Jeg leter litt gjennom mine bokhyller på leting etter bøker jeg ønsker å lese eller fortsette med halvleste bøker, for det fins mange av dem. Denne gangen var det Ærens Vinter av Håkan Mørne som fattet min interesse. Dette er en bok som jeg arvet etter min far, utgitt i 1941 og omhandler Vinterkrigen mellom Finland og Sovjetunionen vinteren 1939- 40. Mørne er en finsk- svensk journalist og forfatter. Han reiste til fronten i februar 1940 og i boka har han samlet sine opplevelser fra denne ferden. Han skildrer krigen på en nøktern måte, tett opp til fronten, så nærme som mulig uten å være i skuddlinjen. Her er det fakta som kommer fram uten unødvendige betraktninger, men likevel greier han å skildre kampene på en innlevelsesrik måte. Det er tydelig å merke hvor han har sin sympati, her er tydlige sort/ hvitt fremstilling. En Davids kamp mot Goliat der finnene i underlegenhet roses for sin tapperhet, moral og innsikt og de har alle et navn og ansikt. Mens russerne, til tross for mengden, bare er anonyme og lite dugende. Russerne faller, ikke bare i hundrevis, men i tusenvis, mens finnene mister bare noen få.
Men det er vel slik det er i en krig der det blir rapportert fra den ene siden, sannheten er den første som faller.
Jeg har ikke lest mange beretninger om krig bortsett fra ren historie. I denne boka får vi føling med hvordan livet i felten arter seg. Nøkternt fortalt og noen ganger kommer det grusomme ved krigen fram. Her er unge gutter og eldre menn, og lite får vi høre om hva de tenker og føler. Hva har disse guttene opplevd? Hvilke drømmer hadde de som unge? Og hvordan går tankene til hjemtraktene og familien? Noen hint kommer, men ikke mye.
Dette er en over sytti år gammel bok. Så vidt jeg kan se er jeg den eneste på bokelskere som har denne. Dette er sikkert en bok som ikke appellerer til lesere i dag, men den var vel verdt å lese.
Jeg kommer til å legge ut noen sitater, noen av det mere morsomme slager mens andre er meredystre og grusomme. For en pasifist som meg viser noen av dem krigens grusomheter der et menneskeliv er intet verdt og unge gutter , med sine drømmer, blindt følger sin offiser i døden.
Finn boka, les og gjør deg opp din egen mening.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Og for den som kan tenke seg å lese boken på skjerm er digitalutgaven tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider: Håkan Mörne: Ærens vinter

Kjell Westö har skrevet romaner om Finlands historie, blant annet Svik 1938 om den svenske borgerkrigen - det kan jo være interessant å lese om hva som skjedde i Finland frem til Vinterkrigen brøt ut? Og så mener jeg at norske Roy Jacobsen har en roman om Vinterkrigen som har fått mye positiv omtale. ETA: ja - den romanen heter Hoggerne: https://bokelskere.no/bok/hoggerne-roman/26491/.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ble så begeistret over omtalen av denne boka at nå er den på vei fra antikvariat.net. Skal ikke skryte på meg for stor kunnskap om diverse kriger,men har nå lest en god del om de fleste,unntatt vinterkrigen. Der har jeg store "hull". Så nå håper jeg på å kunne rette opp ørlite av min manglende innsikt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

ja, gamle glemte bøker kan ofte være mer interessante enn
tidens ferske lanseringer og bestsmellere.

Her åpner du minst to emner som kan fortjene egne tråder:

Hobby-antikvarikk, og krigshistorie fra øyenvitner.

Sistnevnte emne faller sånn mellom krigsromaner og
høytidelig historie --
i det terrenget finner vi ellers krigs(roman) historikeren
Herman Wouk -- som gjerne gir oss spennende romaner
med kjente ingredienser, men dertil er sterkt opptatt av
selve krigshistorien, samt hva vi skal kunne lære av den
på erkjennelsens plan..
'lekelæring' heter det vel ellers når barna er tilsiktet
målområde.
(kan Wouk passe for våkne 12-åringer?)

Til antikvarikken: Er det verd å gjøre, så bevilger en vel
gjerne litt systematikk og plan attåt.

"Finn Ærens vinter" jaha - 'Stensballe 1941' trodde jeg hadde
tynne sjanser, så sterkt etpar generasjoner bibliotekarer og
bibliotekanner har vært opplært i plikten å kaste og støvsuge

men jamen hadde Deichmanske søkte objekt i inntastende
øyeblikk, nå får vi se hva som skjer.
Vel jeg kommer gjerne innom på litt oppdagelsesreise i
bokreolene dine en vakker regnværsdag..

Noen av oss eier vel gangbare scanner-innretninger, så hva om
sistnevnte innbød på bokrednings-aftener med teknikk og
bibliote (ta med kopp og husk glemselstruede objekter) ?

Folk som Runeberg hører nok gjerne om frivillige tiltak på
denne krigsfronten (har det vært stille fra den?)

Bibliotekene kunne evt gjerne stille scannere til publikum..

men tro om det ville reise krav om å ha postert en
politimann ved hver scanner -- så det kan gripes myndig
inn ifall en obskurskribents mulige barnebarn kunne lide
monetær skade i potensielt opphavlige rettigheter...

Generaladvokat Forbudtenskjold sitter vel gjerne selv
der på vakt, så lineal og agnatisk..
for å hindre kulturbevissthet og annen økumenisk
skadevoldelse.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Therese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandHarald KLinda NyrudPi_MesonPiippokattaStig TAneSynnøve H HoelMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth SveeDinaAkima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer Smedaas