Dette er en fortelling med en god porsjon nasjonalromantikk. Det handler om mysterier fra fortida som skal løses i en atmosfære av det 19. århundrets industrielle vekst og framgang.
Handlinga er lagt til en oppdiktet bygd i Gudbrandsdalen, Butangen. Den er ellers bygd på handlinga fra "Søsterklokkene". Denne boka endte med at Astrid Hekne som skulle ha barn med den tyske arkitektstudenten Schönhauer reiste til Kristiania for å føde der. Det meldtes om at hun fødte tvillinggutter. Den ene (Edgar) ble påstått døde ved fødselen. Mens den andre tvillinggutten (Jehans) ble sendt til Butangen der han vokste opp hos et eldre husmannspar.
Da vi i denne boka møter Jehans, er han en unggutt som liker seg best på jakt i fjellene. En dag på reinjakt treffer han på en ung engelskmann. Da været brått slår om, må de to begi seg tilbake til bygda. Det blir en tur med store strabaser fordi engelskmann er blitt såret. Vel nede i bygda, anbringes engelskmannen, som kaller seg Viktor, hos presten i bygda, Kai Schweigaard, mens Jehans drar for å utrette sitt pliktarbeid hos storbonden på Hekne (som er hans egentlige onkel). Schweigaard på sin side er opptatt med to mysterier fra fortida. Det ene er en vev som de siamesiske tvillingsøstrene, Gunhild og Halfrid, lagd på 1600-tallet. Det blir sagt at denne veven spår verdens undergang. Da presten ser Victor, skvetter han til. Den unge engelskmannen likner nemlig veldig på kjæresten til Astrid, Schönhauer. Bygdas gamle stavkirke ble av denne mannen transportert til Dresden for der å settes opp. Det var også meningen at kirkeklokkene skulle gå samme vei. Men så endte den ene av dem i bygdas innsjø og her har den i mange år ligget på bunnen. På folkemunne heter det at det må et tvillingpar til for å få hentet den tapte kirkeklokken opp fra dypet. I mellomtida har presten funnet flere spor som overbeviser ham om at Viktor faktisk er den ene tvillinggutten som Astrid fødte. Men hvordan havnet han som arving til et stort gods i Skottland? I tillegg har Victor tilbrakt mye tid på en plantasje i Ceylon. Da den egentlige identiteten går opp for Victor, blir han redd og bestemmer seg for å reise hjem i all hast etter at han også har blitt uvenner med den steile Jehans.
Jehans har forlovet seg med budeien Kristine. Sammen forsøker de å bygge seg et eget liv, først på en liten gold fjellgård der de tross alle odds klarer seg ganske bra. Jehans har stor interesse for teknikk. Han får i stand et kraftverk som leverer strøm til bygda. Kristine har planer om å bygge et stort ysteri.
I mellomtida har Victor (eller Edgar som han egentlig skulle hete) besøkt Dresden flere ganger. Her føler han en dragning mot stavkirka og den ene kirkeklokken. Første verdenskrig raser. Victor er blitt flyger og deltar i kampen på engelsk side. Så får han en melding fra presten Kai Schweigaard i Norge om at Jehans er blitt smittet av spanskesyken og nå ligger til engs dødende. Med flyet sitt vender Victor tilbake til Norge og til Butangen. Langsomt friskner Jehans til igjen. De to brødrene drar ut på innsjøen for å heise opp den savnede kirkeklokken. Hva som senere skjer, er det opp til en ny bok å fortelle.
Personlig var jeg svært begeistret for første bind i serien «Søsterklokken». Til sammenlikning finner jeg denne andre boka noe tam. Mye av det som skjer, ligger allerede i kortene og representerer ingen overraskelse.