Jeg er litt der at jeg hadde en så sterk leseopplevelse tidligere i år at jeg syns det er vanskelig å komme i gang med en lengre roman igjen. Men jeg skal prøve. "Tre kamerater" syns jeg rett og slett er det beste jeg har lest noen gang.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Takk for påminnelsen. Kjøpte denne boken for flere år siden og den har blitt stående i bokhyllen. At den var del av en serie ante jeg ikke. Har funnet de første bøkene hos en Antikvariat og er blitt bestilt, så jeg kan lese bøkene i rekkefølge. Jeg undrer meg hvorfor forfatteren > Erich Maria Remarque blir gitt et annet navn > > Erich Paul Kramer av Gyldendal ?
Forfatterens navn endring kommer nedenfor med en forklaring >>

Stavemåten til etternavnet hans ble endret til Remarque da han publiserte All Quiet on the Western Front til ære for sine franske forfedre og for å ta avstand fra sin tidligere roman The Dream Room (Die Traumbude). Hans bestefar hadde endret skrivemåten fra Remarque til Remark på 1800-tallet. Forskning [når?] ved Remarques barndom og livslange venn beviste Hanns-Gerd Rabe at Remarque hadde franske forfedre – hans oldefar Johann Adam Remarque, som ble født i 1789, kom fra en fransk familie i Aachen. Dette er i strid med usannheten – foreviget av nazistisk propaganda – om at hans virkelige etternavn var Kramer ("Remark" stavet baklengs) og at han var jøde.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så gøy å høre, den har jeg på skal leselisten min. Ha en god lesning og ha en god helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da vil jeg anbefale deg Tider som fulgte av Remarque. Den er fullt på høyde med Tre kamerater.

Tre kamerater inngår i en slags frittstående trilogi:
1) Intet nytt fra Vestfronten
2) Tider som fulgte, fra 1931, men ikke oversatt til norsk før i 1982.
3) Tre kamerater

Disse tre bøkene henger sammen, vi møter de samme menneskene, i ulike tidsepoker. Bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre. Jeg anbefaler alle tre på det varmeste!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Både «Intet nytt fra Vestfronten» og «Tre kamerater» er bøker jeg likte veldig godt. «Tider som fulgte» fikk jeg tak i senere, og så har jeg rett og slett glemt at den sto i hylla og ventet på å bli lest. Takk for at du minte meg på den. Nå har jeg vært i min egen leseboble noen dager, og du verden for ei bok! Nesten litt trist å være ferdig med den. Jeg tror jeg må ta fram «Tre kamerater» og lese den på nytt snart.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selv takk, Bjørg. Enig med deg, dette er bøker som tåler å leses flere ganger. Dessverre er de fortsatt høyst aktuelle; i det de sier noe om hva krig gjør med mennesker, både stridende og sivile.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det var mange sterke partier i boka som jeg merket av. Flere steder fikk jeg følelsen av at personenes utsagn antakelig er forfatterens egen stemme. Høyst aktuelle refleksjoner om konsekvensene av krig, og hvem som tjener og hvem som taper på den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jepp, jeg leste den etterpå! Likte den godt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tre kamerater er en av mine favorittbøker☺️

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

LilleviReadninggirl30Tor-Arne JensenKirsten LundBjørg RistvedtAnette SHarald KVanja SolemdalOleElin Katrine NilssenBenedicteHanneKaramasov11HegeTorIngvild SSigrid Blytt TøsdalKaren RamsvikJulie StensethHilde H HelsethAnne Beth Amdal VoldMorten BolstadMarianne MTheaJan-Olav SelforsHeidi BBKikkan HaugenRune U. FurbergSynnøve H HoelMaud Jeanette Nygren WollGeir SundetReidun SvensliHanne Kvernmo RyeSigrid NygaardGroVibekeLisbeth Kingsrud KvistenConnieHarald AndersenMarit Høvde