Min ønskeliste ser slik ut: 2010 Joyce Carol Oates, 2011 Phillip Roth, 2o12 McEwan. Dette ble mye vestlig. Jeg legger til Chinua Achebe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 33 svar.

Bob Dylan. Yepp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
  1. Margaret Atwood
  2. Astrid Lindgren 3.J.K. Rowling for å ha fått barn over hele verden til å lese.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Absolutt på tide at barnelitteraturen blir påskjønnet. Det er flere som har nevnt Astrid Lindgren, men det blir vel litt vanskelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alle kommentarene om Astrid Lindgren fikk meg til å tenke på noe Dag Solstad sa i et intervju en gang. Heldigvis fant jeg det igjen:

Heldigvis ble jeg aldri bedt om å delta i underskriftskampanjene som man satte i gang for at Astrid Lindgren skulle få Nobelprisen mens hun levde, for jeg ville ha svart nei. Selv om jeg har lest Astrid Lindgren for mine døtre og synes hun er veldig bra, så er Nobelprisen tross alt ment for bøker som er viktige for det voksne mennesket. Barn er barn. Kunst er henvendt til mennesker som er i stand til å ta vare på seg selv.

Dag Solstad i 2002

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Min første reaksjon på sitatet var den litt sure kommentaren min under, - men det var også alt jeg kunne komme med mens jeg var på jobben.

Som du/dere skjønner er jeg dypt uenig i Solstads påstand, riktignok med den begrensing at jeg ikke har lest statuttene for Nobelprisen og at jeg derfor ikke vet om det står eksplisitt at den skal gis til bøker som "er viktige for det voksne mennesket", - hvilket jeg betviler! Jeg mener den bør gå til en kreativ, nyskapende og dyptpløyende forfatter med et godt og særegent språk (el.l.) og at målgruppen er mindre interessant. Inndelingen av forfattere i et slags A- og B-lag etter hvorvidt de skriver for voksne eller barn, synes jeg er usmakelig, - det er de ovenfor nevnte kvalitetene som teller! Og her mener jeg Astrid Lindgren ville vært en verdig mottaker, - særlig med tanke på de tre bøkene "Mio, min Mio", "Ronja Røverdatter" og ikke minst "Brødrene Løvehjerte"! Vi skal også huske på at de ble skrevet før all fantasy- og middelalderlitteraturen slo an.

Ekstra sårt og provoserende var dette innlegget fordi jeg nettopp har hatt en diskusjon med en venn som påsto at i Norge hadde barnebokforfattere et slags B-stempel, i motsetning til i England hvor de blir regnet som likeverdige med voksenbokforfatterne. Og jeg, i mitt enfold, svarte indignert at det blir de jo også i Norge ...

En annen ting er jo at også etter Solstads kriterier er Lindgren en verdig vinner, - disse bøkene er faktisk også viktige for det voksne mennesket som sådant, ikke bare som et felles grunnlag fra barndommen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dag Solstad er vel ikke noe orakel, og han er vel neppe representativ for det norske folks syn på saker og ting heller.

En liten digresjon: Kom til å tenke på Bokprogrammets Solstadintervju som ble gjort på toget til Bø. Så hele greia på nettet. Virkelig en pussig skrue.

Avslutter med et bidrag til "praten". Hvilken norsk forfatter er nærmest en pris?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

kjell askildsen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Per Petterson etter min smak, - men Jon Fosse ligger vel bedre an! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av og til skulle jeg ønske det var en knapp for "dårlig sagt"! :-(

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Nobelprisen tross alt ment for bøker som er viktige for det voksne mennesket"

Er helt enig med Solstad der. Men hans konklusjon om at Lindgren dermed ikke kunne få Nobelprisen blir feil synes jeg. Etter min mening er det få forfattere som har påvirket oss som voksne slik som Lindgren. Hennes moral og etikk ligger der som mursteiner i vår grunnmur sammens med f.eks Egners - Kardemomme by.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Pliis ikke bland inn Torbjørn Egner i Nobel-diskusjonen!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

hehe sorry

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ian McEwan og Alice Munro er vel hete navn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I svenske aviser har det alltid spekulerts om at nå er det vel på tide at Graham Greene får prisen. Er det på tide nå?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Astrid Lindgren - posthumt (eller hvordan det nå staves). Hver gang jeg tenker på at hun ikke fikk den, blir jeg så forarget at det nesten ryker ut av ørene mine.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hør hør! Dette er noe jeg også tenker på, og forarges over hver gang Nobelprisen nevnes. Ellers slenger jeg meg med på Murakami og Lenz som Rose Marie foreslår.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men kva med Robert Zimmerman, aka Bob Dylan? Men kanskje toget er gått for han. Kanskje ikkje like nyskapande no som før, men dog...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor ikke Skandinavisk? Det er jo lenge siden ... Askildsen har vært nominert. Hva med Enquist? Jeg mener: En ekte Nobelprisvinner bør ha passert 70. :)

Den israelske forfatteren Amos Oz var et av de heteste tipsene ifjor. Kanskje det blir ham iår?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Har gått til anskaffelse av En fortelling om kjærlighet og mørke. Andre jeg bør kaste meg over?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Takk for gode tips. Blir nok en tur på Deichmann i morgen ... :) Mye reising og lesetid framover.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg støtter veldig forslaget ditt om Enquist, men frykter jo at de ikke vil gi den til ham nettopp fordi han er svensk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Svenskene har vært godt representert, med hele 6 prisvinnere. Det er dobbelt så mange som oss. Men så er det også dobbelt så mange svensker ... :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og nettopp fordi de har gitt den til "seg selv" 6 ganger tidligere, er de kanskje redd for å gjøre det igjen, når verden er så stor, så stor ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ian McEwan må definitivt med! Godt du nevnte Philip Roth også! Siegfried Lenz og Haruki Murakami fortjener dessuten å få denne gjeve prisen!

Det burde vært med er kvinnenavn også! Men komiteen deler vel ikke ut prisen post mortem ... ? I så fall er jeg ikke i tvil om at Irene Nemirovsky fortjener en pris!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt tips er at Murakami aldri kommer til å få nobelprisen. Litteraturakademia har et altfor skeptisk forhold til han, og jeg tror neppe herrene i Svenska Akademien kan tillate seg å gi prisen til en som i manges øyne ligger og vaker i grenseland mellom det "populærkulturelle" og det "finkulturelle". Personlig hadde jeg ikke hatt noe imot om han fikk prisen.

Philip Roth, derimot, tror jeg er høyaktuell. Men bare hvis akademiet legger av seg USA-fiendtligheten de har hatt de siste årene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har du helt sikkert rett i!

For øvrig storkoser jeg meg med den for meg hittil ukjente japanske Nobelprisvinneren Kenzaburo Oe´s novellesamling "Lær oss å vokse fra vår galskap". Dette er stor litteratur, det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra at du liker den! En bok og forfatter som fortjener å bli gjenoppdaget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Virkelig totalt uenig angående Nemirovsky - hun er da ikke i nærheten av det nivået! Om hun hadde levd videre og hatt en god redaktør, så hadde det enda vært sjans. Sterkt kvinnenavn: Alice Munro. Fantastiske noveller! Kjennes ofte som man har lest en hel roman. Ellers heier jeg på Philip Roth.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig med deg. Alice Munro skriver flotte noveller og er en sterk kandidat. Men hvorfor er det så få som leser Joyce Carol Oates? Dere går jo glipp av kjempegode bøker, mange med fantastiske kvinneportretter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har begynt å lese "Marya et liv" av Joyce Carol Oates og den ser lovende ut, en sterk bok tror jeg nok det er. Første bok av denne forfatteren men jeg vet om en til og den står på vent i hylla.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Carine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleKirsten LundBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GHarald KPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne Jensen