Flott bok, denne likte eg godt.

Som andre her inne også har nevnt så har eg site med google under lesinga, for å sjå på kart og på bilete frå stadane der handlinga gjeng føre seg. Har innimellom følt meg som ein turist på Færøyane.

Det er forøvrig andre gangen i år at eg vitjar Færøyane på denne måten, førre gang var i bind 1 av Kåre Holt sin trilogi om kong Sverre, Mannen fra utskjæret

Ein kollega av meg, som opphaveleg er frå Færøyane, meiner å vite at Jacobsen ikkje fullførte denne boka, men at det var William Heinesen som skreiv slutten. Eg har googla ein del omkring dette, men har ikkje funne noko som peikar i denne retninga. Eg la heller ikkje merke til noko tydeleg stilskifte mot slutten av boka. Så enten hugsar kollegaen min feil, eller så er det ei opplysing som er lite kjend.

I etterordet så gjer forøvrig Heinesen greie for korvidt romanfigurane er tufta på verkelege personar. Noko som Heinesen ikkje nemner, men som er å finne på wikipedia, er at Barbara til dels virkar å vere tufta på forfattaren sitt eige mislukka kjærleiksforhold til sitt eige søskenbarn:

I brevvekslingen med William Heinesen omtaler Jacobsen sitt tilsynelatende håpløse kjærlighetsforhold til en kvinne, som han kaller «Barbara» (i virkeligheten hans kusine Estrid Bannister Good), og sine planer om å skrive en roman, hvis handling i det ytre skal bygge på sagn og overleveringer fra 1700-tallet om den unge prestekone Beinta Broberg, som bergtok alle med sin skjønnhet og ynde.

Då eg først las dette, tenkte eg at kanskje forfattaren hadde lagt litt av seg sjølv inn i Gabriel, sidan han er søskenbarnet til Barbara i boka. Men Heinesen forklarer i etterordet at i den grad nokon av romanpersonane er eit sjølvportrett av forfattaren så er det, om enn berre delvis, presten Poul Aggersøe.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Ein kollega av meg, som opphaveleg er frå Færøyane, meiner å vite at Jacobsen ikkje fullførte denne boka, men at det var William Heinesen som skreiv slutten. Eg har googla ein del omkring dette, men har ikkje funne noko som peikar i denne retninga. Eg la heller ikkje merke til noko tydeleg stilskifte mot slutten av boka. Så enten hugsar kollegaen min feil, eller så er det ei opplysing som er lite kjend.

Men Jostein, fant du denne boken? : William Heinesen, Jørgen-Frantz Jacobsen og Barbara
av Bjarne Nielsen Brovst
. I omtalen på adlibris.no (som lenken går til) står det blant annet:

  • "Da Jørgen-Frantz Jacobsen blev angrebet af den dødelige tuberkulose i 1922 skrev han et hidtil ukendt manuskript, som Bjarne Nielsen Brovst fik overdraget af William Heinesen i 1982, og som også indgår i den nye bog William Heinesen, Jørgen-Frantz Jacobsen og Barbara. der er nemlig en Barbara før den verdensberømte roman Jørgen-Frantz Jacobsen fik udgivet efter sin død i 1932."

Kan det være det som står i den boken av Bjarne Nielsen Brovst som din færøyske kollega har lest/lest om/hørt om? (Psst: du kan faktisk lese i boken her. Og der står det svart på hvitt: "Jørgen-Frantz fik aldrig skrevet de allersidste sider, hvor Barbara og hr. Poul blev genforenet i uforliebte former. Det blev William Heinesen, der udfyldte avslutningslakunen (---)." Men ellers gjorde Heinesen "Kun sproglige rettelser. Mere gjorde William Heinesen ikke, fortæller han mig i 1982: - Efter Jørgen-Frantz' død blev jeg bedt om at lave en afslutning - det kan jeg vist godt røbe i dag - men jeg turde ikke.")

(For øvrig står det også om Estrid som forelegg for Barbara i omtalen på adlibris.no. Og i den boken til Bjarne Nielsen Brovst som jeg fikk sniklest i på Google Books (lenken over) - der står det at det faktisk var hun som oversatte romanen til engelsk, etter at den var blitt utgitt posthumt på dansk!)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Her bekreftes det at Jacobsen ikke rakk å skrive boka ferdig. Synd. De to siste kapitlene skulle jeg gjerne ha lest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

TanteMamieKirsten LundlillianerRolf IngemundsenNikkaGrete AastorpTine Sundalanniken sandvikRune U. FurbergDanielTor Arne DahlFarfalleHelge-Mikal HartvedtKaramasov11Lars MæhlumsomniferumMarit HåverstadAvaReidun SvensliBjørg Marit TinholtLisa Chatur VestbyNora FjelliAnette SAnne Berit GrønbechConnieHeidiReidun Anette AugustinHeidiBjørn SturødAre SkårDolly DuckmgeTheaKaren PatriciaCarine OlsrødTuridmajaSolIvar SandTjommiEileen Børresen