It was as though in those last minutes he was summing up the lesson that this long course in human wickedness had taught us—the lesson of the fearsome, word-and-thought-defying banality of evil.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Antakelig den mest kontroversielle av Hannah Ahrendts uttalelser om saken mot Adolf Eichmann. Kan vi virkelig betrakte ondskapen bak gjennomføringen av Holocaust som noe hverdagslig? Eller mener hun egentlig noe annet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hun prøver å forklare det i etterordet til den utgaven jeg har lest, ettersom det hadde vært så omdiskutert da teksten ble publisert første gang. Dette uttrykket er med i undertittelen til boka, men i selve teksten bruker hun det kun helt til slutt som en kommentar til Eichmanns siste ord før han blir hengt. Jeg oppfatter at hun knytter det særlig til Eicmanns (banale) personlighet, og at det blir feil å se på det som en «teori om ondskap».

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, i dette tilfellet er det nok avgjørende å kjenne til konteksten sitatet opptrer i. Arendts egen tolkning gir jo en helt annen mening, men åpner samtidig for tvetydighet. I undertittelen til den norske utgaven fra 1965 av Eichmann i Jerusalem (Pax) heter det En beretning om det ondes banalitet. Det er derfor ikke noe rart at oversetteren, Johan Ludwig Mowinckel, fant det nødvendig å skrive et forord på 12 sider.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Hilde H  HelsethBertyAnette SMonica CarlsenAnna-PiaKarin BergAmanda AAjiniakraLasse SteinnesRoger MartinsenHallgrim BarlaupTorill Elisabeth RevheimIngeborg GAliceInsaneLyriaLibraritas vØyvind BjørnerudGro Anita MyrvangMcHempettHarald KVannflaskeBjørn BakkenSissel ElisabethtuhamreKine Selbekk OttersenIdaMarianne AugustaTanteMamieRufsetufsaIngunn SMarit HåverstadTatiana WesserlingErlend Rødal VikhagenLilith NagelPernille GrimelandAnne Berit GrønbechConnieritaolineBabynemiLisbeth Kingsrud Kvisten