Antakelig den mest kontroversielle av Hannah Ahrendts uttalelser om saken mot Adolf Eichmann. Kan vi virkelig betrakte ondskapen bak gjennomføringen av Holocaust som noe hverdagslig? Eller mener hun egentlig noe annet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Hun prøver å forklare det i etterordet til den utgaven jeg har lest, ettersom det hadde vært så omdiskutert da teksten ble publisert første gang. Dette uttrykket er med i undertittelen til boka, men i selve teksten bruker hun det kun helt til slutt som en kommentar til Eichmanns siste ord før han blir hengt. Jeg oppfatter at hun knytter det særlig til Eicmanns (banale) personlighet, og at det blir feil å se på det som en «teori om ondskap».

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, i dette tilfellet er det nok avgjørende å kjenne til konteksten sitatet opptrer i. Arendts egen tolkning gir jo en helt annen mening, men åpner samtidig for tvetydighet. I undertittelen til den norske utgaven fra 1965 av Eichmann i Jerusalem (Pax) heter det En beretning om det ondes banalitet. Det er derfor ikke noe rart at oversetteren, Johan Ludwig Mowinckel, fant det nødvendig å skrive et forord på 12 sider.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer Smedaas