppnå, og det må vel en master til for å bli lektor om jeg har forstått det riktig?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men jeg tror at de som nå underviser på videregående (dvs. med master) også blir kalt lærere, - eller?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjenner jeg beveger meg mer og mer ut på glattisen når det gjelder begreper i den videregående skolen. Alle som underviser blir nok titelert som lærere, kan ihvertfall ikke huske vi kalte en lektor annet enn lærer. Han som underviste oss i rettslære (en fantastisk lærer foresten) var lektor men også overinspektør. De fleste lektorene på vår vg brukte "lagerfrakk" - det var nok deres måte å skille seg ut fra den "vanlige" læreren på (menn 60+)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dessverre.. du er nok noen år for sent ute. I dag heter det kontaktlærer ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selvsagt gjør det det - klassestyrer er en stund siden. Er spent på hva de heter om en 10 års tid.. Hmm

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er du sikker? Jeg mente det var basisgruppeleder de skulle kalles nå, siden klasse har skiftet navn til basisgruppe. Som om noen kommer til å ta i bruk de uttrykkene. Akkurat som alle fortsatt sier allmenn og mekanisk og ikke studiespesialiserende og tip.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel.. Jeg jobber som lærer på en ungdomsskole og hos oss heter det kontaktlærer... Muligens er vi litt gammeldagse ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg jobber på en barneskole og er kontaktlærer for en basisgruppe :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å - er det DET en kontaktlærer er? En klasseforstander? Jeg trodde det var en slags sosiallærer, jeg. For dét er et begrep, er det ikke? Hjelpe meg som jeg føler meg gammel når jeg føler meg fremmedgjort i forhold til grunnskolesystemet, til og med....

Må innrømme at jeg for øvrig pleier å snakke om tiden på videregående som "da jeg gikk på gymnaset" - selv om gymnas var passé forlengst(?) da jeg gikk ut niende klasse...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tidene forandrer seg visst.. Riktignok er jeg kontaktlærer (selv om jeg av og til sier "klasseforstander"; det høres litt mer fancy ut), men jeg gikk på gymnaset og slett ikke på videregående!

PS: Sosiallærere finnes fremdeles, men nå kalles de helst rådgivere..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gikk du på gymnaset "på ordentlig"? Nei - det kan du da ikke ha gjort, du er yngre enn meg....

Klasseforstander var det gjengse begrepet da jeg gikk på skolen. Og da jeg skrev det ordet i forrige innlegg, begynte jeg å tygge på det: klasseforstander, klasseforstander, forstander... ER det noen andre sammenhenger man bruker - eller brukte - "forstander" som stillingsbetegnelse, montro? Jooo - det er vel fortsatt mest av dem i ulike frimenigheter, vel? Menighetsforstander? Og så hadde man vel forstandere for diverse institusjoner - type "fattighusforstander", "barnehjemsforstander", ... Det ER kanskje ikke så rart at det ikke heter klasseforstander lenger???... :-P

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På ordentlig eller ikke; jeg gikk på gymnaset. Det er mulig det het noe annet allerede den gang, men i tilfellet var det ikke kjent for meg ;)

"Forstander" - ja, du har rett i at ordet har et smule gammelmodig og kanskje også negativt sus over seg... Likevel; jeg er en person som setter pris på tradisjoner (bodde tross alt sammen med min 63 år eldre bestemor hele barndommen/ungdommen.), og ordet "klasseforstander" bruker jeg fortsatt i blant..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er selv mest fortrolig med ordet "klasseforstander", jeg - men jeg har vel i grunnen aldri tenkt så mye over de to ordene det er satt sammen av, før i forbindelse med denne tråden.... Jo mer jeg tygget på ordet, jo strengere ble den forstanderen... Jeg kommer nok også til å være mest fortrolig med det begrepet, men selv om jeg vanligvis klynger meg til tradisjonelle ord og begreper, er akkurat klasseforstander nå plutselig blitt et ord jeg har stor forståelse for at man byttet ut! Skal se jeg kommer til å bli en skikkelig språk-raddis når jeg en dag sitter der på gamlehjemmet (hva en slik institusjon kommer til å hente når jeg havner der, skal jeg ikke våge meg på å spekulere på...)!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange av de gamle gymnasiene het det lenge etter at videregående skole ble innført. Jeg gikk på videregående på Ski gymnas:) Først for to år siden skiftet en naboskole der jeg jobber navn fra gymnas til videregående. Det henger litt igjen. En annen ting som henger igjen er den gamle tellemåten:to go tredve, tre og tyve etc, som ble endret en gang for ca femti år siden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gikk også på gymnaset; engelsklinjen! Og jeg teller fortsatt på gamlemåten. Tyskerne teller fortsatt sånn. Ein und... Da er vi ikke helt alene i verden!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gikk på Ski vidergående skole - og jeg er helt overbevist om at jeg gikk ut noen år før deg;-) For øvrig var kullet mitt de siste artianere - altså de siste som tok Eksamen artium - nå heter det vel bare vitnemål fra vdieregående skole. Der siste artianere gikk ut i 1982 - for snart 30 år siden - så om dere unge bruker ord som gymnas og artium så er det språklig etterslep - dere gikk på videregående skole alle som en. Hva skolene kalte seg (antakelig på folkemunne - tror ikke de fikk lov;-) er noe helt annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har nok rett i alt du sier her. Men skolens navn var Ski gymnas, selv om det offisielt het videregående. Det du skriver om artium er sikkert også helt riktig. Jeg fikk vel et vitnemål, men det ble omtalt av alle rundt oss som artium. Ikke rart vi ble forvirret.

Det hele var mer høytidlig og mer stilfullt før. En tok artium og gikk vel deretter stolt rundt med svart studentlue. Vi "rølpet rundt" med røde og blå dresser og ropte skikkellakke og via via etc.

Svenskene har jo fortsatt "studenten", en mer stilfull avslutning etter videregående. Hadde nok heller ønsket en slik feiring for mine barn enn den, om noen år, kommende russefeiringen..skrekk og gru.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mener du å insinuere at jeg er gammeldags når jeg hevder at jeg er seks og tretti :P

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hm, - sier du virkelig det? Jeg ville enten si seks og tredve eller tretti seks, - ikke seks og tretti! %-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du er vel omtrent som majoriteten av den norske befolkning over tretti:). Jeg er et unntak, tror jeg. Har alltid syntes det har vært vanskelig å motta tallinfo på gamlemåten. Husker min mor ramset opp tlf nr på den måten, og jeg klarte ikke å henge med. Svenskene teller på "nye" måten. Sikkert derfor vi begynte med det i Norge også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne diskusjonen var rasende festlig å lese:D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tatiana WesserlingLailaÅsmund ÅdnøyHeleneBenedikteCecilie69Daffy EnglundLeseberta_23PiippokattaIngeborgTine SundalSol SkipnesTore HalsaBjørg Marit TinholtAnniken BjørnesKirsten LundNorahSynnøve H HoelMorten GranheimEvaStein R. OlsenStig TJulie StensethBjørg L.Harald AndersenTove Obrestad WøienBente NogvaIngvild STone SundlandEli HagelundKristinAmanda AKaren RamsvikMonica CarlsenMona AarebrotCecilie EllefsenJoannTrude OmaRisRosOgKlagingsomniferum