Kategori:
Eldre verdenslitteratur (unntatt nordisk, utgitt før 1976)

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist for Ev9:

Søndag 19. mai, kl. 18.00

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 55 svar.

Ser at det er mye diskusjon om Dekameronen. Takk for det.
Dersom den blir valgt, foreslår jeg at vi tar en kortversjon (f.eks. Bokklubbutgaven) som felleslesing. De som har en komplett utgave (jeg venter på en slik) kan jo lese hele Dekameronen om de vil, og delta i diskusjonen underveis.
Jeg håper dette lar seg gjøre, og at det underveis opplyses om hva som leses av den enkelte.

For øvrig har jeg ikke sansen for forkortede bøker.

Jeg sletter min stemme på Dekameronen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå er det vel ingen «oppegående» bokelskere som har sans for forkortede bøker, men siden jeg ser at Canterbury- fortellingene som også er foreslått er et utvalg, så er sikkert ikke den helt store skaden skjedd. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når man ikke vet hva man har …
Etter å ha kjøpt den illustrerte kortversjonen "Decameronen 33 historier" (på din anbefaling, Ava :-)), kommer gemalen trekkende med fullversjonen i to bind. De har stått i hyllene hele tiden.

Jeg skal i hvert fall ikke mangle lesestoff!
PS: De utvalgte historiene er en vakker bok. Kommer til å lese den først, så tusen takk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er tobindsverket i serien "Mesterverk fra verdenslitteraturen"? (som jeg kjøpte fra antikvariat.net).

Mine blir visst liggende en tid, siden jeg har så mange andre bøker med høyere leseprioritet. Luksusproblemer er ikke det verste man har.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, nettopp, det er disse vi har, oversatt av Magnus Ulleland.
Et pussig sammentreff var det også at mens jeg lette etter Dekameronen, fortalte en venninne av meg at hun nylig hadde gitt bort dette tobindsverket da hun ryddet etter sin avdøde mor. (Kanskje det var det du fikk tak i :-)

Jeg kommer heller ikke til å gyve løs på bøkene med det første. Men nå vet jeg i hvert fall at jeg har dem i huset!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg legitimerer alltid mine doble bokkjøp som gaver. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

ifall det skulle komme bokettersyn?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

He, he, hjertelig takk :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Neida, ingen skade skjedd.
Jeg regner med å kunne være med på felleslesingen uansett hvilket verk som blir valgt.
Og sist jeg sjekket var tre bøker på førsteplass. Dekameronen var én av dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har gjort motsatt av deg, bestilt kortversjonen og stemt på Dekameronen. Ser for meg at det kan fungere om vi leser ulike versjoner - om boken skulle vinne.

Jeg har som deg ikke sansen for forkortete bøker, men oppfatter at dette er litt annerledes, siden det er snakk om et utvalg av historiene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Joda, men siden jeg har bestilt en komplett utgave, håper jeg å få tid til å lese hele boka.
Underveis går det sikkert bra å delta i en eventuell felleslesing og diskusjon.

Og jeg håper at Tre kamerater eller Den gode jord vinner. Derfor slettet jeg min stemme på Dekameronen.
Dersom Den gamle mannen og havet vinner, blir det jo en temmelig kortvarig felleslesing. Boken er på ca. 100 sider, en brøkdel av lengden på (hele) Dekameronen.
Nominerte bøker med store kontraster, hva i alle fall lengde angår.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ser at Dekameronen ligger i ulike utgaver på Nasjonalbiblioteket. Den komplette utgaven (nynorsk) er på 870 sider. Sikkert mulig å få tak i de på mitt lokale bibliotek også :)

Jeg har et håp om Verden av i går av Stephan Zweig og selvsagt mitt eget forslag "Den gamle mannen og havet". Disse kommer jeg nok til å lese uansett. Så takk for forslag Lillevi
De andre bøkene kommer gjerne på en skal-lese-liste de også. Mange gode nominerte bøker med store kontraster, som du skriver, Kjell. Gleder meg til resultatet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Selv takk, Torill. Jeg har lest Den gamle mannen og havet to ganger, begge for mange, mange år siden – og tar svært gjerne en reprise. Har opplevd flere ganger at leseopplevelsen forandrer seg med alder og erfaring. Jf. Olof Lagerkrantz: «... man skriver bare halve boken, den andre halvdelen må leseren ta hånd om.» Lagerkrantz har også sagt følgende: «Første gang man leser, er det nesten uutholdelig spennende. Annen gang får man både spenning og den trygghet som kommer av at man vet hvorledes det går.» Vi kan tillate oss å dvele ved teksten på en annen måte, og vi får en annen forståelse av den når vi faktisk vet hvordan det går.

Enig - en spennende valgomgang med flere gode forslag. Dette er én fin side ved nominasjonene – nye bøker på leselisten!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Søndag 19. mai, kl. 18.03

Forslagsrunden er avsluttet.
Jeg lager nå valgtråd for Ev9.

PS:
Jeg er litt usikker på om Dekameronen er foreslått (av Randi). Jeg tar den likevel med som en av de nominerte bøkene. Dersom det kommer høylytte protester, får jeg heller stryke den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For å være helt ærlig er jeg usikker på om jeg vil rekke å være med på en samlesning, så jeg burde sikkert ikke ytret noe. Den er omfangsrik, og jeg har lest deler før. Min utgave fra Nationalforlaget er på to bind på omlag 500 sider, men med store fonter. Men den er lettlest - og historiene er morsomme.

Om den velges og kan leses i løpet av sommeren, blir jeg gjerne med å leser. Hvis ikke må jeg innse mine begrensninger med full jobb, studier og flere prosjekter gående frem til st. hans.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei ingen protest, men et spørsmål ang. Dekameronen. Verket ser for meg ut til å bestå av tre bind, nærmere ni hundre sider. Stemmer det? Og innebærer det i så fall at alle tre bindene er foreslått? (Jeg må da bare innrømme at jeg ikke var klar over at verket var så omfattende.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg har bokklubben sin verdensbibliotek-utgåve, denne er på tre bind.
Bind 1: Ymse forord 34 sider, deretter 3 dagar a 10 noveller, 269 sider
Bind 2: 4 dagar a 10 noveller, 272 sider
Bind 3: 3 dagar a 10 noveller + forfattaren sitt etterord: 252 sider
Til saman 827 sider.

Til samanlikning, verdensbibliotek-utgåva av den aller første boka i lesesirkelen, Middlemarch, hadde 11 sider innleiande essay, så sjølve romanen på 858 sider, deretter 32 sider med merknadar og til slutt oversetjaren sitt etterord på 7 sider. Til saman 908 sider.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har bestilt en utgave i to bind (fra antikvariat). Ca. 800 sider.
Håper alle er klar over at det er et omfattende verk.
Avventer resultat av avstemningen. Dekameronen ligger godt an foreløpig.
Dersom den blir valgt, får vi bruke god tid på den. Sommerlektyre?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå vet jeg at jeg er altfor(?) sent ute og har fulgt med dårlig under forslagsstillingen, men jeg synes Avas forslag er godt! Kortversjonen med 33 av fortellingene, vakkert illustrert, Den norske Bokklubben 1980. Se lenger nede i tråden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lørdag 18. mai, kl. 18.30

Ca. ett døgn til fristens utløp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uansett hvordan denne avstemmingen ender, har jeg fått 3 bøker til på leselisten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvilke er det?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Canterburyfortellingene, Dekameronen og Familien Moskat. Gleder meg til alle 3. Så får avstemmingen bestemme hvilken som er først.
De resterende 4 har jeg lest forholdsvis nylig med stor glede.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ser ut for å gå mot enno ei avstemming der det blir vanskeleg å plukke ut kva bøker ein ikkje skal stemme på.

I forkant av denne forslagstråden så gjekk eg og tenkte på om eg skulle foreslå Dekameronen, den har også blitt foreslått av andre enn meg i eit par tidlegare runder. Men den ligg litt for tett inntil Canterbury-forteljingane, det får vente til seinare.

Derfor tek eg heller og resirkulerer eit av mine tidlegare forslag som den gangen kom ganske høgt dersom eg hugsar rett, nemlig Familien Moskat av Isaac Bashevis Singer, nobelprisvinnar frå 1978. Det er ein krønike om ei jødisk familie i Warszawa frå rundt 1910 og til 1939, og eg forestiller meg at det er litt "Buddenbrooks-format" over forteljinga.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg foreslo Dekameronen tidligere, og mener fremdeles at det er et godt forslag. Faktisk så påstår forskerne at Canterbury-historiene er bygget på Dekameronen etter at forfatteren hadde lest den underet besøk i Italia.

Familien Moskat leste jeg for ikke så lenge siden, og den er veldig bra. Jeg har ikke lest Buddenbrook, og hadde dere ikke allerede lest den så skulle jeg ha foreslått den.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er Dekameronen ditt forslag?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Håper innlegget ditt innebærer at du foreslår Dekamaronen nå. Den leser jeg gjerne!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ei bok som ser svært interessant ut. Kan gjerne tenke meg å lese den. Men er den ikkje svært lang? Etter det eg kan sjå, er den rundt 800 sider?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har forsøkt å finne sideantall. En utgave var på 873 sider, en annen veide 1,3 kg, så litt lesestoff er det jo!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg registrerer at det er forslag om å lese Giovanni Boccaccio’s «Decameronen» som felleslesning frem til sommeren. Som du sikkert vet så består Decameronen av fire bind - på nærmere 1000 sider med illustrasjoner. Jeg tror den utgaven du sikter ble utgitt mellom 1970 og 2000. Uansett, boken har mange sider og inneholder fortellingene som ble fortalt av ti unge mennesker i løpet av ti dager, da de i 1348 hadde flyktet fra Firenze som var hjemsøkt av pest. Det blir 10 fortellinger hver dag - 100 fortellinger på 10 dager, 100 fortellinger som skal konsumeres over en lesetid på noen få uker. Nå er jeg ikke medlem i boksirkelen, men jeg har lest Decameronen, og lesetiden virker i knappeste laget. Fortellingene er lettleste, men jeg ble fort «mett» av dem.

For min del gjaldt Malvis Gallant’s kloke ord: «Stories are not chapters of novels. They should not be read one after another, as if they were meant to follow along. Shut the book. Read something else. Stories can wait.» - denne gangen også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har forstått at det er et omfattende verk. jeg hadde egentlig tenkt til å foreslå leseperiode fra nå til høsten dersom denne går av med seieren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leseperiodenes lengde blir stort sett tilpasset de enkelte bøkenes lengde, f.eks. 100-150 sider pr. uke. En bok på 800-900 sider bør vi nok bruke 6-7 uker på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk, Ava! Der kom du jommen meg med svar på det spørsmålet jeg stilte her for bare et øyeblikk siden (jeg vet ikke om du har sett det.) Et hvert fall et delvis svar, spørsmålet er fortsatt om forslaget innebærer at vi skal lese alle bøkene?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå så jeg spørsmålet ditt! :)
Det finnes en kortversjon på norsk av Decameronen. Den ble utgitt av Den norske Bokklubben i
1980 og inneholder 33 av fortellingene samt vakre illustrasjoner. Leser du denne så har du fått et godt innblikk i temaene (temaet) i de andre historiene også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvor mange sider har bokklubbutgaven, og hvor kan man kjøpe den?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Decameronen 33 historier - sideantallet er 160 - og jeg ser at flere utgaver av boken er til salgs på antikvarnet.no. Formatet på sidene er ca A4.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg sikret meg et eksemplar. Hjertelig takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig, Lillevi.
Jeg har verket som ble utgitt i 1930- årene (fire røde bind). Bøkene ble sett på som svært «vågale» da de ble utgitt. For min del leste jeg Decameronen over lang tid. Skulle jeg ha lest verket sammenhengende hadde jeg nok avbrutt lesinga, og satt det bort for godt. Historiene er fornøyelige, erotiske, lettleste og forutsigbare, - og det holdt lenge med en i gangen.
Utgaven du kjøpte, med et utdrag på 33 historier, fikk jeg som gave etter at hele verket var lest.
Hvis denne utgaven hadde vært tilgjengelig før jeg kjøpte og leste hele verket - hadde jeg også endt om med den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Onsdag 15. mai 2019

Det er kommet inn fem forslag til Ev9.

Noen flere?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for påminnelsen! Jeg har vakla mellom flere muligheter, men siden det bare er mannlige forfattere som er foreslått hittil (gode forslag!), lander jeg på Den gode jord av Pearl S. Buck. Nobelprisvinner fra USA, men best kjent (og mest anerkjent) for skildringene fra Kina, som hun hadde svært god kjennskap til.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den har jeg. Bokklubb-utgave (1961)
Første månedens bok i Den norske bokklubben.
En eller annen plass ble den sammenlignet (komparativ lesning) med Knut Hamsuns Markens grøde. (Nå fikk jeg lyst til å finne noe om det i Hamsun-sekundærlitteraturen min). Gjelder vel helst tematikken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nokre gode forslag er det, men hadde vore flott om endå fleire hadde eit godt tips til felleslesing. :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange gode forslag her! Jeg har gitt både Den gamle mannen og havet og Tre kamerater terningkast 6. Det sammen gjorde jeg med Sjakknovelle av Zweig. Verden av i går er sikkert like bra. Hans Falladas Lille mann, hva nå? frister også. Sangen med samme navn summer stadig i bakhodet.

Jeg har gitt opp å få dere med på å lese Shakespeare og forsøker meg denne gangen med Canterbury-fortellingene i utdrag på kun 207 sider. Det bør jo være overkommelig før sommeren.
Jeg kjenner flere som går på pilegrimsvandringer og sørger litt over å ikke kunne delta. Det de forteller om etter turene er, foruten landskapene, alle møtene med forskjellig mennesker og historiene deres. Det hadde derfor vært fint å lese litt om 1300-talls mennesker på vandring. Sansynligvis har de mer til felles med oss enn vi tror. Lenke til wikipedia.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

The Canterbury Tales in modern English for de som måtte ønske å lese disse på engelsk.

Ligger som ebok og lydbok på Storytel for de som har abonnement der.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

..men da er den på 528 sider og muligens litt mer krevende å komme seg gjennom!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser den :)
Jeg er en som liker å lese på originalspråket de gangene jeg kan, men et utdrag er kanskje best denne gangen. Du har nok rett i at det kan være krevende å komme gjennom. Vet jo ikke hvor mye de har fått modernisert språket. Det er tross alt litteratur fra 1300-tallet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg kunne også godt tenke meg å lese ei meir fullstendig utgåve dersom det blir denne boka som får flest stemmer. Eg har bladd litt på nasjonalbiblioteket, og ser at det finnest ei litt mindre nedkorta omsetjing frå 1953, av Egil Tveterås. Denne er på rundt 370 sider.

Men det eg egentlig skulle spørje bokelskarane om; den utgåva som kom i Bokklubben sin Verdensbiblioteket-serie er det same nedkorta utgåvå som Ingunn S lenker til, eller er det ein meil fullstendig versjon?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Utgaven i Bokklubbens Verdensbibliotek er også forkortet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har den.
Er det de samme fortellingene som er tatt bort i de ulike utgavene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det vil jeg tro. Det er iallfall samme oversetter/gjendikter i utgavene. Jeg har ingen av dem, så jeg kan ikke sjekke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Elle, melle...har eit par eg kunne tenkt meg å foreslå! Men, trur eg har bestemt for Hans Fallada og hans Hva nå lille mann ..mi utgåve heiter "Lille mann, hva nå".

Boka fekk mykje positiv omtale då den kom ut, og den er filmatisert- om eg ikkje tek feil. Eg las den på tysk i mi tid som student, og den norske utgåva har stått på vent lenge.
Kanskje det kan vere aktuelt å lese om framvekst av nazismen no i vår tid?

Likte også godt "Alle dør alene" som vi las saman for nokre år sidan.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mitt forslag:
Tre kamerater av Erich Maria Remarque.

For noen dager siden hørte jeg et radioprogram der lytterne skulle ringe inn og fortelle om sin yndlingsroman. En mann ringte og fortalte om Tre kamerater som han hadde lest 3-4 ganger opp gjennom årene. Svært positiv omtale, og jeg måtte se om jeg hadde den i bokhylla.

Og det har jeg (Bokklubb-utgave), så nå skal jeg lese den med det første.
Kanskje vi skal lese den sammen. Håper det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Mitt forslag er Verden av i går av Stefan Zweig.

Boken har fått svært gode omtaler. Jeg har så smått begynt (i anledning en planlagt reise til Wien) og kan skrive under på at dette er en interessant og velskrevet bok. Den er såpass «mettet» (men ikke tung) at det vil være fint å lese den i fellesskap – å kunne utveksle tanker, spørsmål og kunnskap.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Den leste jeg for noen måneder siden.
Lærerik og tankevekkende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mitt forslag er:

Den gamle mannen og havet / The old man and the sea
av Ernest Hemingway

Jeg kommer nok til å lese den på engelsk:

Boka er kort og lettlest. Dette er en roman av den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway, utgitt i 1952. Romanen ble skrevet på Cuba året før og ble en stor suksess med en gang den kom ut. Romanen var det litterære verket som avgjorde at Hemingway fikk Nobelprisen i litteratur i 1954, og boka er oppført i "Verdensbiblioteket". Romanen var det siste store verket han ga ut i sin levetid.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Morten JensenEli HagelundTrude JensenTorill RevheimIna Elisabeth Bøgh VigreReadninggirl30Lisbeth Marie UvaagToveThomas KihlmanDolly DuckIrakkLilleviPiippokattaLabbelineTherese HolmHarald KKirsten LundIngunn SKjell F TislevollJørgen NHilde H HelsethcupcakeMads Leonard HolvikSigrid NygaardVegardTone HGrete AastorpLinda NyrudKjerstiHarald AndersenJohn GulfjelletKetilStig TTor Arne DahlLailaSigrid Blytt TøsdalAgathe MolvikalpakkaRisRosOgKlagingThea