Fikk Hurtigruta - en litterær reise for noen dager siden (fra Adamstuen antikvariat).
Har lest første kapittel. Veldig bra.

Og så må jeg jo selvfølgelig foreslå den prosalyriske romanen om
"Nordlandssommerens evige dag":
Pan. Av løjtnant Glahns papirer (1894) av Knut Hamsun.
Skulle bare mangle.

God (litterær) reise :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Jeg har nå lest «Pan» og er åpen for at det er en bok som antakelig bør leses flere ganger for å få fullt utbytte av den. Når det er sagt, har jeg stadig problemer med Hamsuns personer. Utdyper det nærmere her.

Takk for tipset, Kjell. Glad jeg endelig har lest denne klassikeren!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest det du skriver om Hamsuns personer, og du har nok rett når det gjelder vanskene med å nå inn til Hamsuns litterære karakterer. Jeg synes ikke Pan er en høysang til kjærligheten. Den finner du i større monn i Victoria
Edvarda er også med i romanen Rosa, og om ikke annet får man her et mer nyansert bilde av denne nesten uforståelige Hamsun-karakteren. Pan er nok en roman som bør leses flere ganger, ja. Helst om våren, særlig pga. prosalyrikken og naturskildringene og -mystikken.

Ifjor var jeg med på et seminar med tittelen "Hamsun - Harr - Handelsstedene". Der holdt universitetslektor Hella Busch (mastergrad 2013 med ei avhandling om Edvarda Mack) et foredrag med tittelen "Edvarda Mack - en underlig og pervers avlegger av sin far?".

Siterer litt fra foredraget:
"Noe av mitt poeng med å bruke evolusjonære teorier (litterær darwinisme) i analysen av Edvarda, er å vise at visse mekanismer, taktikker og strategier er universelle og ikke nødvendigvis må knyttes opp mot en biografisk, kulturell eller historisk kontekst, og at hennes adferd slett ikke er så merkelig som den kan se ut til."

Skuespiller Henny Moan var gjest på seminaret, og ble intervjuet av Nils Magne Knutsen (prof. emer.) Moan spilte Edvarda i NRK-serien "Benoni og Rosa", og hun berømmet Busch for hennes foredrag og var stort sett enig med henne i tolkningen av Edvarda.

God helg :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da er jeg endelig klar for å gi meg i kast med litteratur fra vår nordligste landsdel. Tusen takk til alle for så mange gode tips!

Først ut er Den siste viking av Johan Bojer og nettopp Hurtigruta - en litterær reise, som jeg har lest sporadisk i før. Enig med deg, Kjell. Dette er bra.
Jakter fortsatt på Nordlands trompet (Haugen bok hadde den ikke likevel). Usikker på hvilken av alle utgavene på antikvariat.net jeg skal velge.

Tusen takk for spennende forslag, Kjell. Denne har jeg, så jeg legger den frem med det samme. Skjønner at jeg ikke kommer utenom Hamsun :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den siste viking leste jeg for mange år siden, og så leste jeg den på nytt sist jul (for noen uker siden). Minst like bra som jeg husker den. Bojers beskrivelse av Trollfjordslaget er trolig mer kjent (berømt) enn selve de historiske fakta. Mener jeg å ha lest en eller annen plass. Jeg vil påstå at du har noe å glede deg til.

Jeg vet ikke hvor mange utgaver av Nordlands trompet som er utgitt eller som det er mulig å få tak i, men det er nok en fordel å ha en utgave med ordforklaringer (noter, kommentarer), da språket er (selvfølgelig) temmelig gammelmodig med mange ord og begreper som ikke brukes lenger.

Lykke til.

(Nå skal jeg følge Øystein Rottem på hurtigruteturen fra Måløy til Kristiansund ("Fjord og fjell"))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er kommet til Hamarøy, Knut Hamsuns barndomsrike. Neste etappe går over Vestfjorden til Stamsund i Lofoten. I Hurtigruta – en litterær reise beskriver Øystein Rottem en fengslende og interessant reise langs Norges kyst. Gir flotte bilder, både i tekst og fotografier/malerier, av kystlandskapet og en skattkiste med kystlitteratur.

Artig er det å møte Kristaver Myran og mannskapet på «Kobben» igjen. Du har så rett, Kjell, Bojers Den siste viking er litteratur som holder seg. Bojer fører et imponerende språk og holder et sånt driv over fortellingen. Flere har sagt så mye bra om boken. Jeg slutter meg til dem, en soleklar 6-er fra meg og en favorittbok.

En annen bok Rottem stadig kommer tilbake til, er Karel Capek, En reise til Norden, en herlig bok jeg så vidt har lest litt i. Spekket med skarpe observasjoner, kunnskap og humor.

Øystein Rottems bok er en strålende døråpner til norsk kystlitteratur.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

God tur vider :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha! Fortsatt foregår reisen rent litterært :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ok, da misforsto jeg nok litt, men dersom jeg hadde lest mitt eget tidligere innlegg, burde jeg ha skjønt at det er den litterære reisen du holder på med foreløpig.
Jeg får kanskje heller si: God litteraTUR videre!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Min feil, Kjell og takk for gode ønsker!

Endelig har jeg fått tak i Nordlands trompet med latinske bokstaver og ordforklaringer (som du anbefalte). Enkelt var det ikke.

Utgaven fra 2007 (Gyldendal) er altså så «utgammel» at den hverken finnes, eller vil bli trykt opp på nytt. Etter å ha sjekket diverse bokhandlere (også Haugen, som sjelden svikter), samt antikvariatnet.no, klarte Ark å skaffe meg et eksemplar fra Trondheim. Jeg tror jeg må ha fått landets siste!!

Jeg slutter ikke å forundre/ergre meg over at gode bøker nærmest er ferskvare. Nok om det, nå gleder jeg meg til å lese – og å fortsette min Nordnorske litteraturreise!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rart med slike klassikere. De kommer stadig ut på ny. Og jeg som trodde jeg hadde en heller ny utgave. Min er nemlig fra 1907! Også med tegninger av Th.Holmboe og med latinske bokstaver og ordforklaringer. Min er på et annet forlag, nemlig H.Aschehoug & Co (W. Nygaard), KRISTIANIA anno 1907. Lenge siden jeg har bladd i den- for jeg trodde til nå den var med gotiske bokstaver (som jeg hadde foretrukket ved et sånt gammelt verk!). Hadde jeg ikke trodd så feil hadde jeg sendt deg den, Lillevi! Har lest den nemlig og det grundig. Etter slitasjen må andre ha gjort det før meg. Erindrer den likevel som høyst leseverdig tekst. Lykke til med den ! (også.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hjertelig takk for omtanken og dine gode ønsker, Rolf!
Vi (eller rettere sagt gemalen) har en utgave med gotisk skrift. Dessverre ga jeg tapt for den, i hvert fall i første omgang.

Nå følger jeg Kjells råd, og min egen intuisjon, og leser "trompeten" langsomt, konsentrert og andaktsfullt. Har en god følelse for denne boken, allerede etter noen få linjer :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei, Lillevi! Jeg la den i hyllen for dem jeg skal lese på ny med det aller første. Og jeg garanterer: Også du vil finne "Trompeten" verdifull,en som gir deg god følelse, for å bruke dine egne ord. Den kan ikke sammenlignes med noe annet, den er genuin! Gi deg tid.Den må nytes.
Ellers takk for god respons.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gratulerer med Nordlands trompet.
Lykke til med lesingen :-)

Trompeten bør leses med tålmodighet, konsentrasjon og andakt (PD var jo prest).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundLabbelineAnneWangStig TJulie StensethmgeTine VictoriaIngunnJNinaIvar SandStian AxdalBenedikteJohn LarsenDagfinn JakobsenBjørg L.Torill RevheimRisRosOgKlagingsiljehusmorSolveigNorahEllen E. MartolAkima MontgomeryHarald KHeidi HoltanAgnete M. HafskjoldTanteMamieJane Foss HaugenMarit HøvdeEgil StangelandLailaTor-Arne JensensveinAnniken RøilCarine OlsrødOleLena DammenRune U. FurberggretemorBerit RConnie