Mener å ha hørt eller lest et eller annet sted at Ibsens forbilder til Nora og Torvald Helmer var Skagenmaleren Peder Severin Krøyer og hans kone Marie. Marie forelsket seg i den svenske komponisten og maleren Hugo Alfven og forlot Peder Severin (eller Søren som han også kalte seg) og datteren de hadde sammen.
Vet du, eller noen andre, om dette stemmer? Om det var de som var Ibsens modeller altså.
Senere ble visstnok Marie i sin tur forlatt av Hugo Alven og døde ensom, syk og fattig.
Jeg er ikke så sikker på om Nora klarte seg så bra. Det var jo veldig uvanlig på den tiden at en kvinne brøt ut av ekteskapet og forlot både mann og barn, så kan tenke meg at hun ble fordømt av veldig mange. Samfunnet da var helt anderledes enn nå, det lå ikke åpent og fullt av muligheter for både kvinner og menn som det gjør i dag. Det er i dag at kvinner gjennomsnittelig klarer seg bedre etter en skilsmisse enn menn gjør,- ikke på 1800-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Meget usannsynlige modeller for Dukkehjemmet, som ble urframført i 1879. Da var Marie Triepcke, senere Krøyer, senere Alfvén, omtrent tolv år gammel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åh, det tenkte jeg ikke på! Tror det var i en TV-dokumentar jeg hørte om denne teorien, eller i P2 på radioen. Men den kan det jo ikke ha vært noe hold i. Tvert om kan jo Marie Krøyer ha blitt inspirert av Nora!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Sigrid NygaardHilde H HelsethGroVibekeLisbeth Kingsrud KvistenConnieHarald AndersenMarit HøvdeSverre HoemAnette SKirsten LundLene AndresenEgil StangelandNinaLailaAlice NordliGodeminePrunellaWenchePirelliingar hToveIngeborgAud- HelenBjørn BakkenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRandiATine SundalPiippokattaNina GHanne Kvernmo RyeGro-Anita RoenGunillaHeidiCamillaRos-Mariknut erikTrineWenche VargasIngunn S