Moderne, men akk så råtne tider på 1840-tallet.

Her suges leseren inn i intrigene fra første avsnitt. Siden følger det ene dramatiske opptrinnet etter det andre som i en god føljetongroman - som den også opprinnelig var. Handlingen omfatter et stort persongalleri sentrert rundt familien Hulot, som stadig trues av erotiske skandaler og økonomisk ruin. Kusinen «Bette», Lisbeth Fischer, fylt med gammelt nag, gjør sitt for i skjul å vippe sine slektninger over stupet.

Balzac skildrer et samfunn hvor individualismen (eller egoismen) og pengene har fått overtaket. Karakterene følger sine mål og lyster til katastrofen rammer dem enten det skyldes viljestyrke eller det motsatte.

Boka gir også en grundig skildring av sosiale forhold i Paris på 1830- og 40-tallet både blant rike og fattige. Interiører blir nøye beskrevet og vurdert, og vi får vite at de mest moderne boligene har en ny form for usynlig sentralvarme. Balzac er svært nøye i gjengivelsen av faktiske detaljer som lett kan sjekkes og utdypes på Internett. Som i romanen Tapte illusjoner sveiper han innom pressen som kanal for det aktuelle fenomenet «falske nyheter».

Dessverre er Cousine Bette aldri oversatt til norsk, men finnes i en rekke utgaver på originalspråket og engelsk. Everyman's utgave kan sterkt anbefales, behagelig å holde i og med en fyldig innledning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Violeta JakobsenHarald KsomniferumPiippokattaStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienNinaMaiken