Nyere forskning handler vel om at bildet er mer nyansert. Før skilte man mellom introverte og ekstroverte, som om det var et enten/eller. Tror det er litt jungiansk. Nå sier vitenskapen at alle kan være både/og, fra tid til tid. Mange leser om personlighetstyper for å finne seg selv, eller for å plassere andre. Omtrent som å lete etter en oppskrift. De fleste mennesker endrer seg en god del gjennom livet, og vi kan ikke forutsi retningen verken hos oss selv eller andre. Derfor er møte med seg selv og med andre mennesker en reise i overraskelser og stadig nye oppdagelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Nyere forskning viser vel at man har noen stabile personlighetstrekk, men at uttrykket er kulturelt. Innen Intelligens har vel dette vært hevdet i 10 år - at IQ (som er måleenheten) peker tilbake på en underliggende faktor som gir forskjellig uttrykk, og at det er meningsløst å hevde at "alle med høy IQ er gode i matte". Nå mener de at de har funnet noe av det samme fellestrekket for en rekke negative trekk i personligheten. Dette sitatet synes jeg sier bedre det jeg prøvde å si opprinnelig: "Man kan i moderne personlighetspsykologi sammenligne personlighetstyper med personlighetstrekk. I denne tilnærmingen har man grader av ekstroversjon. De fleste mennesker er nemlig ikke enten ekstrovert eller introvert, men befinner seg midt på skalaen. Typebaserte personlighetstester gir derfor mindre treffsikre beskrivelser av personligheten til mennesker sammenlignet med mer vitenskapelige trekkbaserte tester."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

NorahLena512Martine GulbrandsenSteinar HansenIreneleserBente NogvaMonica  SkybakmoenKristineEvaMads Leonard HolvikKaramasov11Kjell F TislevollKirsten LundOdd HebækSverreMarianne MLailaVibekeInge KnoffBerit RFiolHarald KAlice NordliReidun VærnesHildeMarit MogstadDemeterHeidi HoltanAnniken RøilPiippokattaEivind  VaksvikINA TORNESTine SundalDolly DuckRufsetufsaTove Obrestad WøienCecilieLinnKristine LouiseJulie Stenseth