Alle vet at å lytte til lydbøker er 'juks'. En kan ikke si at en har lest en bok om en har hørt den nei. Da hadde jeg 'tatt deg' på det med en gang. Når det er sagt lytter jeg til lydbøker. Mange. Masse. I tillegg til å lese så klart. Det føles alltid bedre å lese en bok selv.

Lydbøker er snedig, det er kos. For mange bøker, for lite tid. En må bare prioritere.

Men å si enn har lest en bok når enn har hørt den, nei det er juks! Det er å lyve.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Juks? Mener du det? Dette kan neppe være noe "alle vet"..... For meg er det like opplagt at man har lest en bok når man har hørt den. Jeg synes det vesentlige er at man har fått med seg innholdet og fortellingen - ikke formen. Jeg synes ikke det er noe "finere" å ha lest den selv.....med mindre vi snakker om barn som trenger lesetrening, da.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Når det gjelder å registrere bøker her eller på f.eks Goodreads går alt som lest, om en så faktisk har lest boka eller hørt den som lydbok. Men når det gjelder å f.eks fortelle andre at du har lest en bok så har du hørt den om det var en lydbok. Det er ikke juks eller mindreverdig å høre på lydbok, det kan være like givende som å lese en bok selv, men det kan kalles juks å si til noen at du har lest en bok hvis du har fått den opplest for da har du jo faktisk hørt den. Jeg skiller i alle fall mellom hva jeg har "lest" og "hørt" når jeg samtaler med noen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et interessant tema synes jeg for jeg har akkurat samme reaksjon som deg om det motsatte. For å sitere deg: «Mener du det? Dette kan neppe være noe "alle vet".....» - slik er det for meg når jeg leser at du synes er opplagt at man har lest en bok når en har hørt den.

Det blir helt feil for meg, det. Også brenner jeg for dette, så jeǥ synes det er like relevant med formatet (e-bok, lydbok, hardperm, mykperm) som innhold i boka. Selv foretrekker jeg å lese, men gjør alt; jeg lytter, leser og ser..

Som sagt tidligere i denne tråden, vi er jo forkjellige. :-)

Ønsker deg en god helg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan du forklare hvorfor du skriver at det er juks å si at man har lest en bok man har lyttet til? Jeg reagerer på bruk av ordet juks i denne sammenheng. Du får det til å høres både uerlig og mindreverdig ut å ha lyttet til en bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei! Jeg synes det verken er uærlig eller mindreverdig å lytte til dn bok. Jeg gir bort lydbøker i gaver, anbefaler lydbøker og lytter til dem selv.

Ønsker deg en god helg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men hvorfor skrive at det er juks, og at du hadde "tatt" en som sa hen hadde lest en lydbok?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei Krira!

Mitt første innlegg satte jeg veldig på spissen når jeg skrev det, for å få frem poenget mitt. La meg forklare meg for deg, så du ikke tror jeg er ondskapsfull.

"Alle vet at å lytte til lydbøker er 'juks'" - Krira, vær så snill å legg merke til at jeg har skrevet ordet Juks med gåsetegn. Det gjorde jeg bevvist, for å vise at ordet Juks er en overdrivelse og ikke helt sant. La meg forklare mitt syn på lydbøker versus bøker:

Å lese en bok synes jeg er tyngre enn å lytte til en bok. Fordi når jeg leser er jeg mer aktiv i prosessen, men når jeg lytter er jeg litt latere. Det krever ikke like mye av MEG å lytte som å lese. Derfor skrev jeg å lytte er 'juks' fordi jeg føler jeg har fått med meg mye mer av en bok når jeg leser den.

La meg påpeke for deg at jeg også bruker lydbøker. Og at jeg ikke mener jeg er bedre enn deg eller noen andre. :-)

"En kan ikke si at en har lest en bok om en har hørt den nei. Da hadde jeg 'tatt deg' på det med en gang. Når det er sagt lytter jeg til lydbøker. Mange. Masse. I tillegg til å lese så klart. Det føles alltid bedre å lese en bok selv." - Da jeg skrev jeg hadde 'tatt deg' var også satt på spissen og er en overdrivelse, et språklig virkemiddel. I virkeligheten hadde jeg ikke fysisk eller psykisk ville tatt noen, jeg ville kanskje PÅPEKT at det er språklig feil å si LEST når en har LYTTET.

For alle dere jeg har provosert - det er jeg ikke lei for. Jeg er for yttringsfriheten.
Men for alle jeg har dypt fornærmet og fått seg til å føle mindreverdige fordi de lytter til lydbøker: til dere vil jeg virkelig si unnskyld. Jeg ser ikke ned på noen som lytter til bøker.

Jeg ønsker dere alle sammen en god helg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for svar. Jeg følgte meg overhodet ikke mindreverdig (men det er uvesentlig). For deg er det tyngre å lese bøker. For noen er det kanskje tyngre å lytte til bøker. Har lest flere her si at de mister konsentrasjonen og ikke får med seg lydbøker slik at de MÅ lese. Selv lytter jeg ofte til lydbøker på engelsk eller fransk (og av og til tysk). Lytter til norsk lydbok 1-3 ganger i året. Jeg opplever at jeg følger bedre med i handlingen med lydbok fordi jeg konsentrerer meg mer, eller på en annen måte enn med lesebok. Dessuten tilføyer en god oppleser en ytterligere dimensjon til litteraturopplevelsen. Men jeg kan ikke selv få meg til å hevde at det ene er tyngre enn det andre da det ser ut til å være individuelt for folk. Dessuten får jeg meg ikke til å hevde at den varianten som skulle kreve mest konsentrasjon (for noen er det som sagt lydbøker) er å anse som mer høyverdig og at den andre varianten er juks.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men i alle dager... Det kommer da tydelig fram at Heidi ikke hevder at den ene varianten er tyngre enn den andre, eller at den ene varianten er mer høyverdig og den andre juks? Hun påpeker at det er "juks" å si til noen at en har lest en bok hvis man har hørt den og at hun personlig synes hun "jukser" litt når hun hører lydbok enn når hun leser en bok selv, men ikke at det faktisk er juks å høre på lydbok eller at det er mer høyverdig å lese en bok enn å høre den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da er vi to forskjellige bokelskere.
For meg er ikke dette en sport. Det er ikke om å gjøre å pløye igjennom flest bøker, eller å lese flest sider.
I min verden handler det om å la seg forføre, tilegne seg kunnskap, utvide egen forståelse, være samfunnsengasjert, flykte inn i magien ... Alt dette er å lese en bok. - For meg.
Jeg er en sakteleser. Bruker lang tid på en bok, og er opptatt av nyanser i språket. Jeg undrer meg, fryder meg og ergrer meg. Hvorvidt historien kommer gjennom syn eller hørsel er akkurat det samme.
Jeg har familiemedlemmer som har dysleksi. For dem er det avgjørende at papir- og lydbøker er likestilt, både i studiesammenheng men også for egen leseglede.
Jeg kunne aldri tenkt meg å "ta dem i juks".

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hei! Jeg ville bare si at også jeg nyter bøker, tar meg god tid med dem, leser dem flere ganger, leser setninger og avsnitt om igjen. Skriver av og tar vare på favorittsitater. Jeg skriver om og snakker om litteratur. Jeg gir bort bøker i julegaver og bursdagsgaver. I jula ga jeg bort flere lydbøker jeg kjøpte som jeg syntes var bra. Jeg brenner for litteratur. Er opptatt av litteratur. Litteratur er ingen sport for meg, det er en del av livet, hverdagen.

Alle er vi forskjellige. Og det skal være lov.

Ønsker deg og dine en god dag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei!
Jeg er sikker på at du også er glad i litteratur. Sikkert like glad som meg, kanskje mer for den del.
Mitt poeng var at jeg er opptatt av historiene i bøkene, ikke hvordan jeg får tak i dem.
Også tenker jeg på hvor heldig jeg er som kan velge om jeg vil lese lydbøker eller papirbøker.
-Mange har faktisk ikke det valget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er veldig opptatt av litteratur på den måten at både historiene (innhold) og formatet er spennende og relevant info for meg. Når jeg snakker bøker er jeg like interessert i å snakke om lesebrett\mykperm\hardperm\lydbok, innleser, oversetter... Dette brenner jeg for og liker å holde på med. Så er jeg så heldig å kjenne folk som har like dilla som meg, både bokbloggere og venner, søsken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjenner meg igjen i det du beskriver :) Lykken er når man finner en annen bokelsker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Turid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill RevheimIngunn SBeathe SolbergKirsten LundGrofornixHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteSynnøve H HoelDemeterTor Arne DahlJulie StensethÅsmund ÅdnøyLinda NyrudHeidi HoltanTrude JensenTanteMamieDaffy EnglundLailaEllen E. MartolRoger MartinsenTine SundalToveInger-LisePerSpelemannReadninggirl30Fride LindsethTor-Arne JensenTorJBBjørg RistvedtChristofer GabrielsenSilje-Vera Wiik ValeNora Fjellimge