Thomas Erikson presisere selv sterkt at dette ikke er en fagbok. Kategoriseringen hans er ikke personlighetspsykologi, men et praktisk verktøy for å jobbe med folk. Tommelfingerregler. Og som det er boken god. Jeg ville selv ikke trodd at det fantes mennesker som er så "røde" som Erikson beskriver inntil jeg jobbet med en person høsten 2018 som var slik. Om boken er nyttig? Kommer an på hvordan den leses. Den er en fin, praktisk bok i forhold til kommunikasjon og ledelse. Den finnes ikke jordet i noe som helst som minner om fakta og forskning. Er det personlighetspsykologi som er interessant bør man se seg om etter en annen bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Enig! Opplevde boken som et "skjønnlitterært bidrag" basert på egne erfaringer. Foretrekker bøker basert på vitenskap. Fant ingen legitime kilder som bygget opp under påstandene som ble fremlagt, og ift. de fire fargene/personlighetstypene som beskrives - ble det opplyst at man kunne ha litt av trekkene til alle. Kall det en helgardering for at alle som leser boken skal kjenne seg igjen i noe. Lite troverdig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nyere forskning handler vel om at bildet er mer nyansert. Før skilte man mellom introverte og ekstroverte, som om det var et enten/eller. Tror det er litt jungiansk. Nå sier vitenskapen at alle kan være både/og, fra tid til tid. Mange leser om personlighetstyper for å finne seg selv, eller for å plassere andre. Omtrent som å lete etter en oppskrift. De fleste mennesker endrer seg en god del gjennom livet, og vi kan ikke forutsi retningen verken hos oss selv eller andre. Derfor er møte med seg selv og med andre mennesker en reise i overraskelser og stadig nye oppdagelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nyere forskning viser vel at man har noen stabile personlighetstrekk, men at uttrykket er kulturelt. Innen Intelligens har vel dette vært hevdet i 10 år - at IQ (som er måleenheten) peker tilbake på en underliggende faktor som gir forskjellig uttrykk, og at det er meningsløst å hevde at "alle med høy IQ er gode i matte". Nå mener de at de har funnet noe av det samme fellestrekket for en rekke negative trekk i personligheten. Dette sitatet synes jeg sier bedre det jeg prøvde å si opprinnelig: "Man kan i moderne personlighetspsykologi sammenligne personlighetstyper med personlighetstrekk. I denne tilnærmingen har man grader av ekstroversjon. De fleste mennesker er nemlig ikke enten ekstrovert eller introvert, men befinner seg midt på skalaen. Typebaserte personlighetstester gir derfor mindre treffsikre beskrivelser av personligheten til mennesker sammenlignet med mer vitenskapelige trekkbaserte tester."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anbefaler også "Omgitt av psykopater" av samme forfatter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Omgitt av psykiatere" står vel da ennå ledig som titel..

Hvilken kompetansebakgrunn må inn for å skrive en slik
bestsmeller ?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er vel ikke noe krav til kompetansebakgrunn for å skrive bøker overhode. Jeg tenker at dette er en veldig aktuell debatt. Tidligere var nåløyet trangt for å være forfatter - nå er produksjonskostandene lave. Bøker er som instagram og blogger et lavterskelfenomen sammenlignet med tidligere. Jeg tenker at dette ikke er verre eller bedre, men definitivt anderledes.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Visst er du inne på noe her, det er aktuell nok debatt

og kanskje en hårreisende, men ofte Ignorert innsikt at
det kanskje "ikke er krav til kompetanse over [/under]
hodet" for å bli lansert forfatter -- eventuelt kan det jo
dreie seg primært, primitivt om kravet til finansiering.

Hårreisende innsikter kan jo enkelt mestres med militær
grad av hårgelé, pansret utførelse..
og militær pansring blir så standard ikketenkemåte i en
IGnobel pengestyrt massebokstav-industri - -
om de mer kulturbærende folkefedre av egentlig Nobel-
format (etter Alfred B Nobels intensjonsnivå) kom og ville
profilpåvirke forlagsbransjen, så talte vel pengespråket
høyest, som også Alfred var kjent nok med i sin tid.

Men verden er jo blitt både penge- og krigsmaktstyrt, siden
da vi kunne forveksles med unge.. og disse pengene er
nok ikke helt likegyldige til hva som 'skal innkodes'
mellom våre ellers privatfinansierte ører.
Det burde kunne skremme de yngre som helst prater fan-gloser
og pur estetikk simplex, ja selv om "sitt dystopi"konsum
tales det estetikk, ikke verdensoverblikk.. og etikk ?

Om spesialkompetansen å være "omgitt av psykiatere"
gikk mine tanker helst til ofrene for denne dystopiske
sosialrapporten >

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

gretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KEllen E. MartolPiippokattaReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine SundalHilde Aa