På tide med nye bokforslag! Det hender ofte at jeg finner forslagene. Jeg prøver å velge litt forskjellig, men jeg vet jo ikke hva DU egentlig liker. Har noen spørsmål for å gjøre bedre valg:
- liker du generelt sett sakte, dvelende bøker, eller bøker der det skjer mye, som har god driv?
- underholdningslitteratur eller mer smal?
- hvorfor leser du dystopier?

Hvis du ønsker kan du svare her eller til dystopisklesesirkel@gmail.com
Svarene skal bare gi meg en idé om hvilke bøker som treffer oss.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Takk for innspill! Det var kjekt å vite litt mer om motivasjonen og hvilke bøker dere er interessert i. Det er ikke sikkert at alt gjenspeiles i denne avstemmingen.

Ny avstemming finner du her: https://www.easypolls.net/poll.html?p=5f6b98a7e4b09cc6ebea1aa9

Har tatt med to ikke-norskspråklige forslag, og tre bøker som ikke nådde helt opp i tidligere avstemminger.

Avstemmingen avgjøres om en uke, 30 september 2020.

Kort om valgene:
- The New Wilderness av Diane Cook (NB Ikke oversatt til norsk) 416 sider. Ny, aktuell, kritikerrost! =)
- Vi har ikke fire nye år av Martine Johansen 356 sider. USA, roadtrip, Trump!
- Alle himlens fugle av Rakel Haslund-Gjerrild (Dansk, ikke oversatt til norsk). 189 sider. Eneoverlever, poetisk, kritikerrost
- Markspist måne, av Sally Gardner 279 sider. Ungdomsbok av typen som passer for voksne, Nytt samfunn, original, rørende.
- Helbrederen av Antti Tuomainen.188 sider. Klimathriller, nordområdene, Finlands beste kriminalroman i 2011.

God stemming! =)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hever tråden – i morgen er siste dag for å stemme på ny bok i den dystoptiske lesesirkelen, som er åpen for alle som vil være med. Avstemningen finner du her: https://www.easypolls.net/poll.html?p=5f6b98a7e4b09cc6ebea1aa9

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kjempefint!

Vinneren ble Antti Tuomainen, Helbrederen! Jeg tror det må være vår første krim!

Her finner dere diskusjonstråden: https://bokelskere.no/tekst/354857/

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Har stemt! To ganger :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også stemt, og ser fram til utvelgelsen av ny bok!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har jeg stemt. Hadde jeg ikke lest to av bøkene allerede, hadde jeg stemt på alle sammen :-)

Bare en tanke: Burde vi ta en sjekkerunde for å høre om folk er komfortable med å lese på andre språk, for å sikre at ingen «ramler av lasset» på grunn av det?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg glemte å svare på denne! Jeg tenkte at siden vi har hatt 20 bøker som var tilgjengelig på norsk så kunne nr 21. være åpen for andre språk, og avstemmingen bestemmer. Men generelt ville det vært greit å vite om andre språk er en deal breaker for noen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes det er interessant å lese forskjellige typer dystopier, og har ingen spesiell sjanger jeg liker bedre enn andre. Det jeg ikke liker så godt, er hvis det blir mye sci-fi eller fantasy. Det er også greit om bøkene ikke er for lange: over 4-500 sider blir i meste laget. Jeg leser dystopier fordi de er annerledes enn romaner og krim. De kan være litt rare, framtidsorienterte, filosofiske.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lenge siden jeg var med i denne lesesirkelen nå, men da jeg var med var det Metro 2033 som slo mest an hos meg! Det er en bok jeg fortsatt kan tenke på noen ganger. Ellers likte jeg også Veggen som er av den mer rolige sorten.
Jeg begynte å lese dystopier fordi jeg fant denne lesesirkelen. Jeg har sansen for «verdens ende»- filmer og forsto ganske fort at dystopier var perfekt for meg i bokform også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En annen god dystopi er en av de seks romanene på kortlisten til Booker-prisen 2020:
The New Wilderness av Diane Cook. Har lest den, og den er god. Får fin omtale i Guardian. Men den er heller ikke oversatt til norsk …

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei! Jeg liker begge deler. Lesesirkelen har fått meg til å lese bøker jeg sikkert ellers ikke ville oppdaget, f.eks. "Veggen", "Og skipet siglar vidare" og den grusomt ekle "Fiolinane". Alle har beriket meg på ulike vis. Den første boka i triologiene til Justin Croning og Hugh Howey var spennende. Det sammen med Metro 2033. De sistnevnte er jo i en litt annen genre enn de tre første. Liker altså både dvelende og mer handlingsmettede bøker. Det frister ikke meg å lese typisk fantasy for ungdom, hvis det er det du mener med underholdningslitteratur...? Siste dystopien jeg leste utenfor lesesirkelen tror jeg var Atwoods "Gileads døtre". Jeg elsker Handmaids Tale som serie, og den er vel ikke å regne som smal akkurat :-) . Har alltid vært fascinert av dystopier i ulike sjangere, også lenge før jeg hadde hørt begrepet "dystopi". Hvordan reagerer mennesker (menneskeheten) når verden slik de kjenner den forsvinner? Det er det som er spennende for meg. Er spent på hva som blir neste bok!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Forslag til ny dystopi:

Vi kan da godt velge en tittel som ikke har nådd helt til topps i avstemninger tidligere? Husker ikke alle, men kunne godt tenke meg å lese for eksempel Martine Johansens Vi har ikke fire nye år fra forrige runde.

Ellers har jeg ett forslag denne gangen: Alle himlens fugle av Rakel Haslund-Gjerrild (utgitt mars 2020, 189 sider). Finnes som innbundet, e-bok og lydbok, men er dessverre bare å få på dansk.
Den har fått gode anmeldelser i danske aviser, bla:

Litteratursiden.dk

i Information

OG på goodreads

Sakser fra omtalen hos nettbokhandelen Saxo:

Gaderne er oversvømmede og skrald hober sig op mellem husene. Noget er sket. En ung kvinde er alene tilbage i verden. Selv Or, som har passet på hende, siden hun var lille, er væk. Nu er fuglene på himlen det eneste, der fylder hendes liv - dem og den daglige overlevelse. Men uden andre mennesker begynder ordene at forsvinde for hende. Og uden sprog bliver verden stadig sværere at fastholde.

"Alle himlens fugle" er en poetisk roman om ensomhed og længsel, om hav, vind og fugle, og er en udlevelse af et af de værste skrækscenarier, man kan forestille sig: Tænk hvis du var den eneste - den sidste - overlevende.

Rakel Haslund-Gjerrild (f. 1988) debuterede i 2016 med novellesamlingen "Øer". Hun er uddannet i Kinastudier og Litteraturvidenskab, oversætter kinesisk litteratur og har også opdateret Politikens "Turen går til Kina". "Alle himlens fugle" er hendes anden skønlitterære bog.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Alle himlens fugle", den fikk jeg lyst til å lese. Spørsmålet er om vi skal vente på en norsk oversettelse...?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, det er jo ikke sikkert den blir oversatt. Debutboka hennes er ikke oversatt til norsk.
Ser forresten at Deichman har et eks av den danske utgaven.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Svar på spørsmålene dine:

1: Er ikke så opptatt av om bøkene er dvelende eller handlingsmettede, så lenge de er gode.
2 og 3: Leser nok mest smale romaner, men leser bredt, i mange ulike sjangere, deriblant dystoptisk litteratur (men er ikke så glad i ren underholdningslitteratur).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt Tøsdal