Et riktig godt nyttår til dere alle!
Da er vi i gang igjen. Neste bok ut er:

Eldre nordisk litteratur utgitt til og med 1975.

Meld dere på hvis dere har lyst til å foreslå og velge bøker, ellers er alle velkomne til å delta.

Deltakere pr. 15. januar:

Ann Helen E. H., Anniken, Bjørg L, bokogkaffe, Eli Hagelund, Gabriella,
gretemor, Hedvig, Hilda, ingar h, Ingunn S, Jostein Røyset, Karen Ramsvik, kari bråten,
Karin Jensen, Kjell G, kjell k, krira, Kristin, Kristine Louise, Laila,
Lillevi, Marcelle, Marit Håverstad, Octavia, Vibeke Hulback, Wolfcat.

Frist: SØNDAG KL 15.00

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 24 svar.

Denne avstemningsrunden kom litt brått på meg. I siste liten legger jeg inn Johan Bojers Den siste viking.

Rekker ikke å få utformet en begrunnelse, må bare nøye meg med å si at dette er en klassiker!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sjølv gjekk eg på ei kjempeblemme no, eg gjekk og tenkte at fristen var klokka 21. Ja ja, då får eg spare forslaget til ei seinare runde. Det er uansett mange gode titlar å velge i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg fortsetter å nominere kvinnelige forfattere: Musikk fra en blå brønn av Torborg Nedreaas er mitt forslag denne gangen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Ingen annen norsk forfatter, etter min mening, kan varte opp med så mektige og poetiske titler som Torborg Nedreaas:

  • Av måneskinn gror det ingenting.
  • Bak skapet står øksen.
  • Trylleglasset.
  • Musikk fra en blå brønn.
  • Ved neste nymåne.

Jeg leste den første for nesten 30 år siden, resten har jeg stående uleste i hylla. Ser frem til det som måtte skjule seg bak.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg har tenkt litt og bladd i alle mine lange lister over bøker som har pirret interessen min på noe tidspunkt...
Jeg lurer på om det går an å foreslå noe fra den gamle epoken av krim? Er det aktuelt? For hvis ja, vil jeg gjerne nominere André Bjerkes De dødes tjern. Eller er det for mange som har lest den?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ser ut på stjernene at den går an å foreslå - kom på jeg burde si hvorfor: Den har svært gode skussmål, vi har ikke tidligere hatt en krimbok, den står på lista over 1001 bøker du bør lese før du dør, osv. Den står i hvert fall på leselista mi.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da foreslår jeg Den afrikanske farm av Karen Blixen, det er en bok jeg har hatt liggende på vent en stund og som jeg har veldig lyst til å lese. Frykter dog at mange av dere har lest den.... Men men.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den var veldig fin... gled deg :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ingen grunn til å ha den liggende på vent uansett resultat her.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du sier noe☺️

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde gledet meg til å foreslå Egypteren Sinuhe av Mika Watari, en fantastisk bok av en finsk forfatter om faraoenes Egypt, som jeg har lest flere ganger. Men nå ser jeg at den er vanskelig å få tak i, dessverre.
Med hensyn til kvinnelige forfattere, kom jeg i tanker om Halldis Moren Vesaas. Jeg tenkte først på Ord over grind som kom ut i 1965. Men den er nok også vanskelig tilgjengelig.
Den inngår også i hennes eget utvalg av dikt, Dikt i samling, først utgitt i 1977 og senest i 2007. Diktene er hovedsakelig skrevet før 1975 - så jeg vet ikke om boken kan godtas? I så fall er det i hvertfall mitt forslag.
skriv lenkebeskrivelse her

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Egypteren Sinuhe trenger jeg kjerringskjøt for å få tak i hjemme hos min mor. Jeg har fått øye på den oppå seksjonen hennes... ikke så vanskelig å få tak i, med andre ord.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synes ikke vi kan henge oss for mye opp i hvor lett/vanskelig det er å få tak i en bok. Det er veldig begrensende. Så lenge den finnes på biblioteket, så er boka tilgjengelig, tenker jeg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tidlegare framlegg i reprise: Syv fantastiske fortællinger av Karen Blixen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Karen Blixen er en flott kandidat! Vil du fortelle hvilke syv fortellinger/noveller boken du foreslår, inneholder? Med hilsen og takk, Lillevi

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg vil gjerne høyre synspunkt frå andre lesarar (mitt eige eksemplar er for tida pakka ned, så eg vil, om denne boka vinn, lese kommentarar meir enn å skrive dei - og sjølvsagt komme med synspunkt der det passar). Eg meiner at desse var i utgåva mi: "Vejene omkring Pisa", "Den gamle vandrende Ridder", "Aben", "Syndfloden over Norderney", "Et Familieselskab i Helsingør", "Drømmerne" og "Digteren".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sidan denne boka no er foreløbig i tet i avstemminga (og eg legg ikkje skjul på at den er favoritten min mellom bøkene i tetsjiktet) så har eg starta å kike på tilgjengelegheit. Det ser ut for at den er å få på bokklubben i det minste. For utgåva eg kika på, frå bokklubb-serien Århundrets Bibliotek, så var det også opplyst at det følger med eit forfattarhefte. Det ser ut for at alle bøkene i denne serien kjem med eit slikt forfattarhefte.

Eg vart nyfiken på dette med forfattarhefte. Er det eit tillegg i sjølve boka, som eit forord eller etterord, eller er det bokstaveleg talt eit eige hefte som kjem utanom? Er det berre eit sett med biografiske opplysningar om forfattaren, eller er det eit lengre essay? Slike ting. Og det eg EGENTLIG lurer på er om det er interessant nok til at eg skal gå for nettopp denne utgåva, eller om eg skal søke etter ei billigare ei dersom det blir aktuelt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg har lese ei dansk utgåve med kommentarar til historiske ting o.l. som blir nemnde. Bokklubben har eit hefte, ja, og slike hefte bruker å handle om forfattaren og om verket. Hefta, relativt fyldige, blir gitt ut separat, saman med boka. Eg har ikkje sett heftet til denne boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi har ikkje hatt nokon dansk forfattar enno, så dette forslaget blir nok mellom dei eg stemmer på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ser at av alle bøkene vi har lest, så er det kun to av de femten som er skrevet av en kvinnelig forfatter. Nå er jeg ganske sikker på at dette ikke er bevisst og tilsiktet, men jeg ønsker å bøte på det ved kun foreslå kvinnelige forfattere fremover. I denne kategorien foreslår jeg Sølvhammeren av Vera Henriksen, utgitt i 1961. Boka er første bind i en historisk trilogi fra norrøn tid. Boken er en egen avsluttende enhet og kan leses uavhengig av de to andre bindene.

Jeg oppfordrer dere andre til også å foreslå kvinnelige forfattere.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Den oppfordringen er jeg helt enig i, hadde egentlig tenkt å foreslå Amalie Skram, men så ble det Bjørneboe i stedet. Vera Henriksens trilogi har jeg stående ulest i hylla.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg velger Jens Bjørneboes Jonas.

Er den aktuell i dag litt over 60 år etter utgivelsen?

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen:

Romanen er et stormangrep på norsk skolevesen. Jonas har lesevansker og plasseres på hjelpeskolen "Iddioten". Han blir et offer for systemet, vergeløs mot hetsen fra klassen. Til slutt rømmer han fra alt.

De fleste har sikkert lest denne boka, jeg også, men hvis det er lenge siden, så kan den kanskje leses på nytt?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den er aktuell. Morsan har den også, skal jeg være med denne gangen, har jeg mest lyst til å satse på en bok som er tilgjengelig uten innkjøp. Skal forsøke å overholde kjøpestopp - løftet til meg sjøl. For å foreslå ei bok må jeg tenke litt til...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienLeseberta_23Heidi BBLabbelineNorahTerje MathisenSynnøve H HoelPirelliTone SundlandTore OlsenLailaBente NogvaJarmo LarsenEmil ChristiansenHilde Merete GjessingEgil KristiansenmarithcPerSpelemannOdd HebækMarianne  SkageKarina HillestadKristine LouiseLars MæhlumSverre HoemAnne-Stine Ruud HusevågOle Jacob OddenesHarald KRune U. FurbergNinaMads Leonard Holvikingar hTralteKirsten LundsveinMarit HåverstadFrode Øglænd  MalminEvaRandiAHilde H HelsethPiippokatta