Vinner:
BOK NR. 5 i katerogien Eldre verdenslitteratur:

Honore de Balzac: FAR GORIOT (1834)

Lesestart: Mandag 8.september

Tolv andre bøker var også foreslått:

Canterburyfortellingene, Dekameronen, Fedre og sønner, Huckleberry Finn, Iliaden,
Krig og fred, Larmen og vreden, Moby Dick, Mrs. Dalloway, Rebecca,
Ringeren i Notre Dame, Ulysses

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Det var ikke lett å finne "Far Goriot" i dag, måtte lete gjennom absolutt alle eskene med bøker som har stått urørt et halvt år, og fortsatt vil stå en stund til jeg har snekret bokhyller. "Far Goriot" dukket opp som aller siste bok i serien. Nå står bøkene, alle 70 som jeg fant av Verdensbiblioteket, i farlig høye stabler mens de venter på hylleplass. Så da er jeg klar til neste mandag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da har du i hvert fall ikke gjort samme fadese som meg ...

I min iver bestilte jeg fra hytta et eksempler gjennom antikvaritatnet (der jeg er en trofast kunde), for så å komme hjem å oppdage at i hyllene finner jeg en gammel Lanterne-utgave fra 1973 (oversatt av Trygve Norum, som den jeg kjøpte). Om noen er interessert, kan de få overta en ulest Gyldendal-utgave (i serien Verdenslitteraturen) med forord av Solveig Schult Ulriksen for kr 100 (send meg en privat melding). Jeg beholder den nostalgiske Lanterne-utgaven.
Hilsen "Hun som aldri lærer"...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Solveig Schultz Ulrichsen holdt de forelesningene om Père Goriot som fikk meg til å sky Balzac i flere tiår... Men hun var Balzac-spesialisten, så forordet kan være bra nok, det!

Vi er flere som aldri lærer; vil du overta et ekstra eksemplar av Gabriel Garcia Marquez' memoarer? Jeg mener å ha registrert i en tråd for en stund siden at du ønsket deg den - men da hadde jeg ikke lokalisert mine eksemplarer ennå. Dét har jeg nå!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ha, ha, ja felles skjebne ... osv. Vi har vel utvekslet noen erfaringer på dette området før vi, annelingua :-)
Ang. advarselen om Solveig Schult Ulriksen og Balzac, kanskje jeg leser forordet til slutt. Det er ikke alltid det er så dumt.

Jeg sier ja, tusen takk til ditt sjenerøse tilbud om Marquez' memoarer. Tok en rask titt på ønskelisten din, men har dessverre ikke noe å by på her. I fare for å rote til Kjells tråd om Ev2 enda mer, hvisker jeg et tusen takk også for tipset om Larsens tatertrilogi - gripende og rystende lesing, er oppslukt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser alltid for meg Lanterne-serien som pocketbøker, er det tilfelle eller er det en vrangforestilling?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De Lanterne-bøkene jeg/vi har, er i Pocket-utgaver; så jeg tror du har rett.
Sånn sett er den jeg kjøpte, innbundet i blått skinnbind, en "bedre" bok :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er glad i fine bøker, men de veier så mye og er upraktiske å ta med seg eller låne bort. Bøker skal vel først og fremst leses, kjenner at den indre estetiske sansen protesterer litt på dette snusfornuftige utsagnet. Det var vel en arkitekt, le Corbusier (?) som sa at funksjon er viktigere enn skjønnhet, eller noe i den dur, og jeg er bare litt enig med han.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Form follows function" lyder sitatet - og det var den amerikanske arkitekten Louis Sullivan (han med den ikoniske og vakre Chrysler-bygningen i New York City - den skyskraperen som pleier å dukke opp på film for å vise at "nå er vi i NYC, dere") som formulerte det. Så det var før Le Corbusier. (Og poenget var at det funksjonelle måtte være viktigere enn at tingen var "pen å se på" - var det funksjonelt, ville det imidlertid også være vakkert.)

Edit: nei, så søren - det var ikke Sullivan som tegnet Chrysler Building! Men han tegnet mye annet fint - på engelsk Wikipedia ligger det både tekst og bilder...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Akk - da jeg skjønte at mitt eget forslag ikke nådde opp, håpet jeg ei stund på Faulkner. I sluttspurten heiet jeg på Huck Finn, men var ikke utspekulert nok til å stemme taktisk i siste runde.

Dermed skal jeg altså hente fram igjen Far Goriot, som jeg leste med litt blanda følelser for et års tid siden. Kanskje jeg med gode medleseres hjelp kan se verket med nye øyne?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Faulkner heiet jeg også på.

Alle ære til deg som går løs på Far Goriot etter så kort tid, og med så blandete følelser. Håper virkelig du - og vi andre - får et godt utbytte av å lese den i fellesskap!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste den også for et år siden og ga samme terningkast som deg. Føler meg litt usikker på hva jeg gjør, har så mange andre bokprosjekter. Hos meg startet bokopplevelsen som et brak av begeistring, for så å dale ganske fort, og ble dermed en liten skuffelse til slutt. Kanskje forventningene var skrudd i været gjennom Tore Renbergs forord?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser den gjerne om igjen; oppdager kanskje verdier jeg ikke fant første gangen. (etter hvert skumleste jeg litt innimellom, må jeg innrømme).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her fant jeg fem år gammelt innlegg av Tore Renberg. Ser ikke ut som han var helt sikker på selv hvor mange ganger han hadde lest Far Goriot.
Men boka får jo utvilsomt en panegyrisk omtale.

Kanskje romanen blir bedre ved å bli lest flere ganger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Der var flere gode forslag denne gangen også, og så skulle vi havne på ei jeg har lest, vel, vel, slik er nå det.
Jeg skal nok lese i "Far Goriot", eller "Gamle Goriot" som min bok heter igjen sammen med dere andre, det blir liksom en annen opplevelse da. Likte boka dengang og vil tro at det ikke har endret seg. Har tidligere lest Eugénie Grandet og Skjemtsomme historier, har Tapte illusjoner ulest i bokhylla.
Jeg heier litt på Honoré de Balzac, for vi har bursdag på samme dag :)
Så håper jeg at du Marit, kanskje opplever boka annerledes og forhåpentligvis noe bedre enn sist.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg gikk visst glipp av stemmerunden, men dette blir jo bra!

Kunne ikke dy meg fra å snoke litt i hva dette er for en bok, selv om jeg helst vil vite så lite som mulig på forhånd. Jeg ble begeistret med det samme, for det jeg nå snikleser om denne boka minner meg veldig om en fantastisk film jeg nylig så, "The Grand Budapest Hotel", regissert av Wes Anderson. Nå måtte jeg finne ut mer om denne filmen, og kritikerne sier så vidt jeg kan se ikke noe om Le Père Goriot, men det skrives at filmen er inspirert av bøkene til Stefan Zweig, så jeg leste litt om han, og det viser seg at han tilfeldigvis har skrevet en biografi om Balzac. Oi, oi! Nå ble jeg både irritert og full av forventninger, for jeg elsket filmen, men skulle jo ønske jeg hadde ventet med å se den hvis den er inspirert av en som har skrevet ... dere skjønner, og i tillegg til det jeg leste om handling og tema var det noe med alt dette her som passet inn i filmen, synes jeg.

Nå har jeg jo ikke lest boka eller noe annet av forfatteren, og jeg kommer ikke til å lese noe som helst mer om noe før jeg faktisk skal lese den. Men i tilfelle det er en parallell, kan jeg jo advare dem som eventuelt hadde tenkt til å se denne filmen.

Hadde forresten tenkt til å foreslå Moby Dick, og ser at den også var foreslått!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er storfan av Wes Anderson, og likte The Grand Budapest Hotel godt (selv om den e.m.m. ikke når opp til f.eks. Moonrise Kingdom). Balzac har jeg visse problemer med - ikke fordi jeg har lest så veldig mye av ham, men fordi jeg fikk ham i vrangstrupen da Père Goriot var pensum på fransk grunnfag. Jeg hadde overhodet ikke sansen. I fjor (?) ga jeg imidlertid boken en ny sjanse, og ble positivt overrasket - dog kom jeg aldri lenger enn halvveis...

Det jeg ville frem til med denne innledningen, er at jeg ikke ser noen store likhetspunkter mellom Wes Andersons filmer og fortellerspråk, og Balzacs Far Goriot. Så jeg tror du kan slutte å ergre deg over rekkefølgen i kulturkonsumet ditt, og bare se frem oppdagelsen av en ny bok!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ah, godt å vite! Takk for det. Blir sikkert artig å sammenligne likevel. Ja, gleder meg til å lese!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Karen RamsvikKristine LouiseTor-Arne JensenTanteMamieDinaKirsten LundLailaTheaTone SundlandEli HagelundLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikteLilleviReadninggirl30Bjørg RistvedtAnette SHarald KVanja SolemdalOleElin Katrine NilssenBenedicteHanneKaramasov11Hege