Eg har nettopp lese meg, undra meg, råflira meg, hoffa meg, svartna meg, sjuka meg, opphissa meg, ilska meg, vonbrotne meg og gleda meg gjennom "U - historier om djevelskap" av den færøyske forfattaren Carl Jòhan Jensen. For ei framifrå original og fantastisk bok!

Må innrømme at eg først kjøpte og starta lesinga av boka av plikt; omsetjaren Lars Moa er ein god ven av meg (og medlem i same leseselskap). Når i tillegg Lars ringte meg frå Litteraturfestivalen på Lillehammer, slik at eg fekk snakke med forfattaren, var saken klar; her måtte eg berre komme meg gjennom dei 908 sidene –koste kva det koste ville.

Den første delen av boka var ganske tung å kome gjennom, her vart det nemnt mange namn og hendingar. Til tross for alle dei utfyllande fotnotane vart eg ikkje heilt overtydd om at dette var ei bok for meg, spesielt ikkje som sommarlesing. Dei nemnte fotnotane var òg litt forvirrande – kva ville forfattaren med desse? Etter kvart demra det for meg; i fotnotane sår forfattaren sjølv tvil om sannleiken i bokas innhald – titt og ofte seier fotnotane at forfattaren tek feil. Forfattaren viser òg til sikre kjelder om fleire av karakterane i boka, sjølv om karakterane heilt og halden er oppfunni av forfattaren sjølv. Eit artig og intelligent grep som etter kvart fører lesaren meir og meir inn i bokas univers. Fotnotane vart ikkje lengre til hinder for lesinga, tvert imot.

Etter den første delen, tek boka ein ny retning – her kjem utfyllande historier om det og dei som allereie er nemnt i første del, gjerne sett frå ein annan ståstad. Vi får vite meir om lagnaden til karakterane og gjerne også grunnen til at dei ter seg slik dei gjer. Her er hor, svik, kjærleik, dassturar, kåtskap, overtru, venskap, stoltheit, audmjuke, stormannsgalskap, attrå og sorg – akkurat som i sjølve livet.

Språket til forfattaren ber preg av at han har ei fortid som poet (han har fleire gonger vore innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris) - her er mange lyriske vendingar. Samstundes følgjer språket handlinga; mord, valdtekt, drukkenskap, dassturar, sex, vald og ureinslegheit blir skrive om på ein direkte måte. På ei og samma tid forferdeleg fælt og vakkert.

Kva handlar så boka om? Tja… Hovudhandliga samlar seg om forkynnaren Matthias og kjøpmannen i kjøttbua, Bænadikt. Begge har ei broka fortid. Alle som kjem ut for ein av desse to menna blir påverka, mest på vondt. Forkynnaren trur ikkje på Gud, medan kjøpmannen har nokre sære uvanar som etter kvart blir belyst. Liva deira blir tvinna saman når Matthias bur ovanfor kjøttbua i tida han arbeidar som lærar. Den islandske kvinna Saloma påverkar også det som kjem til å skje. For ikkje å røpe for mykje, lar eg bokomtalen kvile med dette.

Til slut må eg ta hatten av for omsetjaren; Lars Moas norske språkdrakt er ein fryd å lese. Språket er poetisk og samstundes rått. Ein bragd, rett og slett.

http://www.samlaget.no/item.cfm?id=14782

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Etter å ha lest anmeldelsen din har jeg gått og ønsket meg denne en stund, og i dag var den plutselig i postakassa gitt ;) Gleder meg til å ta fatt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så utrolig bra! Gleder meg til endelig å få diskutere denne boka. Står vi fast, kan jeg alltids be om oversetterens ekspertise ;) Advarsel: sett av god tid til den første delen, det krever litt å komme inn i historien!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest de første 100 sidene i helga. Du verden for en opplevelse! Man må virkelig konsentrere seg til tider, men det er verdt det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra! Boka er absolutt litt av en kraftanstrengelse, men den er, som du sier, vel verdt konsentrasjonen den krever. Lykke til med de resterende 800 sidene ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

... og jeg skal ta fatt igjen - lese ferdig boka når jeg blir ferdig med første bind av min kamp. Så får vi myke opp fingrene til diskusjon av U - historier om djevelskap.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesinga går framover - jeg er nå snart halvveis i boka. (Det går sakte fordi jeg har så mange herlige forstyrrelser rundt meg;-) Den er fremdeles tung, men det er lettere å ta den fram nå. Jeg fascineres av beskrivelsene av personer og hendelser - det er en original pennføring forfatteren har - jeg ler og vemmes om hverandre. Dette er noe jeg aldri har lest tilsvarende av - jeg gleder meg til å gå videre i boka - og jeg gleder meg til å bli ferdig...

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Tror virkelig du har noe å glede deg til! Det er bare å holde tunga rett i munnen - og ha nok tid til å komme deg inn i bokas univers - så venter litt av en leseopplevelse. Enjoy;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tipset! No står eg med boka i handa og ei kjensle av skrekkblanda fryd i magen ;-) Trur den må sparast til ei mindre travel periode, men er viss på at ei stor leseoppleving ventar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra! Eg trur nok det er lurt å sette av litt tid til denne boka, ja, spesielt i starten. Las dei første 200 sidene i eitt jafs og det var det som skulle til for å bli heilt hekta. Gled deg;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er bare i startfasen av boka - har kommet meg gjennom de 200 første sidene - og nå begynner det å løsne litt. Har lest meg gjennom diusse sidene med noe grad av usikkerhet om hvorvidt jeg kommer til å avslutte romanen. Etter det du skriver, vil jeg nok sannsynligvis gjøre det - og jeg gleder meg. Er også veldig fascinert av fotnotene - de forteller gjerne om hvor feil forfatteren tar eller små biografier om personer som er bipersoner i teksten, dvs som dukker opp en gang - litt forstyrrende og helt herlige på samme tid. Også enig med AnjaE hva oversetter angår - språket er godt - nynorsken fungerer også for bokmålsfolk...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gleder meg til du har lest ferdig boka - det blir herlig å endelig kunne diskutere den med noen.

"U" fortjener virkelig å bli lest av et stort publikum, selv om den kanskje blir litt i tyngste laget for enkelte. Er sikker på at den ikke kommer til å skuffe!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Eli HagelundIdaCaroline Ekornes JohannessenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudIreneleserLeseaaseGunvor GalaaenMarit HøvdeTom-Erik FallaLena Risvik PaulsenAstrid PedersenEinonieLailaSiv ÅrdalEirik RøkkumBobbie FothIdaPirelliEivind  VaksvikMonaBLAnniken RøilHeidi HoltanMorten MüllerBenedikteKaren RamsvikLabbelineKarin  JensenedgeofawordReidun VærnesIngunn SEllen E. MartolEster Singar hmartinekhNinaTerje MathisenellinoronilleGrete AastorpLars MæhlumHanne Kvernmo Rye