Dystopisk lesesirkel bok 21!
Helbrederen av Antti Tuomainen er valgt til den 21. boken i lesesirkelen vår!
Alle er velkommen til å hive seg med i samtalen i denne tråden. Foreslår leseperiode til 1.november 2020. Samtalen kan gå før det, men først da er det lov å røpe ALT! :)
Diskusjonen foregår i denne tråden.
Velkommen med!
Du kan lese det formatet og det språket du foretrekker.
Diverse info på nettside: https://dystopisklesesirkel.wordpress.com/
Vil du få e-poster om avstemninger, valgt bok etc.? Gi en lyd til dystopisklesesirkel@gmail.com
For generelle ting rundt lesesirkelen, dystopier, forslag til nye bøker eller ting som skjer etter at denne boken er ferdiglest etc., bruker vi denne diskusjonstråden: https://bokelskere.no/tekst/288884/
Viser 30 svar.
Jeg har tenkt mye på stemning når jeg leste denne boka, og hva jeg velger for å forsterke/påvirke stemningen. Farge kommenterte jeg lenger nede, men hva med musikk? Hørte du på noe spesielt når du leste? Leser du i stillhet? Gikk foten i en bestemt rytme? Hvis du hadde lydbok, hvordan stemning laget oppleseren?
Jeg falt inn i en spennende stemning og rytme da jeg begynte å tenke på dette som en klassisk (nesten klisjeaktig) detektivhistorie. Da var det selvsagt jazz. Kanskje noe sånt som dette: Dark jazz / Noir Ambient. Til og med regnlyder der ;)
Jeg tror den fremste styrken til denne boken var stemningen. Våt, grått, en slags underverden, tragiske skjebner, fornektelse, håp, desperate forsøk, storbyen, å være nesten helt aøene i hele verden.
Ferdig! For meg er dette en kjærlighetshistorie! Kjærlighetshistorien er pakka inn i en forsvinningssak. Føler ikke at jeg har lest en krimbok. Det dystopiske samfunnet er bare et bakgrunnsteppe i handlingen, etter min mening. Jeg mener altså at boka ikke er en tydelig krim eller en dystopi, men kjærlighetshistorie pakka inn i litt forskjellig. Helt grei.
Spennende :)
Er usikker på hvilken sjanger jeg synes dette er. Og hvilken sjanger som er mest vellykket. Som dystopi synes jeg den er original. Realistisk som fy, og det er spennende å lese om et samfunn som holder på å rakne, men som på mange måter fungerer nesten som vanlig. De små detaljene om politi, helsevesen, boligsituasjon og media er finurlige. Jeg liker det.
Som kjærlighetshistorie...hm... Jeg har ingen inntrykk av Johanna og hovedpersonen egentlig. Hvem er de som personer, elsker de hverandre? Hva driver dem? Jeg tror jeg forstår for lite av dem og relasjonen til å bry meg så veldig.
Som detektivhistorie digger jeg den. Altså stemningen i starten og midten av boka. Men på slutten gikk det surr i navnene for meg. Litt antiklimaks at alt var avgjort så fort, etter den deilige og seige oppbygningen. Men denne åpnet litt dører for meg inn i privatdetektivsjangeren.
For en merkelig bok dette var :D Selv om jeg ble forsinket med lesingen så kom jeg meg veldig greit gjennom den. Kan den ha vært både litt seig og hatt god driv? Er sånt mulig?
Jeg kunne ønske jeg følte at boka er en dystopi. Det som beskrives er jo det, men jeg syns det har for liten del av handlingen. At det bare er beskrivelser på sidelinja.. så kan man kanskje si at kjærlighetshistorie heller ikke passer, men det er hans kjærlighet og ønsker om å finne kona si som er den røde tråden her. Nesten så jeg tenker at historien ble for kort til at det dystopiske gikk innpå meg!
Ja for min del kunne han gjerne hatt det dystopiske som et hovedtema mer enn bare... ja hva blir rett å si... kulisse, kanskje?
Da er jeg ferdig med boka. Jeg synes den var god, både som dystopi, og som krimbok. Boka var lettlest, og jeg er enig i Ajiniakra sin beskrivelse av boka som en klassisk detektivhistorie:
"Men jeg får også en ganske bestemt følelse av boken, og den liker jeg litt. Det er følelse av de klassiske detektivbøkene, der en fyr sitter på ko toret sitt, en dame kommer inn med et oppdrag, og rommet er mørkt og har persienner. Ingen ting av det stemmer, men det er noe med en ensom ulv som drar rundt i byen og undersøker og etterforsker."
Jeg har vært i Finland mange ganger, og jeg kunne se for meg finlendere og det finske samfunnet/kulturen mens jeg leste. Det var også en realistisk dystopi. Da jeg leste, kunne jeg dessverre godt se for meg at samfunnet kan ende opp som dette en gang. Krimhistorien var god, realistisk og falt naturlig inn i boka for øvrig. Ser fram til å diskutere slutten etter 1.nov :)
Beklager men jeg er litt forsinket. Blir ferdig i morgen! Gleder meg til å "prate" mer om den etter det :)
Jeg leste ferdig boken i går og synes den var god som dystopi, men heller kjedelig som krimbok. Jeg klarte ikke å få noe forhold til personene i boken og synes ikke den var spennende. Kanskje hadde jeg for høye forventninger ettersom den ble kåret til beste finske krimbok i 2011? Håper den faller bedre i smak hos dere :)
Ja jeg lurer veldig på hvorfor denne ble beste krim i 2011. Kan det være fordi den skiller seg ut og har litt originale handlingsrammer?
Jeg hadde også fått for meg at de skulle reise nordover, så jeg ble litt skuffet når de holdt seg i byen.
Ei lettlest bok som jeg ble fort ferdig med. Som deg synes jeg at dystopien var bedre enn krimmen. Gode beskrivelser av et grått og dystert Helsinki.
Hva tenker dere andre om slutten?
Forsåvidt enig. Grei bok, men det ble for mange innspill og løse tråder på slutten.
Jeg har ikke kommet så langt ennå, men jeg kjenner på det samme som deg allerede. At jeg er litt usikker på om jeg bryr meg. Jeg hang meg og opp i at denne fikk prisen for beste krim. Det må da være litt å velge i der borte, så dette virker som en overraskende vinner.
Men jeg får også en ganske bestemt følelse av boken, og den liker jeg litt. Det er følelse av de klassiske detektivbøkene, der en fyr sitter på ko toret sitt, en dame kommer inn med et oppdrag, og rommet er mørkt og har persienner. Ingen ting av det stemmer, men det er noe med en ensom ulv som drar rundt i byen og undersøker og etterforsker. Eller en western, det er noe ensomt og klassisk her synes jeg. Skal følge med på om det blir til noe mer håndgripelig underveis :)
Lettlest, flyter bra. Dystert og håpløst, miljøet er ødelagt. Ble smått skeptisk i tredje avsnitt, første side; "Bilen så ut til å ha gått av på midten, og omfavnet stolpen som en tryglende elsker". Et litt kleint språklig bilde...men så støtte jeg ikke på flere, så nå er jeg i gang med første del, To dager før jul".
Når jeg leste innlegget ditt nå skjønte jeg at jeg skippet over tidsangivelsene uten å registrere de. Hopper ofte over sånt, det må jeg slutte med! :)
Fikk du lest hele? Synes du språket var ok, eller var det flere sånne bilder som skar i ørene? Jeg synes beskrivelsene hadde litt glimt i øyet, var litt artige.
Har litt for travle dager, og kommer til å ha det en god stund framover, og siden jeg leste boka for noen år siden, står jeg over denne gangen.
God lesing!
Jeg lånte boka på biblioteket og leste fort ut kapittelet 2 dager før jul. Jeg liker historien så langt, den er lettlest og beskrivelsen av vær og miljø ellers virker dessverre troverdig. Har hatt noen dagers pause med annen bok, for ikke å bli for fort ferdig.
Satser også på bookbites denne gangen. Har så vidt startet og boken virker så absolutt lesbar.
Svært spesifikt BookBites-spørsmål: Dere som bruker appen, endrer dere bakgrunnsfarge når dere leser? Hvis ja, hvilken farge/hvilke farger var denne boken?
Jeg startet med en ferskenaktig som jeg dimmet til mørk, men byttet til mørketurkis. Sistnevnte passet bedre til litt hardt og urbant miljø.
Det har jeg ikke tenkt på engang.😳 Syns tydeligvis at det er OK som det er. Får teste det litt ut.
Visste ikke at det går an! Takk for tips.
Jeg er med! Veldig heldig og fant den tilgjengelig i bookbites (bibliotek-app), så da kan jeg få begynt lesing med en gang! Lenge siden jeg har vært med og lest i denne boksirkelen (ikke vært med i noen andre heller, forsåvidt). Ser frem til refleksjoner i tråden her!
Kjekt du blir med! Jeg må bare lese ferdig Knausgårds siste, så skal jeg ta fatt på denne. Fikk også tak i den i BookBites, det er genialt. :)
Boka er innkjøpt, starter ganske snart.
Gleder meg til å lese denne! Boka er bestilt.
Spennende! Da skal jeg bestille boken😊.