Det slo meg plutselig her en dag at jeg nesten utelukkende leser bøker av mannlige forfattere. Boklisten min her på siden inneholder alle bøkene jeg har lest siden 1999, og jeg kan telle på én hånd hvor mange som er skrevet av kvinner. Da jeg tenkte over dette innså jeg at jeg måtte være så ærlig å innrømme overfor meg selv at jeg rett og slett har fordommer mot kvinnelige forfattere. Ikke at jeg betviler deres talent, men mer at kvinnelige forfattere flest ikke skriver bøker som appellerer til meg.

Det kan jeg jo ikke ha noe av, at jeg, med to døtre, som for alt jeg vet ender opp som forfattere, skal gå rundt og tro slikt. Jeg ønsker å bli motbevist! Derfor har jeg satt meg det nyttårsforsett (det er vel ikke for sent i april?) å kun lese litteratur av kvinnelige forfattere resten av året. Men jeg trenger tips, og håper noen bokelskere her kan hjelpe meg.

Boklisten min ligger jo på profilen hvis noen skulle bli så ivrige at de vil ta et dypdykk, men jeg kan raskt og fra «toppen av hodet» nevne noen bøker og forfattere jeg liker godt: John Steinbeck, Erlend Loe, Sult, Catch 22, Life of Pi, Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet, Don Quijote, Kurt Vonnegut.

Håper noen vil hjelpe meg til å endre mine lesevaner! På forhånd takk

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 43 svar.

Jeg tenkte jeg skulle komme med en oppdatering, dersom noen er interessert i å høre hvordan det gikk med prosjektet.

For det første gav det leselysten min en skikkelig boost. Det var veldig motiverende å ha et større formål med lesingen, og det gjorde meg mer eksperimentell i valg av bøker.

Jeg kan heldigvis melde om at jeg ble motbevist i at kvinnelige forfatter ikke skriver noe som appellerer til meg. Jeg har fått meg flere forfattere jeg kommer til å følge fremover, deriblant Helga Flatland og Agnes Ravatn. Marit Eikemo falt også i smak.

Den største skuffelsen var Bienes historie, som jeg virkelig hadde troen på at jeg ville like. Dessverre var dette boken som stemte best med fordommene mine. Den var etter min mening alt for lettvint og todimensjonal, og flere av bokens overraskelser forutså jeg langt i forveien. Jeg syntes ikke den var dårlig, men jeg hadde forventet meg mer.

Enda godt da at resten av bøkene for det meste har vært veldig positive opplevelser. Spesielt vil jeg trekke frem Blackout av Connie Willis, som jeg nettopp har lest ferdig. Fantastisk bok som sablet ned fordommene mine. Skal definitivt lese mer av Willis.

Takk igjen til alle som kom med tips. Jeg går ofte tilbake til tråden for å hente inspirasjon til hva jeg skal lese.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Elskeren av Marguerite Duras

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du, etter å ha lest disse mer tradisjonelle fiksjonshistoriene osv. av kvinnelige forfattere, ønsker å våge deg ut på noe mer kvinnekamprelatert / bøker som har vært svært viktige i debatten om kvinners rettigheter i Norge (som tross alt angår hele samfunnet, og virkelig har prega den siste halvdelen av forrige århundre) anbefaler jeg disse:
- "Av måneskinn gror det ingenting" av Torborg Nedreaas - kanskje den viktigste boka som har kommet ut på norsk på 1900-tallet mtp. kvinners rettigheter. Den handler om abort, seksuell dobbeltmoral med mer.
- "Egalias døtre" av Gerd Brantenberg - snur (datidens, også delvis nåtidens) kjønnsroller på hodet. Boka skapte furore hos en del menn som tolka den som mannehat, men boka var et forsøk på å vise menn hvordan det var å leve i et samfunn hvor deres kjønnsrolle ikke var den dominerende.
- "Et glass melk takk" av Herbjørg Wassmo. Vond bok om prostitusjon og trafficking. Et tema som i høyeste grad bør angå menn, ettersom det stort sett er menn som kjøper sex (uten alltid å tenke over hvorvidt den de kjøper av, er tvunget inn i det eller ei, mindreårig eller ei osv.)
- "Få meg på, for faen" av Olaug Nilssen. Den nyeste av bøkene på denne lista. Handler om en ung jentes seksuelle oppvåkning og en voksens kvinne politiske oppvåkning, blant annet.
- "Constance Ring" av Amalie Skram. Om man orker et noe gammeldags og tungvint språk (boka er faktisk ganske lettlest, selv om språket virker litt kunstig for moderne lesere) er dette en bok som slo ned i sin samtid som en bombe. Handler blant annet om skilsmisse, retten til lykke og kvinners seksuelle frihet (og ufrihet).

Av biografier og selvbiografier, anbefaler jeg disse:
- "Himmelstormeren" av Cecilie Enger - en bok om ei utrolig fascinerende dame, Ellisif Wessel, som ble en pionér for arbeiderbevegelsen. Hun via livet til å kjempe for de fattige, for samer, for gruvearbeidere osv. Ikke primært en "kvinnesaksbok", men ei bok om en interessant person i norsk historie, som var kjent i sin samtid.
- "Min drøm om frihet" av Amal Aden. Om religiøs undertrykkelse av kvinner, seksuell kontroll av kvinner med mer. En viktig bok.
- "Fredrikke Marie Qvam" av Magnhild Folkvord. En god bok om en av pionerene i bevegelsen for kvinners stemmerett, blant annet. Viste også hvordan mange kvinner, selv om de selv ikke kunne delta i politikken, brukte de arenaene de hadde for å påvirke (hun hadde blant annet stor innflytelse over sin ektemann, som var stortingsmann).

Bøker av utenlandske forfattere:
- "Jeg er Malala" av Malala Yousafzai - en bok om å vokse opp som jente i Taliban-regimet, om viljen til egenutvikling og utdanning, blant annet.
- Tidligere nevnte "The Handmaid's Tale" / "Tjenerinnens beretning", av Margaret Atwood - en dystopisk bok om et religiøst fundamentalistisk samfunn, satt i framtida en gang, hvor fruktbarheten er så lav at fruktbare kvinner anses som statseiendom og må stilles til tjeneste for å føde barn. Bakgrunnen for den utrolig populære HBO-serien med samme navn.
- "Persepolis" av Marjane Satrapi - hvis du liker tegneserier, er denne utrolig kul. Handler om det moderne Iran, om å vokse opp som kvinne i prestestyret (inkludert de små opprørene / den hemmelige ungdomskulturen) osv. Det nærmeste man kommer punk i tegneserieform.
- "I Know Why the Caged Bird Sings" / "Jeg vet hvorfor burfuglen synger" av Maya Angelou. En selvbiografisk bok om en av USAs viktigste forfattere. Handler blant annet om rasisme, seksuelle overgrep og selvstendighet - i tillegg til selvsagt indirekte om USAs moderne historie.

Bøker av mannlige forfattere med denne tematikken:
- "Men tankene mine får du aldri" av Sverre Asmervik - handler også om prostitusjon, handlinga er satt til Oslo.
- "Siderhusreglene" av John Irving - en bok om hvordan samfunnet behandlet (ugifte) gravide kvinner, og om abort. Nok den boka som har vært viktigst for diskursen om temaet i USA. Boka er fortalt fra en mannlig leges perspektiv, han jobber på en klinikk hvor de blant annet utfører (ulovlige, men trygge) aborter.
- "Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini - skrevet av forfatteren av "Drageløperen", men går denne en høy gang, etter min mening. Handler om afghansk historie, men også om kvinners rettigheter i det afghanske samfunnet, og en datter som får støtte fra faren i sitt opprør (dette har tradisjonelt vært svært viktig, også i Norge er det slik at mange av de mest sentrale pionerene for kvinners rettigheter - de første studentene, politiske talerne osv., fikk støtte "hjemmefra" og hadde progressive fedre som ønska at døtrene skulle være opplyste og få den utdanninga de kunne).

Dette er bare noen bøker med tematikken. Av fiksjon og mer moderne bøker kan også Helene Uris "Kjerringer" leses - handler om tre kvinner som er lei av mektige menns hersinger med kvinner og bestemmer seg for å ta hevn, å bli kjerringer. Det er også en humoristisk bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siderhusreglene er ikke skrevet av Steinbeck, men av Irving.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jaggu, det har du rett i. Skal rette opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nicole Krauss: Kjærlighetens historie

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lukk øynene, snurr rundt tre ganger til hver side, og la pekefingeren lande vilkårlig på tastaturet. Plukk tilfeldig en bok fra (bibliotekets) bokhylle som har forfattere hvis etternavn begynner med denne bokstaven. Så er du igang!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da traff jeg DELETE-tasten. Bør jeg slette biblioteket?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lotta Elstad - Jeg nekter å tenke
Trude Marstein - Ingenting å angre på
Agnes Ravatn- Fugletribunalet
Lina Wolff- De poliglotte elskerne
Ida Hegazi Høyer- Unnskyld
Nina Lykke- Nei og atter nei
Donna Tartt - Stillitsen
Chris Krauss - I love Dick
Monica Isakstuen - Vær snill med dyrene
Roskva Koritzinsky
Mari Tveita Stagrim
Siri Hustvedt - Sommer uten menn
Sofi Oksanen - Stalins kyr
Rebecca Solnit - Menn forklarer meg ting
Peppe Öhmann - Livet &patriarkatet (Bra svensk feministisk Los Angeles blogger/journalist)
Liv Strömqvist- serieteknare og faktaböcker
Carolina Ringskog Ferrada Noli - Rich boy
Bell Hooks - bla True love
Sue Monk Kidd
Janne Stigen Drangsholt
Ingvild Rishøi
Marit Eikemo
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Vigdis Hjorth
Elisabeth Gilbert
Lena Andersson
Silva Avallone

Podder:
Mellan radarna
En varg söker sin podd
Norske:
Zille i samtale
Kjønnsavdelingen
Nettsteder:
The Doyennes
Under Arbeid

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ville egentlig bare berømme deg for dette innlegget. Jeg tror mange, spesielt menn, har en del fordommer mot kvinnelige forfattere. Men få ønsker å innrømme det. Så takk for at du ønsker å utvide horisonten din!

Som feminist ser jeg nok dette som en del av det at mannen fremdeles sees som "standarden" i samfunnet, på en slik måte at historier om menn = historier om mennesker, universelle historier; mens historier om kvinner = historier om kvinner, ikke relevante for andre. Og slik er det jo ikke. For det første fordi både menn og kvinner utgjør vår felles menneskehet, og dermed er begge perspektiver interessante. Og for det andre fordi også historier om kvinneliv kan være relevante for alle, handle om ting som alle kan kjenne seg igjen i. Familie, kjærlighet, svik, vold, psykiske lidelser, politikk, historie - det er mye å velge mellom!

Mange er her nevnt, men om du liker science fiction er også Octavia Butler og Ursula le Guin å anbefale. Jeg syns sistnevntes Jordsjø/Earthsea-serie er overvurdert, men flere av de andre bøkene hennes er gode, og går dypere enn veldig mange andre sci-fi-serier.

OBS, tillegg: Jeg ser du har fått noen Margaret Atwood-forslag, men ikke to av de kanskje mest kjente. Det er jo hun som har skrevet "Tjenerinnens beretning", som HBO-serien er basert på, og det samme med "Alias Grace", som Netflix har laget en serie basert på.

Er du interessert i historie og krigshistorie anbefaler jeg blant annet Ida Jacksons "Morfar, Hitler og jeg" - som er en personlig bok om hvordan du forholder deg til at bestefaren din var nazist - og Marte Michelets "Den største forbrytelsen", som handler om jødeutryddelsen i Norge, om både overløpere og hjelpere, om desperate fluktforsøk og nordmenn som anga eller lot jødene gjemme seg hos dem. Boka forteller en mer nyansert historie enn det vi gjerne har lært, og tar opp en del ubehagelige sannheter, som at antisemittismen også var stor i Norge og at svært mange nordmenn samarbeida med myndighetene om å angi jødene, ofte mest fordi de frykta konsekvensene av å ikke gjøre det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

I går var jeg å¨foredrag med Erika Fatland , og har lest boka Grensen som er veldig bra som en reiseskildring gjennom 14 land . Har også lest boka Sovjetistan, som er nokså morsom bok om en del gærne ledere i Sentral-Asia.

Eller er jeg halvveis i boka til Sun Heidi Sæbø om Kim Jung-Un, og alt det siste fra Nord-Korea. Leste også den første Kims Lek. Alle disse fire bøkerne handler mer eller mindre om en del gærne ledere rundt omkring da

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Bli hvis du kan. Reis hvis du må" (Helga Flatland) - Tre barndomsvenner verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av dem vender tilbake.

"En frosk i fjorden" (Lorelou Desjardins) - Humoristisk og satirisk, personlig beretning der Lorelou forteller om sitt møte med nordmenn og norske vaner.

"Kjerringer" (Helene Uri) - Kvinner bestemmer seg for å bli kjerringer for å ta igjen for urettferdig behandling fra mennene. Kan minne litt om filmen Førstekoneklubben.

"Norsk sokkel" (Heidi Linde) - humoristisk
"Agnes i senga" (Heidi Linde)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen personlige favoritter, anbefalte bøker i parantes:

Amalie Skram (Hellemyrsfolket)
Delphine de Vigan (Alt må vike for natten)
Irene Nemirovski (Hett blod)
Tove Ditlevsen (Barndom, Ungdom, Gift)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så utrolig hyggelig å se hvor mange som har tatt seg tid til å komme med forslag! Ikke bare det, men jeg ser noen har både undersøkt boklisten min og forfattet innlegg om igjen flere ganger pga svikt i teknologien. Skulle gjerne svart hver enkelt, men jeg prøver meg på dette fellessvaret her i første omgang. Håper alle får med seg at jeg setter stor pris på innsatsen!

Nå har jeg nesten motsatt problem; jeg vet ikke hvilken bok jeg skal begynne med :D Jeg skal sette meg ned og lese meg opp på bøkene som er foreslått og velge ut noen.

Takk igjen!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hei igjen. Jeg glemte en forfatter i forslagene jeg kom med tidligere. Nemlig Elisabeth Dored. Hun var en norsk forfatter fra Halden som skrev noen romaner med handling lagt til romertiden. Disse bøkene kom ut for ca seksti år siden og er sikkert ikke så mye lest i dag, men er vel verdt å prøve seg på. Hun var gift med en filmfotograf fra Litauen (?) som var en verdenskjent nyhetsfotograf/ filmskaper om politiske hendelser fra den russiske revolusjon, den spanske borgerkrig og mye mere. Elisabeth skrev en biografi om han: For meg er jorden rund. En meget interessant og spennende bok, og jeg har lagt ut flere sitater her fra boka.
Eldre forfattere er vel verdt å lese litt av og alle bibliotekene klarer vel å finne bøkene.
God lesing!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er det noko ein bokelskar likar, så er det å kunna bidra med lesetips og bokforslag!

Eg vil nytta høvet til å tipsa deg om Hendelser ved vann av Kerstin Ekman: Ein psykologisk thriller, stillferdig, mørk og med mange lag, - litt tunglest, men velskriven. Tildelt Nordisk Råds litteraturpris og Glassnøkkelen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Brukeranmeldelsene på Amazon og Goodreads er ofte mer nyttige, iallfall i min erfaring, enn "profesjonelle anmeldelser". Er ikke alltid enig altså, men utifra hva disse menneskene liker / misliker ved bøkene danner jeg meg fort et inntrykk om boka er noe jeg vil lese eller ei :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat nå oppdaget jeg at bok nr. 3 i en trilogi av britiske Jane Gardam er kommet på norsk - nå hadde jeg aldri hørt om henne, men her er et The Guardian-intervju med Jane Gardam
om hennes forfatterskap og om denne trilogien. Visstnok fengslende saker om hvordan britene fikk sin "stiff upper lip", med en eldre britisk mann i hovedrollen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Støtter flere som er nevnt, spesielt Margaret Atwood (men ikke novellene hennes) og Arundhati Roy. I tillegg vil jeg legge til Connie Willis, Shirley Jackson og Angela Carter. Jeg er temmelig sikker på at disse kan motbevise deg i fordommene dine. Atwood og Willis er på topplisten min, i alle fall, sammen med blant annet Vonnegut som du selv har nevnt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå har jeg TO ganger slettet laaange epistler ved å trykke "Svar" over tekstfeltet, i stedet for "Lagre" under. =&!!@#!!?)@£$!!!!! - men jeg vil likevel gjerne gi deg i alle fall noen forfatternavn du BØR sjekke (og som såvidt jeg har sett, ikke har vært nevnt i svarene du allerede har fått), so here goes:

Sigrid Undset!
Sissel Lange-Nielsen
Marte Michelet (sakprosa)
Elisabeth Aasen (sakprosa)

Fra USA:

Toni Morrison (nok en nobelprisvinner)
Dorothy Parker
Lionel Shriver
Carson McCullers
Louise Erdrich
Leslie Marmon Silko

Fra/om Kina:

Pearl S. Buck (nobelprisvinner...)
Han Suyin
Anchee Min

Fra UK:

Muriel Spark (Anbefaler alt..., hun skrev sylskarpt, intelligent og underholdende)
Hilary Mantel ("Wolf Hall" og "Bring Up the Bodies" er prisbelønnede historiske romaner om Henrik VIII)

Fra Sverige:

Marianne Fredriksson (Anbefaler "Simon och ekarna")
Elin Boardy ("Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva" - veldig morsomt "haleheng" til den klassiske sjørøverromanen...)
Bodil Malmsten (Start gjerne med "Priset på vatten i Finisterre")

Fra India:

Arundhati Roy ("Guden for små ting")

Fra Nigeria:

Buchi Emecheta

Nja. Der har du vel litt mer å forske i? ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sidan eg har gjort den same tabben du nemner ein del gangar, så skriv eg no laaange innlegg i Word, og kopierer og limer til bokelskere-tekstboksa. Det har spart meg for mange omgangar med såpevask av munnen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Åja, åja - den metoden anbefaler jeg ofte og gjerne til andre, forstår du. Men selv er jeg altfor utålmodig til å gidde/orke å kladde i Word.... Og jeg lærer - a-l-d-r-i.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Noko anna eg gjer, når eg skriv kortare innlegg som ikkje er "Word-verdige" men likevel er irriterande å måtte skrive oppatt, er å markere og kopiere teksta i tekstboksa før eg klikkar "Lagre" (eller feilklikkar "Svar"). Skulle det bli bom så ligg teksta klar på utklippstava, berre å lime inn igjen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dét er en bedre metode! Det pinlige er bare at jeg kan den også fra før ... og LIKEVEL går det galt fra tid til annen. For jeg husker jo ikke å sikre meg hver gang jeg er ute og taster... Men tusen takk for gode råd og forsøk på å lære meg bedre vaner - noen mennesker kan vel bare ikke hjelpes. ;P

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tre danske forfattere som jeg kan anbefale: Karen Blixen (Afrika og «gotiske» fortellinger, som Babettes gjestebud), Tove Ditlevsen med «Barndommens gate», og Helle Helle som skriver korte, men intense romaner fra nåtiden. Alle finnes i norske utgaver.

Flere amerikanske forfattere er alt nevnt av andre i denne tråden. En av mine favoritter er Willa Cather med «Death Comes to the Archbishop» med handlingen lagt til New Mexico etter innlemmelsen i USA ca. 1850. Carson McCullers' «The Heart is a Lonely Hunter» fra 1943 er også suggererende lesning.

Herta Müller skriver krasse oppgjør med Romanias spesielle variant av kommunismen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei! Jeg har ikke telt etter hvor mange bøker jeg har av kvinnelige forfattere, men jeg vet det er noen - og noen av disse hører med til det jeg setter aller høyest.
Nå har jeg ikke lest alt det de andre skriver og foreslår, men her kommer noen få forslag på bøker som har fått terningskast seks av meg:
Ragnhild Jølsen ( omtrent alt hun har skrevet i en bok).
Aino Kallas, Gjennom eld og vatn. ( Fire noveller oversatt til fantastisk nynorsk.)
Kerstin Ekman, og da særlig Guds barmhjertighet.
Dette er vel kan hende bøker som ikke er mest framme i boklista, kanskje bortsett fra Kerstin Ekman. Men prøv, jeg har fått rike lesestunder gjennom disse bøkene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Foruten mange gode forfattere andre allerede har trukket fram, som Joyce Carol Oates, novellemesteren Alice Munro og Margaret Atwood (særlig MaddAddam-trilogien – Oryx and Crake, The Year of the Flood og MaddAddam - Alle tre er også utgitt på norsk), vil jeg anbefale:

Rachel Kushner, USA. Min favoritt er The Flamethrowers (norsk tittel Flammekasterne)

Bonnie Jo Campbell, USA. Særlig novellesamlingene American Salvage og Mothers, Tell Your Daughters, men også romanen En elv en gang (engelsk tittel: Once Upon a River)

Jenny Erpenbeck, Tyskland. Alle de tre romanene jeg har lest av henne: The End of Days
(norsk tittel Alle dagers ende), Visitation og Går, gik, gået (norsk tittel: Går, gikk, har gått)
Eimear McBride, Irland. Begge romanene hennes, A Girl Is a Half-formed Thing og The Lesser Bohemians (særlig den første)

A. L. Kennedy, Skottland. Særlig novellesamlingen Night Geometry and the Garscadden Trains

Mette Karlsvik, Norge. Bli Björk

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Slår eit slag for følgende kvinner: (=i parantes : favorittbøker mine av forfattarinna)
- Anna Gavalda ("Saman er ein mindre aleine")
- Marit Eikemo ("alt inkludert")
- Agnes Ravatn ("fugletribunalet)
- Helga Flatland (" vingebelastning ")
- Karin Fossum (" de gales hus", "elskede Poona")

Og nokre til som fortjener å nevnes:
- Diane Setterfield ("den tretten de fortellingen")
- Jessie Bolton ("Miniatyrmakeren")
- Clare Macintosh ("I let you go")
- Margaret Atwood ("MaddAddam")
- Charlotte Bronte ("Jane Eyre)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tove Ditlevsen, Tove Jansson, Gerd Brantenberg, Doris Lessing, Nadine Gordimer...
Det er mange gode og spennende kvinnelige forfattere som ikke skriver "damelitteratur".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ikke ofte Nobelprisen blir gitt til en dokumentarforfatter, men i 2015 gikk prisen til Svetlana Aleksijevitsj, som blant annet har formidlet vitnesbyrd fra andre verdenskrig, krigen i Afghanistan og Tsjernobyl-katastrofen. Anbefales!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Eg har bladd litt i boklista di, og ser at du les ei og anna krimboka av og til. Då har vi jo eit knippe gode norske kvinnelege krimforfattarar. Sjølv har eg lest eit par bøker av både Anne Holt og Monica Kristensen, og har likt dei godt. Andre som eg kjem på i farta som eg ikkje har lest men som eg likevel trur eg gode er Kim Småge, Anne B. Ragde og Karin Fossum.

Selma Lagerlöf trur eg ikkje nokon av dei andre har nevnt. Eg er veldig begeistra for forteljarstilen hennar (har lest berre tre av bøkene hennar enno, dog ...), spesielt Keiseren av Portugallien gjorde inntrykk, den handlar jo om en far sin kjærleik til dattera si, kanskje den vil slå an hjå deg også?

Så ser eg at du har lest Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad. Likte du den? Det gjorde i såfall eg, men eg tykte En av oss var mange hakk betre. Har handla inn To søstre på Mammut-sal, og håper denne også er leseverdig.

Lykke til med leseåret 2018

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du har fått mange gode forslag. Jeg vil også anbefale Heidi Linde som skriver god norsk samtidslitteratur, og Maja Lundes Bienes historie, som er en ikke urealistisk dystopi. En annen virkelig god dystopi er Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel.

Om du ønsker deg oppvekstromaner, så har Bjørg Vik skrevet en god trilogi om oppvekst på 40- og 50-tallet, og Tove Nilsen sin skyskrapertrilogi om drabantbyoppvekst på 60-tallet.

Av klassikerne bør du absolutt lese Amalie Skram og Harper Lee.

Lykke til :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Britt Karin Larsen, Lena Andersson, Siri Hustvedt, Alice Hoffman, Alice Munroe, Patricia Highsmith og Margaret Atwood og Beate Grimsrud

Godt sagt! (5) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Marina Stepnova, Sofi Oksanen, Chimamanda Adichie, Toni Morrison er noen jeg ville vurdert. Nina Lykke skriver morsomt fra Norge i Nei og atter nei. Helga Fatland skriver med alvor i triologien om de som dro i Afghanistan-krigen. Ruth Lillegraven og Agnes Ravatn er relativt unge norske jeg vil anbefale. Tåler du det litt sært er Sara Stridsberg er knallsterk svensk forfatter, også Linda Boström Knausgård. Cathrine Knudsen er en beslektet norsk variant. Brit Bildøen, sju dagar i august. Kerstin Ekman har et langt solid forfatterskap etter hva jeg har forstått, selv kun lest en roman. Av det du har på lista som er litt mer stor fortelling om en epoke/ oppvekstroman savner jeg en kvinnelig variant av Roy Jacobsen, Kjærstad, Christensen, Bjørnstad, Harstad, Renberg. Håper andre har gode eksempel her? Skulle gjerne lest dannelses/oppvekst/epoke-romaner (jeg fant på kategoriene, men håper dere forstår hva jeg mener) fra 1950-2000- tall som er skrevet av kvinner.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Til kvinnelige epoke/oppvekstromaner må man vel kunne regne Bjørg Vik og Tove Nilsen som vel begge er nevnt i tidligere innlegg. Fra en tidligere epoke vil jeg også nevne Cora Sandels Alberte-bøker, som etterhvert også kan kategoriseres som kvinnelig-kunstner-roman. I den kategorien kan man også plassere Doris Lessings Den gyldne notatbok, en dyptpløyende og selvransakende roman om å være "fri kvinne", radikal og intellektuell forfatter på 1950-tallet, - omtalt som feministisk bibel ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, Tove Nilsens Skyskraperengler leste jeg som tenåring. Det gjorde inntrykk, kanskje aller mest fordi hun skrev om faren min sin oppvekst. Han var født i 1952 og gikk på skolen med Tove Nilsen og bodde i samme blokk. Noen i blokka leste Skyskraperengler som en nøkkelroman husker jeg og var oppgitt over hvordan de ble fremstilt og episoder ble gjengitt. Jeg var allerede da uenig med de og mente det var en god roman. Det var kanskje foreldregenerasjonen (de som var barn under krigen) mest som ikke likte at ubehagelige hendelser ble beskrevet. Jeg vil takke Nilsen for at hun gjorde det! Jeg mista faren min i 2014 og har kjøpt inn boka og de som kom etterpå, med tanke på å lese de på nytt. Den gylne notatbok må jeg få lest. Har den i hylla i sammen med det som begynner å bli litt for mange bøker!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det finnes mange kvinnelige forfattere jeg kunne nevnt. En som jeg har synes har levert faktisk i mange år Joyce Carol Oates, vil virkelig anbefale å lese hennes bøker. Det er alt av Marguerite Duras som også er veldig fin. Og Half of yellow sun av Chimamanda Ngozi Adichie.

Håper du koser deg med bøkene som du skal lese :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Da synes jeg jo du må kaste deg over Napolikvartetten til Ferrante!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det tenkte jeg også - inntil jeg husket at man ikke vet hvem som skjuler seg bak det pseudonymet, og at det i disse tider (mars/april 2018) spekuleres på om det kanskje er en bestemt italiensk, mannlig forfatter...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Men det tror jeg ikke på ... ", - må synges til kjent svensk poplåt fra 60-tallet ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha. Du får for den, Ellen! :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kristine LouiseTone SundlandVibekelillianerjunieBerit B LieAnne Berit GrønbechAgnesTor Arne Dahlingar hPiippokattaHilde Merete GjessingSolveigVanja SolemdalSynnøve H HoelStig TKirsten LundÅsmund ÅdnøyPär J ThorssonMorten JensenTore HalsaBenteJarmo LarsenFarfalleAnn ChristinEli HagelundAndreaKaramasov11Harald AndersenMorten BolstadTove Obrestad WøienAnn-ElinToveGroLailaKjell PMads Leonard HolvikAlice NordliVigdis VoldTralte