Av og til finner man igjen tittelen i selve teksten, nå på side 13 i Verdensbibliotekets utgave: "Det er ikke bare høyden på kvisten det kommer an på, sier han høyt til hunden, som om han mistenker den for å gjøre seg for høye tanker. - Du kan stole på meg, friheten er mye mer verdt enn takhøyden på gården, men så har jeg da også jobbet for den i atten år. Den mannen som selv eier sin jord, han er sin egen herre i landet. Ingen har noe å si over ham". Det er et lite høydepunkt, jeg fant, jeg fant.

Forresten er det alltid hyggelig når man har en hund å snakke med, selv om den "gule bikkja som følger han" har lus. Jeg er litt interessert i urter og medisinplanter, mest teoretisk, og husker at det finnes en plante som kan brukes til å fjerne lus, men ikke hvilken plante.

Og så begynte jeg å tenke over hvem som har sagt noe tilsvarende før, og det er nettopp fra "Om mus og menn", men jeg husker ikke hvem som sa det. Så jeg håper på litt hjelp.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det virker rimelig å anta det. Fin hund. Jeg har ferie med barn for tiden, og skjermtiden er begrenset for alle parter. Lesetiden også. Kommer sterkere tilbake.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Apropos å kome i tankar om andre bøker; den sterke avhengigheita av sauehaldet får meg til å tenke på lesesirkelboka Mønsteret rakner. Ikkje fordi det var sauer i den boka, det trur eg ikkje der var. Men fordi personane i den boka også var sterkt avhengige av ein enkelt næringsveg; yams-dyrking.

Ein annan likskap er at hovudpersonane, Bjartur og Okonkwo, er temmeleg kompromisslause i framferda si.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Alle disse bøkene handler vel om en tid da man bygde landet. Det er kanskje en historie om sterke personligheter som preger omgivelsene. Utover det skal jeg ikke uttale meg mer om denne boka før jeg har lest mer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg mener å huske at i de aller fleste av Laxness bøker handler det om hardt arbeidende mennesker, fattigdom og skjebner, snø og kulde. Det er vel ikke for ingenting han skriver om dette, det var vel en del av å leve i utkantene på Island i sin tid.
Naturen har krevd og krever sitt, så også i denne boka, mektige beskrivelser og mer vil vi nok lese om utover i boka.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har ikke lest noe av Laxness før, dermed tenkte jeg å være forsiktig med å se for mange sammenhenger, historien kan fort bli noe helt annet enn det jeg forventer nå. Men det er åpenbart at dette er en stor forfatter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis du tenker på dette med å eie jord, så har jo de to hovedpersonene hos Steinbeck en drøm om å få eie sin egen gård en gang i framtida.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var Candy jeg tenkte på: "Jeg har stått i og planta og sådd for nesten hver eneste farm her i staten (California), men det var ikke mitt korn, og når jeg høsta inn, så var det ikke mitt noe ta det jeg høsta". Men drømmen om å eie noe er vel allmenngyldig i Steinbeck sin bok, som du peker på. Takker for siste innlegg, du peker på en interessant forskjell i personlighet hos de to hovedpersonene. I går leste jeg om turen hjem etter bryllupsnatten, og der viser Bjartur seg fra en litt annen side. Men mennesket er mangfoldig, heldigvis.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bokens tittel finnes flere ganger i teksten. Og det er Bjartur (alltid, etter det jeg kan huske) som uttaler eller tenker at han er - og at det er svært viktig å være - "sin egen herre".

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

Gunn Kari  PlathePiippokattaAvaDaffy EnglundReidun SvensliLene AndresenGrete AastorpAnne Berit GrønbechStåle LiåsenIngvild SHilde H HelsethlittymseBrit HonningsvågNorahAnniken RøilKirsten LundLailaLeseberta_23Anniken BjørnesTheaNinaJulie StensethPer Åge SerigstadHelena EBenedikteEvaanniken sandvikHarald KKaramasov11KserinaAnitaFindusRufsetufsaKristine LouiseTor-Arne JensenReadninggirl30TanteMamieOlaugKaren Ramsvikmay britt Fagertveit