Det er vel fåtallet av oss som er profesjonelle bokkritikere her på bruket, så alle terningkast blir jo en personlig affære å regne; selv favorittbøkene mine har jeg vanskelig for å gi en 6-er til grunnet alt fra designfeil fra forlaget (eller rett og slett en "stygg bok"), skrivefeil i teksten, ujevn tekst i mer moderne boktrykking hvor dette ikke burde være noe strev å få til, visse paragrafer som jeg selv føler er unødvendige, mine egne inntrykk av hvordan en flott historie kunne blitt fortalt enda bedre eller mer effektivt, osv., selv om hele verket er strålende i seg selv. Boken er ikke kun ordene til forfatteren, men hele samspillet fra godtakelse av manuskriptet til redigering til publisering; alle valgene langs veien. Jeg arbeider som oversetter og er veldig kresen på sluttprodukter i sin helhet, så fokuset mitt inkluderer alle disse nyansene som majoriteten kanskje ser bort i fra når de rangerer en bok etter leseslutt. Også hvis jeg leser en senere utgave av en bok (f.eks. 2019-utgave av en bok utgitt i 1979), så kan jeg umulig gi den høyere enn terningkast 5. Det samme vil i veldig stor grad gjelde alle oversettelser også. Originalversjonen vil alltid ha muligheten for et høyere terningkast hos meg, selv om den ikke nødvendigvis kan nå en 6-er. Dette var mine tanker om emnet.

Legger til at det er flott å kunne være litt partisk i ny og ne også. Noen kan jo finne på å gi Tassen 6/6 grunnet personlig sentimentalverdi alene, noe jeg har både forståelse for og støtter fullt ut. Det viktigste med terningkastene, i min bok, er nettopp det å skape referansepunkter for ditt senere liv, som en veiviser til hvem du var, hva du tenkte og følte, og hvor du har kommet hen.
Vi har vel alle lest en bok to ganger og følt annerledes den andre gangen den ble lest - enten med et favoriserende eller realiserende utfall?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadPiippokattaAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.Prunella