Har liggi å lest i Kråkejenta i kveld og det skaper veldig mye tanker, og vekker til livet igjen gamle tanker som er tenkt før. Hvorfor har vi ikke advarsler på bøkene på samme måte som vi har på endel filmer?
Jeg er veldig glad i psykologiske thrillere osv og de må gjerne være groteske osv men jeg tenker litt på de som har vonde erfaringer selv som kan få store problemer av å lese slikt. Har ei venninne som var innom meg her en dagen som så boka da jeg kom med den fra butikken. Hun ble nysgjerrig på den og jeg sa hun kunne få låne den da jeg er ferdig med den. Men etter å ha lest drøyt 100 sider ser jeg jo at det er uaktuelt...
Jeg tenker på hva jeg ville følt etterpå om jeg lot henne lese boka først og på en måte var "skyld" i at hun leste den...
Hvorfor har vi ingen advarsler på bøker om at de feks inneholder sterke scener med incest, voldtekt osv som er detaljert beskrevet?

Det er sikkert mange som er uenige med meg her, og mener at man selv må ta ansvar for hva man tåler å lese, men jeg tenker at man kan komme over slikt ganske ofte i bøker uten at det har vært et bevisst valg å lese om det.
Det er jo advarsler på røykpakkene om at røyking er helseskadelig også, men det er jo noe ALLE vet.

....så jeg er nysgjerrig på hva dere andre tenker om dette?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Det er ikke en dum ide å kunne ha ordet "trigger" bakpå boka for de som kan trigges, for eksempel bøker om selvskading,spiseforstyrrelser,selvmord,incest,voldtekt og så videre. Ser folk avfeier det ganske lett, og det irriterer meg faktisk litt. Det er ikke så lett å takle for noen med for eks PTSD, skal man da måtte unngå alle bøker og filmer for fremtiden? Jeg kjenner folk som googler filmer for å finne ut om det er voldtektsscener i dem, før de kan se dem. Det kan trigge minner og reaksjoner som kan vare i ukesvis. Å skrive "kan trigge" på baksida av bøker, er ikke stort verre enn å merke spill slik de merkes i dag.

REDIGERT:
Jeg kjenner folk som googler det skrev jeg. Jeg syntes det var pinlig å skrive Jeg. Jeg googler det. For ellers, om det skjer, kan det ødelegge formen min i lang tid fremover.Bare det å være obs på at det kan være triggere i boka kan være nok til at man er klar over det - og tåler det.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dess meir eg tenker på det, dess meir ser eg likskapen mellom reaksjonen min på Grethet87 sitt innlegg og reaksjonen min på røykelova då den kom (sjå innlegget mitt nedanfor, sikkert eit av dei som har irritert deg).

Heldigvis har eg ikkje opplevingar som gjer meg i stand til å fullt ut fatte problemstillinga, og langt mindre til å slå fast kvar grensa skal gå for når eit eventuelt varsel er på sin plass. Men det er flott av Grethet87 å ta opp forslaget trass i at tanken er så uvant at mange umiddelbart reagerer negativt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje enklere for gamere å være "vant" med tanken?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Den umiddelbare reaksjonen er "nei, nei, for noko tull". Men dette tenkte eg også om røykelova då den kom (nei, eg er ikkje røykar) og den har jo vist seg å vere ein god ide for fleirtalet sin del.

Den neste tanken var å skule til USA. Dei er jo ganske flinke med å merke alt mulig som kan tenkast å vere farleg eller støytande, for at produsentar skal unngå søksmål. Dersom slik merking som du foreslår ikkje er på agendaen i USA vil eg tru at vi ikkje er heilt klare for det i Norge heller.

Det slo meg også at dersom ein først skal merke bøker på denne måten, bør ein kanskje også ha med ei åtvaring i tilfelle lesaren meiner boka ikkje er verdt pengane, a la "Forlaget tek ikkje ansvar for bortkasta tid ved å lese denne boka. Skulle boka ikkje bli ferdiglest, kan kjøparen ikkje krevje å få att pengar for den uleste delen av boka."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ser at flere nevner baksideteksten som en veileder, og det stemmer jo i utgangspunktet, men det er også forskjell på hvordan ting beskrives. I noen bøker har jeg opplevd at det er så grafisk at jeg blir direkte uvel, mens andre ganger er de grusomme opplevelsene beskrevet på en distansert måte at det ikke berører på samme måte.

I utgangspunktet tenker jeg at det holder med å dele det inn i barne-, ungdoms- og voksenbøker, om man bruker logikk og fornuft så er det ikke vanskelig å se hva slags bøker man kan reagere på. Allikevel er det noen som går utover det man bør kunne forvente seg, selv i en bok beregnet på voksne. Det blir også vanskeligere nå som sjangrene mer og mer går over i hverandre, tidligere var krim krim og grøsser grøsser, nå er det mange krimbøker som fremstår som grøss.

Jeg synes ikke tankene dine er helt på jordet, i noen få tilfeller tenker jeg at det kanskje kunne vært greit. Musikkbransjen bruker en advarsel om Cd'en inneholder spesielt støtende ord, grov vold eller seksuelle referanser, såkalt Parental Advisory Explicit content. Filmer har tydelige aldersgrenser, det har verken musikk eller bøker, der går det mer på skjønn.

Ser helt klart begge sider i denne saken og vet ikke helt hvilken side jeg står på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du skriver mye av det jeg tenkte uten å klare å uttrykke det da impulsiviteten kom for å åpne diskusjonen i natt..
Jeg mener selvfølgelig ikke at alle bøker trenger advarsler fordi de inneholder visse ting, da ville jo så godt som alle krimbøker (og lignende) blitt merket. Da ville jo poenget være borte!
Jeg skjønner også at det er forskjellig hva folk lar seg påvirke av, men sånn som du nevner der det er beskrevet så detaljert og grafisk at de fleste ville blitt uvel av det, de kunne kanskje blitt merket?
.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes du beskrev det ganske greit jeg, det er mulig at jeg allerede var inne på samme spor fordi jeg akkurat har lest en bok som kan passe i den kategorien. I Mammas svik ble det ikke lagt noe imellom, det står heldigvis i forordet, og de fleste kan vel til en viss grad skjønne hva det går i om man så nyheter i den perioden. Det var allikevel en beskrivelse helt i begynnelsen der jeg merket at jeg ville få problemer om resten av boken holdt samme nivået. Det gjorde den heldigvis ikke. Jeg er heller ikke spesielt sensitiv når det kommer til grusomme handlinger, det går mye på selve beskrivelsen og hvor detaljert det er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det første jeg tenker er at du ikke kan vite hva som påvirker andre. Hvordan kan du vite at det er uaktuelt for en annen person å lese en spesiell bok ut fra denne personens tidligere erfaringer?
Jeg vet for eksempel at jeg reagerer negativt på filmer med mye action og støy. Dette visste jeg ikke før jeg hadde sett slike filmer, og det har ingenting med tidligere erfaringer å gjøre. Derimot har jeg en annen type negativ erfaring, men bøker/filmer som omhandler dette fungerer kanskje heller som terapi. Så derfor tenker jeg at det er umulig for deg, eller noen andre, på forhånd å vite hva som påvirker andre negativt. Når det gjelder filmer, vet vi at synsinntrykk ofte kan være sterkere, og at det er en spesiell type synsinntrykk (vold, skader på mennesker f.eks) som påvirker mange mennesker. Da kan det jo være på sin plass med et varsel, slik at man i det minste går inn i det med åpne øyne.
Hvis jeg var deg, og din venninne fortsatt er interessert i boken, ville jeg fortalt henne at boken inneholder den type scener som du tror at hun ikke vil lese. Så kan hun jo bestemme selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Som jeg skreiv tidligere her så skjønner jeg godt at det er forskjellig hva folk reagerer på, men da det gjelder bøker som denne og en veldig nær venninne så er jeg temmelig sikker på at jeg kjenner henne godt nok til å vite om endel av hennes triggere...
Men jeg kan fortelle henne om boken, hvis hun ønsker det, og hvilke ting jeg er skeptisk til at hun skal lese om.
Mer generelt mener jeg selvfølgelig ikke at alle bøker som inneholder visse temaer skal merkes, da vil jo omtrent alle krimbøker bli merket på et eller annet vis, og poenget blitt borte. Tenker mer slik som Vibeke skriver i første avsnitt av sitt svar, at det evt kunne vært på grunnlag av hvordan ting er beskrevet. Om det er skrevet så man blir litt distansert eller om det er skikkelig "heavy stuff".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bevares...det er nå rart da at vi som har levd ei stund og har lest MANGE bøker gjennom årene uten å bli skadet i sjel og på sinn, eller er vi det? Jeg tror faktisk ikke det. Hvorfor skal det folk passes så veldig på nå? Folk må få lese hva de vil uten at det bakpå ei bok skal stå noe skrevet at i denne boka er det skildringer av noe du kan ta skade av. For noe tull. Alle vet at det finnes barne-, ungdoms-, og voksenbøker. Nå kan jeg bare snakke for meg selv...men jeg gikk veldig fort lei Barne og ungdomdbøker og begynte tidlig å lese voksenbøker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg snakker ikke om aldersgrenser eller noe som helst sånn. Jeg begynte også tidlig å lese annet enn barne og ungdomsbøker, uten at det har noe som helst med saken å gjøre. Jeg mener heller ikke at man kan bli skadet av å lese en bok hvis man har det helt fint i utgangspunktet. Jeg snakker om dem som feks har PTSD på grunn av voldtekter, incest osv.
Men det er jo fint for deg hvis det er en helt fremmed verden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner hva du mener altså, men allikevel er det hverken din eller min plikt å drive sensur på bøker for enkelte mennesker. De må finne ut av ting sjøl. Det har noe med det der om å sy puter under armene til folk. Vi lever i en grusom verden og for all del det bør alle få med seg også når det gjelder det skrevne ord.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er det egentlig så mye advarsler på film da, bortsett fra eventuell aldersgrense? Sitter og ser bakpå de norske Dexter-dvdene mine og diverse skrekkfilmer med 18-årsgrense - det står ingenting om hvorfor filmen ikke bør sees av noen som er yngre, eller hvorfor noen med f.eks en vanskelig barndom ikke bør se den - annet enn hva man kan lese i teksten om hva filmen handler om. Men på en amerikansk dvd jeg har står det "Contains very strong language, strong violence" osv i tillegg til aldersgrense.

Om konkrete handlinger som incest og voldtekt skal bli advart om utenpå boka kan det jo dessuten spoile noe av handlingen.

Skal man lese en krimbok/thriller bør man vel være forberedt på at det kan bli groteskt? Og leser man bakpå boka får man vel en idé om hvordan innholdet er. Jeg har ikke lest Kråkejenta, men bare ut ifra det som står om den her på Bokelskere får jeg jo en ganske god anelse om hva slags bok dette er.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Violeta JakobsenHarald KsomniferumPiippokattaStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienNinaMaiken