Vill gjetning: kan det være noe av Hieronymus Bosch?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Spot on, det er frå Lystenes hage. Eg er heilt forgapt i dette maleriet, med alle dei bisarre påfunna (eg ville tru ein kunne bli brent på bålet for mindre) og dei futuristiske detaljane. For meg framstend det som utruleg at dette er mala for over 500 år sidan. Helten min er heilt til høgre i helvetes-biletet, klin inntil rama. Sjekk høgoppløysings-biletet, eg har sikkert sett på det 100 gangar, men oppdagar stadig nye ting.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Spøk til side, Jostein. "Lystens hage" er fantastisk, og svært. Det er jo egentlig en tredelt altertavle, som du vet tredelt, noe som er typisk i tiden ( og faktisk særlig hos flere av samtidige malere, ikke minst i Nederlandene/Flandern. Et fantastisk bilde! Men at du greide å finne og ta ut den lille detaljen som vises i ditt profilbilde, er jo like fantastisk, som "mystisk" ( for meg !). : Godt gjort.
Kan ikke la vær å dra den detaljerte teknikken til samtidens (nesten) suralist Salvadore Dahli!(??)

Du må være litt av en kunstkjenner, Jostein! Bosch malte flere slike tredelte enorme altertavler noe som må ha tatt enorm tid! "Paradis og helvete" er en, og her mener jeg Herr Dahli må ha studert dette.
Imponerende, Jostein!

Til litteraturen: "Narrens skip" er vel også blitt et begrep som Bosch skildret i sine enorme billedflater og som forfatteren Katherine Anne Porter brukte som tittel på sin store roman
"Narrenes Skip" (Ship of Fools) fra 1945. Jeg har bokklubbens utgave ( i to bind) fra 1981.
Jeg har lest boken og så også filmatiseringen fra 1960 ???.
(ISBN: 82-525-0659-3).

Godt sagt! (5) Varsle Svar

På ingen måte nokon kunstkjennar, men eg let meg lett begeistre. Eg har også tenkt på at Dali må ha henta noko inspirasjon frå dette biletet. Eg fekk tid til å stikke innom Prado-museet under ei jobb-reise til Madrid tidlegare i år, og eg hadde ei andaktsfull stund foran dette kunstverket. Der var også fleire andre flotte maleri av Bosch, men ingen som kjem nær Lystenes hage i detaljrikdom og, kva skal ein kalle det for, fantasi-utfolding.

Narrenes skip var ukjent for meg, takk for den, Måtte slå opp på wikipedia. Det ser ut for at det er eit motiv som gjeng att i mange kunstartar. Ikkje minst merkar eg meg at det er heile 18 populærmusikk-sangar med tittelen Ship of fools frå 1970 og fram til i dag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Våger meg på enda en avsporing med konkurransepreg.
En kjent forfatter er, som deg Jostein, fasinert av detaljer i et bilde:

Blant Jan van Eicks "Syngende engler" var det især profilen til den
bakerste engelen som preget seg inn.

Noen avsnitt lenger ned på samme side:

Mens jeg blar meg fra ark til ark, ser jeg meg selv ved stuebordet,
der jeg sitter og limer inn bilder. Denne gangen er det sengotiske,
blant dem Den hellige Antonius' fristelse av Hieronimus Bosch: han
mellom dyr i menneskeskikkelse. Nesten høytidelig går det til når
klisteret tyter ut av den gule Uhu-tuben...

Hvilken forfatter, hvilken bok, og hvilken sammenheng beskrives?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Spørsmålene var kanskje ment for Jostein, men jeg greier ikke å motstå en slik utfordring.

Utdraget ditt er hentet fra Günter Grass' kontroversielle memoarbok "Når løken skrelles" som ble utgitt i 2006.

Grass forteller om bilder som lå i morens sigarettpakker, de forestilte kjente europeiske kunstverk. Han var svært fascinert av disse bildene, limte dem inn i en bok, og ønsket at han hadde det krøllete håret til engelen bakerst i Jan van Eycks The Ghent Altarpiece: Singing Angels fra 1432. Bildet er en del av dette kunstverket.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Så flott gretemor!!! Spørsmålet var ment helt åpent, og jeg var i tvil om hvor lang tid det ville ta før noen tok det - og om det trengtes ekstrainfo. 3 timer altså. (Aber Doch! Vi er jo bokelskere).
Jeg leser boka akkurat nå, og lo litt da avsnittene dukka opp - omtrent parallelt med Josteins bekjennelser og den etterfølgende kunnskapsutveksling.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har ikke lest boka, så den var litt vrien. Men så mye jeg lærer, ikke bare av bøker, men også av dere her inne. Når det gjelder kunst er jeg temmelig blank, så jeg tar imot all kunnskap med et takknemlig sinn og hjerte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er også svært glad for kunnskapen man får av andre bokelskere. Og nysgjerrig som jeg er - hvis du ikke har lest boka, åssen i alle verden fiksa du svaret da?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg søkte først på Jan van Eyck og navnet på bildet, for å se om jeg kunne finne noen forbindelser til forfattere, men det førte ikke frem. Så søkte jeg på hele og så deler av utdraget. Etter hvert fikk jeg frem et utdrag fra boken, og scannet videre gjennom for å finne akkurat det du var på jakt etter. Det tar litt tid, men jeg lærer mye og synes det er veldig tilfredsstillende å finne det jeg leter etter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Wow! Fascinerende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skal til optiker i morgen den dag! Jeg trodde det var forslag til skilt for fotgjengerovergang!
Sorry

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Lisa Chatur VestbyNora FjelliAnette SRolf IngemundsenAnne Berit GrønbechConnieHeidiReidun Anette AugustinHeidiBjørn SturødAre SkårDolly DuckmgeTheaKaren PatriciaCarine OlsrødTuridmajaSolIvar SandTjommiEileen BørresenIngeborg GritaolineTone SundlandBjørg  FrøysaaKirsten LundEgil StangelandsomniferumBeathe SolbergAmanda AIreneleserMarianne  SkageGrete AastorpHanneTine VictoriaLailaAnniken RøilMonoiskTove Obrestad WøienAne