Absolutt på tide at barnelitteraturen blir påskjønnet. Det er flere som har nevnt Astrid Lindgren, men det blir vel litt vanskelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Alle kommentarene om Astrid Lindgren fikk meg til å tenke på noe Dag Solstad sa i et intervju en gang. Heldigvis fant jeg det igjen:

Heldigvis ble jeg aldri bedt om å delta i underskriftskampanjene som man satte i gang for at Astrid Lindgren skulle få Nobelprisen mens hun levde, for jeg ville ha svart nei. Selv om jeg har lest Astrid Lindgren for mine døtre og synes hun er veldig bra, så er Nobelprisen tross alt ment for bøker som er viktige for det voksne mennesket. Barn er barn. Kunst er henvendt til mennesker som er i stand til å ta vare på seg selv.

Dag Solstad i 2002

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Min første reaksjon på sitatet var den litt sure kommentaren min under, - men det var også alt jeg kunne komme med mens jeg var på jobben.

Som du/dere skjønner er jeg dypt uenig i Solstads påstand, riktignok med den begrensing at jeg ikke har lest statuttene for Nobelprisen og at jeg derfor ikke vet om det står eksplisitt at den skal gis til bøker som "er viktige for det voksne mennesket", - hvilket jeg betviler! Jeg mener den bør gå til en kreativ, nyskapende og dyptpløyende forfatter med et godt og særegent språk (el.l.) og at målgruppen er mindre interessant. Inndelingen av forfattere i et slags A- og B-lag etter hvorvidt de skriver for voksne eller barn, synes jeg er usmakelig, - det er de ovenfor nevnte kvalitetene som teller! Og her mener jeg Astrid Lindgren ville vært en verdig mottaker, - særlig med tanke på de tre bøkene "Mio, min Mio", "Ronja Røverdatter" og ikke minst "Brødrene Løvehjerte"! Vi skal også huske på at de ble skrevet før all fantasy- og middelalderlitteraturen slo an.

Ekstra sårt og provoserende var dette innlegget fordi jeg nettopp har hatt en diskusjon med en venn som påsto at i Norge hadde barnebokforfattere et slags B-stempel, i motsetning til i England hvor de blir regnet som likeverdige med voksenbokforfatterne. Og jeg, i mitt enfold, svarte indignert at det blir de jo også i Norge ...

En annen ting er jo at også etter Solstads kriterier er Lindgren en verdig vinner, - disse bøkene er faktisk også viktige for det voksne mennesket som sådant, ikke bare som et felles grunnlag fra barndommen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dag Solstad er vel ikke noe orakel, og han er vel neppe representativ for det norske folks syn på saker og ting heller.

En liten digresjon: Kom til å tenke på Bokprogrammets Solstadintervju som ble gjort på toget til Bø. Så hele greia på nettet. Virkelig en pussig skrue.

Avslutter med et bidrag til "praten". Hvilken norsk forfatter er nærmest en pris?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

kjell askildsen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Per Petterson etter min smak, - men Jon Fosse ligger vel bedre an! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av og til skulle jeg ønske det var en knapp for "dårlig sagt"! :-(

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Nobelprisen tross alt ment for bøker som er viktige for det voksne mennesket"

Er helt enig med Solstad der. Men hans konklusjon om at Lindgren dermed ikke kunne få Nobelprisen blir feil synes jeg. Etter min mening er det få forfattere som har påvirket oss som voksne slik som Lindgren. Hennes moral og etikk ligger der som mursteiner i vår grunnmur sammens med f.eks Egners - Kardemomme by.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Pliis ikke bland inn Torbjørn Egner i Nobel-diskusjonen!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

hehe sorry

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt Tøsdal