Tankevekkende innlegg. Eg er, som deg, generelt imot at ein skal redigere bort støytande ting i bøker, i alle fall i bøker for vaksne. Når det gjeld barnebøker er eg litt meir i tvil.

Apropos redigering, så er jo etter det eg forstår mange klassikarar, slik som Greven av Monte Cristo og De elendige gitt ut i sterkt nedkorta versjonar på norsk, og tilpassa ei yngre lesargruppe enn originalverka. Dette er jo også ei form for redigering, og det er synd dersom dette skal vere dei einaste tilgjengelege versjonane på norsk.

Når det gjelg "trigger warning" (heiter det noko på norsk enno?) så hadde vi ein liten diskusjon om dette, starta av Grethet87, for omlag eit år sidan. Den gangen skreiv eg

"Den neste tanken var å skule til USA. Dei er jo ganske flinke med å merke alt mulig som kan tenkast å vere farleg eller støytande, for at produsentar skal unngå søksmål. Dersom slik merking som du foreslår ikkje er på agendaen i USA vil eg tru at vi ikkje er heilt klare for det i Norge heller."

uvitande om at dette alt var på agendaen i USA. Eg synest ikkje slik merking er naudsynt for min eigen del, men etter å ha tenkt litt på det innser eg jo at det kan vere hensiktsmessig for andre. Og eg trur ikkje at slik merking vil sjenere meg på nokon måte.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 6 svar.

[ Slettet av bruker ]

Eg uttrykte meg nok litt klønete i innlegget over, eg er glad for at det finnest "ungdoms-versjonar" av klassikarane eg/du nevner, og det er mange som har fått ein fin inngang til litteraturen på denne måten. Poenget mitt var meint å vere at det kan vere vanskeleg å finne norske fullstendige omsetjingar av enkelte av desse bøkene, og det tykkjer eg er synd. Og så har du jo eit knallpoeng i at dei nedkorta versjonane burde vere merka med nettop det, at dei er nedkorta. Ei slik merking vil vere mykje meir relevant for dei fleste enn "trigger warning", som var temaet som Mohammed opphaveleg tok opp, og som eg ber om orsaking for å ha spora av frå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, du ordlegger deg klart nok som alltid , Jostein.Det må være mitt svar som må ha fått deg til å tro noe sånn. Og du har rett. Ikke alle disse ungdoms-versjonene har heller jeg klart å finne i fullstendig versjon oversatt til norsk. Og jeg må innrømme at enkelte av dem har jeg ikke lest på ny selv om jeg har fått en fullstendig utgave om dem, fordi jeg allerede "kjenner til" hovedpoeng og-ikke minst slutten. Har bare vært fornøyd med å ha fått dem, de står i min hylle. Og det var det.
Og at disse burde gitt oss unge, den gang, en klar beskjed om at dette var en forkortelse. Og noen unnskyldning til meg, er helt unødvendig på alle måter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er interessant og kanskje litt skremmende også å forestille seg hva dette kan gjøre med barnebøker. Mange av klassikerne i sjangeren har jo en del ting som et moderne publikum kan reagere på. Det samme gjelder ungdomsromaner.

Når det gjelder rene redigeringer så husker jeg for mange år siden at jeg kjøpte "Ivan hoe" og "Kong Salomos miner" til mitt "bibliotek", bare for å senere oppdage at de begge manglet flere titalls sider i forhold til originalen. Siden det hadde gått en tid og jeg ikke tok vare på kvitteringen, måtte jeg kjøpe to nye versjoner.

Ut fra det jeg har lest på diverse nettsteder omfavner krav/behov for merking av traumautløsende innhold om alt fra barnefødsel til "slimete ting". Fra stoff som omhandler dødsstraff til edderkopper. Hvor skal man trekke grensen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har rett, det er ikkje lett å trekke grensa korkje for eventuell redigering av barnebøker eller for "trigger warning". Det enklaste er nok å la vere. Likevel er eg ikkje heilt avvisande til nokon av delane. Men enkelte av eksempla på "trigger warning" i artikkelen du viste til var ganske uforståelege for meg. Slimete ting, ja. Som jordbærgelebitar i vaniljesaus, for eksempel?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:-). Mulig det. Listen(e) er endeløse. I artikkelen nevnes blandes annet dette: kvinnehat, (stoff) om dødsstraff, kalorier i mat, terrorisme, fyllekjøring, vekt, rasisme, våpenrelaterte voldshandlinger, droner, homofobi, posttraumatisk stress syndrom, slaveri, offerklandring og så videre, og så videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Synnøve H HoelKirsten LundPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryHarald KHanne Kvernmo RyerubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol Skipnes