Skodepselet Et dukkehjem hadde premiere i 1879, og var den gangen eit ganske kontroversielt i og med at det satte eit kritisk søkelys på det tradisjonelle kjønnsrollene i ekteskapet. Spesielt skandaløst var det at hovudpersonen Nora vel å bryte ut av ekteskapet. Eg var spent på om dette teaterstykket er såpass utdatert at det berre blir komisk, eller om det kunne framstå som aktuelt også i dag.

Vel, settinga framstend i det minste som utdatert. Omgangstonen og haldningar ellers i den besteborgarlege heimen til advokaten Torvald Helmer verkar rimeleg gamaldags, noko anna ville vel nesten vere rart etter 137 år. Trass dette er tematikken likevel aktuell. Eg har vondt for å tru at maktbalansen i eit norsk gjennomsnittsekteskap er like stilisert skeivfordelt som i dette teaterstykket. Likevel er det ei kjennsgjerning at menn i gjennomsnitt tener betre enn kvinner, og eg har også eit inntrykk av at menn i større grad ventar at kona skal tilpasse seg sine ynskje enn omvendt. Så, ja, det var tankevekkande å lese igjennom dette skodespelet, og halde problemstillingane opp mot dagens samfunn.

Nora er vel den av personane i stykket som har blitt mest diskutert; hylla som eit feministisk førebilete eller rakke ned på som ein egoist som reiser ifrå ungane sine for å «finne seg sjæl». Stakkars Torvald, tenker eg, som ikkje forstår kva som er i ferd med å skje, og ikkje evner å revurdere rollene i ekteskapet. Nora greier seg nok fint, eg er faktisk litt meir uroleg for Torvald. Så får ein passe på å gå litt i seg sjølv, og luke bort sine eigne Torvald-fakter. Det er sikkert berre sunt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Mener å ha hørt eller lest et eller annet sted at Ibsens forbilder til Nora og Torvald Helmer var Skagenmaleren Peder Severin Krøyer og hans kone Marie. Marie forelsket seg i den svenske komponisten og maleren Hugo Alfven og forlot Peder Severin (eller Søren som han også kalte seg) og datteren de hadde sammen.
Vet du, eller noen andre, om dette stemmer? Om det var de som var Ibsens modeller altså.
Senere ble visstnok Marie i sin tur forlatt av Hugo Alven og døde ensom, syk og fattig.
Jeg er ikke så sikker på om Nora klarte seg så bra. Det var jo veldig uvanlig på den tiden at en kvinne brøt ut av ekteskapet og forlot både mann og barn, så kan tenke meg at hun ble fordømt av veldig mange. Samfunnet da var helt anderledes enn nå, det lå ikke åpent og fullt av muligheter for både kvinner og menn som det gjør i dag. Det er i dag at kvinner gjennomsnittelig klarer seg bedre etter en skilsmisse enn menn gjør,- ikke på 1800-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Meget usannsynlige modeller for Dukkehjemmet, som ble urframført i 1879. Da var Marie Triepcke, senere Krøyer, senere Alfvén, omtrent tolv år gammel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åh, det tenkte jeg ikke på! Tror det var i en TV-dokumentar jeg hørte om denne teorien, eller i P2 på radioen. Men den kan det jo ikke ha vært noe hold i. Tvert om kan jo Marie Krøyer ha blitt inspirert av Nora!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

BenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieKirsten LundLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli Hagelundmay britt FagertveitbandiniBjørn SturødMarit Håverstad