Kategori: Nyere verdenslitteratur, utgitt etter 1975.
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert, jfr. hovedtråden, kan foreslå, og senere velge, bok.
Alle kan delta i diskusjonen og skrive innlegg under felleslesingen.
Frist for å foreslå bok:
Torsdag, 18. mai kl. 21.00
Viser 15 svar.
Torsdag, 18. mai 2017, kl. 21.05
Hei,
Nå er denne forslagsrunden avsluttet.
Sju bøker er nominert.
I morgen skal jeg lage en ny tråd for valg av Nv6.
Regner med å bruke ca. én uke på avstemmingen.
Jeg foreslår at vi bruker juni måned på å lese boka.
Denne gang slår jeg et slag for en japansk forfatter, nemlig Haruki Murakami med boken Menn uten kvinner. Det er en bok med syv noveller utgitt i 2016, noe som vil være nytt i leseringen, ikke novellene, men så ny utgivelse...
Jeg foreslår rett og slett at vi samleser en bok som nok mange har lest, og som passer ypperlig for de fleste bokelskere.
Jeg leste den for noen år siden, men nå kunne det vært fint å lese den sammen med dere, og diskutere den her i lesesirkelen.
Boka er på et par hundre sider, så vi trenger ikke all verden av tid for å lese den.
Snart er det sommer, og da tar vi pause til i slutten av august.
Mitt forslag til Nv6:
Hvis en reisende en vinternatt (1979) av Italo Calvino
Jeg foreslår en bok av en litt annen kategori enn de vi har lest til nå, av forfatteren til American Gods (som er mye omtalt om dagen), nemlig Neil Gaiman - "Havet i enden av veien". Boken er på under 200 sider og leses med fordel med et åpent sinn og et smil om munnen.
Løfter denne tråden litt, eg.
Litt statistikk;
Lavast antal bøker i ein avstemmingsrunde hittil har vært 6. Dette har skjedd tre gangar:
I den grad det er nokon systematikk i dette burde neste tilfelle inntreffe ved Nv7. Inneverande runde er Nv6. Prognosen seier derfor at det kjem minst 2 nominasjonar til innan tidsfristen. Vi får sjå.
Ein halvtime att av nomineringsperioden. Seier meg uvanleg nøgd med prognosen. Kanskje eg kunne få jobb i vermeldinga?
Eigentleg hadde eg tenkt å foreslå Forelskelsene av spanske Javier Maras. Det er bok som skal ha fått kjempegode kritikkar. Men, den er på over trehundre sider, så derfor blir også mitt forslag ei bok frå Brasil, Jostein :-) Den er kort nok for ein kort leseperiode.
Snø fra Brasil av Adriana Lisboa vert presentert som ei bok med variert innhald, både på personleg og historisk plan.
"Sammenvevd med Vanjas fortelling, er Fernando og hans hemmelige fortid i geriljabevegelsen i Amazonas skoger. Romanen gir oss et innblikk i Brasils historie, kultur og mennesker, men mest av alt er Snø fra Brasil en gripende fortelling om hva familie er og hvordan vi skaper oss et hjem."
Denne har eg lagt merke til. Dessverre har eg ikkje den portugisiske utgåva ståande i hylla enno. Sjekka som snarast på nettet, har ikkje funne braslilanske nettbokhandlar som skipar utanlands, og på amerikansk amazon så kostar det godt over tusenlappen, eg meiner, er den pakka inn i ei gull-øskje eller noko? Får intensivere leitinga dersom denne seiler opp som eit førsteval.
Fann ein brasiliansk nettstad som skipar utanlands, Loyola-bokhandelen, og bestilte like godt Azul-corvo der. Eg tykte det var litt påfallande kor hardt denne nettstaden fronta religløs litteratur, så eg måtte sjekke litt. Jaudå, Loyola var grunnleggar av jesuitt-ordenen. Jammen flaks at jesuittar, ved grunnlovsendring i 1956, har fått adgang til riket, ellers er det ikkje godt å seie om denne handelen hadde gått i orden.
Eg hentar fram eit forslag frå to år tilbake, og som, dersom eg hugsar det rett, nesten gjekk til topps den gangen, nemleg Fallet. Dagboknotater av den brasilianske forfattaren Michel Laub.
Fem gode grunnar til å velge denne boka:
1 - Den er passe kort til å lese på eit par veker
2 - Det er på tide med ei bok frå Brasil
3, 4 og 5 - omtalane til dei tre bokelskarane som har skrive om boka.
Det begynner å se ut som valget kan bli vanskelig!
Jeg foreslår Levende og døde av Han Kang.
Romanen beskrives som brutalt vakker, og har sin handling fra en militær inervesjon mot et folkelig opprør i Korea på 1980-tallet. I følge omtalen et stilistisk og modernistisk mesterverk som bekrefter Han Kangs rolle som en av vår tids viktigste forfattere. Jeg har ikke lest noe av henne tidligere, så jeg kan ikke gå god for beskrivelsen, men med en Bookerpris kan det sies å være et visst belegg.
Som en sekundær begrunnelse vil jeg argumentere for at en bok med handling fra Korea og en asiatisk, kvinnelig forfatter vil bidra til å utvide spennet på leselisten til boksirkelen og forhåpentligvis også horisonten for oss som skal lese.
Jeg foreslår Kain av José Saramago. Begrunnelse: Den setter punktum for et særpreget forfatterskap; den er er kort og kan leses før vi tar sommerferie, og den er på vårtilbud hos bokhandlerne (riktignok bare i pocketutgave). Men framfor alt: Saramago er en av mine yndlingsforfattere - og denne boka har jeg ikke lest. Skrivestilen kan virke litt sær for dem som ikke har lest noe av denne forfatteren tidligere, men min erfaring ar at man forbausende raskt kommer inn i "rytmen".
Bra forslag.
Den har jeg faktisk stående i hylla. Merkelig nok har jeg ikke lest den ennå.
Får se om jeg foreslår en annen bok, om ikke annet så for å få mer konkurranse under avstemmingen.
For mange år siden leste jeg Klosterkrønike av Saramago. Stor litteratur. Har av og til tenkt at jeg bør lese mer av ham, men det har ikke blitt noe av. Foreløpig. Men, vi får sjå!
Kain skal jeg kjøpe enten det går slik eller sånn med lesesirkelen! Som deg - Saramago er en av mine absolutte favoritter. Jeg har lest det meste som er oversatt til norsk, men mangler fortsatt enkelte; bøker som er vanskelig å få tak i, også antikvarisk. Hjertens takk for tipset!