Takk for fyldig respons. Nei, tatoveringen omfattes ikke av mitt humorbegrep. Jeg tenkte nok først og fremst på omgangsformen og replikkvekslingene i arbeiderklassehjemmet. Som nevnt, det er lenge siden jeg leste boka, og jeg har den ikke lenger i hyllene mine.
For øvrig må jeg legge til for egen regning at humor kan anvendes på så å si alle områder, uansett hvor grotesk det måtte virke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Er redd jeg kanskje utrykte meg litt uklart så jeg håper ikke du misforstod meg. Svaret mitt var ikke ment bare som et svar til deg personlig, men til alle som hadde skrevet om at de likte humoren i boka. Selv om jeg egentlig er lut lei hele boka, hadde jeg lenge tenkt at jeg ville skrive noe om bl a humoren i den, for den er av veldig blandet slag. Valgte å henge kommentaren min på din, siden den både nevnte bokas humor og var med i denne tråden med en mer dyptgående diskusjon av boka enn de fleste andre.
Ja visst kan humor anvendes på så og si alle områder,-som du skriver,- men visse områder blir jo (heldigvis mener JEG) av mange ansett som temmelig usmakelige. Et eksempel er den groteske humoren om vold og seksuelle overgrep mot barn, til og med spedbarn, som "Mannegruppa Ottar" ble kritisert for for ikke så lenge siden. Et annet er Holocaust-vitsing. Et tredje; humor som går ut på å trakassere bestemte folkegrupper eller utsatte minoritetsgrupper.
Men når det gjelder DENNE romanen, så går kritikken min mest ut på at det ikke virker som om forfatteren forstår at samme slags humor kan få helt forskjellig utfall avhengig av sammenhengen: Det at en person som har blitt lammet fra halsen og ned får tatovert "Best før...." og så ulykkesdatoen på kroppen sin, for deretter å faktisk kaste seg selv i søpla gjennom å ta selvmord, er jo uttrykk for en helt annen type humor enn hvis samme person skulle ha levd videre etter ulykken og med tatoveringen og prøvd å gjøre det beste ut av livet sitt. I det første tilfellet er humoren hva jeg vil kalle usmakelig, fordi det gir uttrykk for et verdisyn der et menneske utelukkende identifiseres med kroppen sin. Godt fungerende kropp - høy verdi. Dårlig fungerende kropp - liten eller ingen verdi.
I det andre tilfellet sier tatoveringen på en humoristisk måte at selv om selve kroppen var "best" før ulykkesdagen er det ikke dermed sagt at personen som lever i den har gått ut på dato og burde skrotes. Sånn opplever i alle fall jeg denne forskjellen.
Uttrykker meg kanskje ikke så bra nå, men håper noen forstår hva jeg vil si. For dette skremte meg virkelig da jeg leste boka.

En annen ting er at det kan være litt slitsomt at personer med funksjonshemninger så ofte blir framstilt som om deres forhold til andre mennesker i veldig høy grad preges av en rå og sarkastisk humor som handler om funksjonsnedsettelsen. Hovedpersoner med funksjonshemninger er uansett ikke særlig vanlig i romaner og filmer, men når det forekommer er denne mer eller mindre anstrengte sarkasmehumoren nesten alltid med. I virkeligheten tror jeg dette mest er noe de som ganske nylig har fått sin funksjonsnedsettelse driver med,- kanskje for liksom å venne seg til en ny situasjon. Jeg,- som har en medfødt funksj.neds.,- har i alle fall aldri hatt behov for å fleipe hverken mer eller mindre med det enn med noe annet her i verden. Og en sånn omgangsform er heller ikke noe som har preget mitt forhold til andre mennesker, aller minst til venner jeg hatt siden barndommen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skjønner godt hva du mener (og skjønte det også før denne siste presiseringen). Jeg har i sin tid gitt denne boka terningkast fire, og skal nok stå ved det - antakelig fordi jeg fant en del varm og vennskapelig humor i familien til Lou (?). Det er det positive jeg husker fra denne boka. Resten er glemt, bortsett fra det faktum at jeg syntes den tok for seg en alvorlig problematikk på en særdeles overfladisk måte. Tatoveringen har jeg glemt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bra at du skjønte! Ikke alle som gjør det med det samme... :-) Ja, det var kanskje noe varmere humor i Lou sin familie. Det husker ikke JEG så tydelig. Men har nettopp sett filmen på DVD og der var det sånn. Ikke ofte at en film er bedre enn boka, men det syns jeg denne var. I motsetning til boka ga den seg liksom ikke ut for å være mer enn den var, og mye av det jeg mislikte mest med boka var borte. Tatoveringsscenen var ikke med. Will ble framstilt mer sympatiskt enn i boka og mer ulik Patrik.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Eivind  VaksvikRonnyKirsten LundLailaBård StøreLars MæhlumMcHempettG LPiippokattaToveOdd HebækRune U. FurbergHilde H HelsethReadninggirl30IngeborgBeate KristinritaolineJarmo LarsenCamillaTatiana WesserlingTove Obrestad WøienInger-LisejunieJohn LarsenFredrikDemeterLisbeth Kingsrud KvistenSynnøve H HoelAlice NordliKikkan HaugenTonje SivertsenAstrid SæverhagenBente NogvaAnne Berit GrønbechKetilIreneleserElin FjellheimHeidiVannflaskeHeidi Nicoline Ertnæs