(Hovedtråd for lesesirkelen, med linker til andre relevante diskusjonstråder)
Jeg håper dere har gode forslag til hvilket litterært verk som skal bli neste felleslese-prosjekt for lesesirkelen.
Kategorien er altså
Eldre nordisk litteratur (før 1946)
Hver deltaker kan foreslå én bok, og alle forslag blir med i en avstemming senere.
Til det formålet vil det bli laget en ny tråd (med frist 8. mai kl. 21.00).
Begrunn gjerne hvorfor du mener ditt bok-forslag bør være neste bok i felleslesingen.
Det er også en fordel for andre deltakere om det legges inn adresser (linker) til nettsider som gir opplysninger om boka og forfatteren, evt. andre relevante emner.
Fristen for å foreslå BOK NR. 4 settes til
Tirsdag 6. mai kl. 21.00
VELKOMMEN MED FORSLAG.
Viser 42 svar.
Vi er tidlig i avstemningen og alt kan skje!
Jeg prøver likevel å orientere meg om hvor enkelt/vanskelig det er å få tak i de bøkene jeg ikke har. Konkret lurer jeg på om hvilke syv fortellinger som inngår i Karen Bixens Syv fantastiske fortellinger. Jeg har flere av Blixens fortellinger, men vet ikke om de inngår i den aktuelle samlingen. Tusen takk til den som kan svare!
Veiene omkring Pisa.
Den gamle vandreridder.
Apen.
Syndfloden over Norderney.
Et familieselskap i Helsingør.
Drømmerne.
Dikteren.
Tusen takk! Jeg bestiller denne - uavhengig av hvordan avstemningen går.
Karen Blixen med Den afrikanske et eller annet, den foreslår jeg!
Denne gangen velger jeg meg Arthur Omre - Smuglere
Jeg har lest Espen Søbyes gode biografien, men ingen av Omres bøker.
Biografi om Arthur Omre, en av mellomkrigstidens forfattere som levde et liv som overgår mang en roman. Han var anleggsarbeider på Rjukan-anleggene, i USA og Panama, og tapte alt under den norske jobbetidens spekulasjonskarusell. Omre startet et nytt liv som smugler i forbudstiden, og endte i fengsel - gang på gang.
Han het Ole Arthur Antonisen før han ble forfatteren Arthur Omre. På slutten av sitt liv ble han oppfordret til å skrive sin selvbiografi. Men han la den bort. - Mitt liv har vært for jævlig, sa han. Da han ble spurt om det ikke var mye selvbiografisk stoff i bøkene hans, svarte han: Ja, særlig i Flukten og i Smuglere, men pyntet på. Sannheten er mye verre.
Mitt ønske for året er å lese mer av Tarjei Vesaas, jeg kommer derfor til å foreslå en Vesaas-bok ved hver mulighet, fram til den blir stemt fram.
Denne gangen er det Kimen av Tarjei Vesaas.
Kimen (1940) er ei krass skildring av den villskapen som brått kan bryte ut hos mennesket, men er òg ei forteljing om anger, skuldkjensle og ei trassig tru på framtida. Før Kimen var Tarjei Vesaas kjend for å skrive realistiske romanar og noveller. Men med denne boka skjer eit stilskifte i forfattarskapen, der han tek steget over i allegorien, blir meir særeigen og finn si stemme innanfor det ein kanskje kan kalle symbolsk modernisme. I dag ragar Kimen som ein av dei verkeleg store Vesaas-romanane.
Har ikke noen forslag,er langt borte fra bokhyllene mine,der vet jeg at det er noen bøker som kunne vært aktuelle! Jeg følger med på listen,og ser om det blir en ny felleslesing på meg!
Mange gode forslag - jeg kan allerede se at det vil bli vanskelig å velge! Jeg tenkte ei stund på å nominere Ditte menneskebarn av Nexø, men to forslag på samme forfatter synes jeg blir litt i overkant.
Min kandidat blir da Hemsöboerne av August Strindberg. En munter Strindberg, har jeg fått forståelsen av. Og aldri så lite injurierende: Det sies at folket på øya der Strindberg pleide å feriere, følte seg så uthengt da boka kom ut at de nektet forfatteren å sette sine bein på øya etterpå.
Har søkt litt på denne boken, men finner den bare på svensk. Vet du om den er kommet ut på norsk.
Den er gitt ut på norsk også, blant annet på Den norske bokklubben. Jeg fikk tak i den i et antikvariat på nett (Bokloftet).
Har skummet gjennom tråden så langt og ser det er mange gode forslag. Jeg hadde egentlig tenkt å foreslå Karen Blixen og Syv fantastiske historier. For meg er den ukjent. Jeg har bare lest den Afrikanske farmen og sett filmen selvfølgelig!!
Men liker veldig godt forslaget til Marit her om Hemsøboerne av Strindberg! Så jeg støtter det forslaget i stedet! :)
Er veldig usikker på kva som skal vere mitt forslag denne gongen. kunne godt ha tenkt meg Selma Lagerløf eg også, men då gjerne Gøsta Berlings saga. Kunne også godt ha tenkt meg å lese ei av bøkene til Aksel Sandemose, men.....etter litt fram og tilbake her, så blir mitt forslag:
Pelle erobreren av Martin Andersen Nexø
Støtter deg på den. Mange år siden jeg leste boka og leser den gjerne om igjen sammen med andre.
Blir mitt eget forslag stemt vekk, vil jeg slutte opp om denne.
Et godt forslag. Bøkene har jeg tenkt på mange ganger, men siden det er tre bøker så tenker jeg for min del at høsten/vinteren passer bedre. Vi nærmer oss sommer og klarer kanskje ikke få med oss alle gjennom hele trilogien med tanke på ferie og sånn.
Jo, jeg ser den. Jeg ble bare så entusiastisk, for nå håpet jeg at jeg kanskje kunne få lest de. Da tror jeg at jeg sletter tråden, rekker å komme med et annet forslag innen fristen i kveld.
Jeg må innrømme at også disse er noe jeg har lyst til å lese, men kanskje ikke i denne omgang. Disse bøkene har jeg også tilgang på, i førsteutgave, med forfatterens personlige hilsen skrevet inn med fyllepenn til sin venn, min oldefar.
"Gå utenom, sa Bøygen", "Peer, du lyver", dei aller fleste kjenner overfladisk til Henrik Ibsen sin Peer Gynt, og sitat som desse er allemannseige. Men eg mistenker sterkt at det er mange som, tilliks med meg sjølv, slett ikkje har lest denne boka / dette diktet / dette skodespelet (stryk det som ikkje passar). Så no er det pinadø på tide å få gjort noko med det. Er det mange nok som har det på same måten så blir dette neste fellesleseprosjekt!
"Ja, tenke det; ønske det; ville det med,--
men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke!"
Jeg holder på å lese Peer Gynt som ebok på telefonen min, men bare i matpausa når jeg jobber dagskift. Ligger gratis på Norske Bøker-appen, eller hva den nå heter igjen. Jeg sliter med å komme gjennom for det interesserer meg så lite... Terje Vigen gikk i ett jafs på én enkelt matpause på samme app... Ca 1/3 gjennom PG etter flere mnd med lesing. :-P
Hva heter den appen? Jeg finner ingenting når jeg søker "Norske bøker". Høres ut som en kjekk app.
Dette er en app for Android, den heter Norske Bøker og jeg fant den i Play-butikken. Den inneholder ikke så mange bøker, bare noen utvalgte klassikere (kommer sikkert flere), det fine er at hver bok tar liten plass, kan leses offline, enkel å bruke OG gratis. Jeg nekter nemlig å betale for ebøker ettersom jeg ikke har dem rent fysisk (digital og virkelig er fortsatt to forskjellige ting for meg). Så spørs det om du har Android eller IPhone...
Jeg tror det er bokhylla.no hun mener. Peer Gynt finner du her.
Bokhylla.no er tungrodd på androiden...
Til Android telefoner er det en app som heter ebok.no, kanskje det er denne?
For ca. tre år siden var det en felleslesing av Peer Gynt her på Bokelskere.
Sjekk denne tråden.
Når det er sagt, er jo Peer Gynt et verk som tåler å bli lest på nytt med (u)jevne mellomrom.
Aaarrgh! For seint ute igjen! Men eg ser jo at der er mange lesesirkel-medlemmer som ikkje var aktive i den førre felleslesinga. Derfor let eg forslaget stå.
Jeg har lenge hatt lyst til å diskutere Peer Gynt med dere. Dette mesterverket i norsk/nordisk litteratur. Et nesten hundre og femti år gammelt drama som er evig aktuelt, som har så mye å si oss i dag, vi som lever i denne individualistiske, skal-ha-orienterte tiden.
Jeg ser at flere av dere deltok i felleslesingen av Ibsens verker for bare tre år siden. Mitt spørsmål, før jeg stemmer, er, hvem av dere blir ikke med på felleslesingen hvis Per Gynt går av med seieren? Hvem blir med på en Per Gynt-runde til? Vil nødig utelukke noen :-)
Det er mai, det stunder mot sommerferie, og Peer Gynt er et langt og mangfoldig stykke, som ventelig bør deles opp i passende biter. Jeg ser for meg at vi kan komme til å bruke det meste av sommeren på dette (leseperiodene har jo hittil vært svært så romslige for å forhindre at folk faller av lasset undervegs). Jeg er dessuten laga slik at jeg ikke trives med å lese "stykkevis og delt" eller å ha flere bøker på gang samtidig, så jeg ser helst at vi lar Peer vente til over sommeren.
PS: Jeg regner med at det skal stemmes på samme måte som sist - og dersom Ibsen går av med seieren, blir jeg selvfølgelig med. Lydig som jeg er.
Det er mulig eg er i overkant naiv og uvitande, men min utgåve av Peer Gynt er på 169 sider inkludert etterord og notar, sjølve stykket er ferdig på side 144. Med mindre ein går inn for å analysere kvar setning i boka så bør det jo gå an å lese igjennom dette på eit beskjedent antal veker.
"Lang" var kanskje ikke rette ordet. Langsom, kanskje? (Jeg har det slik med rim at jeg må lese "høyt" for å få med meg rytmen i tillegg til innholdet). Men "eit beskjedent antal veker" er jeg absolutt med på!
Jeg blir med. Om ikke annet som "en fremmed passasjer".
Jeg synes forresten det er bra om også andre (om de ønsker det) legger 'føringer' for sitt eget eller andres forslag.
Jeg var med på felleslesingen av Per Gynt, men blir gjerne med på en ny runde. Det ville vært veldig interessant å få diskutert det med flere.
Ja, ikke sant?
Peer Gynt blir jo regnet som Norges nasjonalepos, og i tillegg har jo Edvard Grieg kompnert flott musikk til skuespillet.
Jeg blir ikke med, det tar meg sannsynligvis tre år til å fullføre teksten... :-P Har hatt den i telefonen min siden september... Vet hva som er galt, jeg liker ikke skuespillstrukturen i teksten og rimene blir krampaktige for meg, fjollete, på en måte. Distraherer meg fra innholdet, for det er i det minste litt av et eventyr.
Fint.
Da blir det med i avstemminga.
Nobelprisvinner i litteratur 1909, som første kvinne, Selma Lagerlöf. Mitt forslag er Keiseren av Portugallien fra 1914, altså ikke den mest kjente eller mest leste, men den jeg har mest lyst til å lese... Har tilgang til et eksemplar fra Gyldendal 1951, den har drøyt 200 sider.
Denne boken kunne godt tenkt meg å lese. Har lest andre bøker av forfatteren og liker veldig godt måten hun skriver på i tillegg skriver hun svært godt.
Uansett så setter jeg denne boken opp på ønskelisten min.
Haugtussa av Arne Garborg
Noen gode grunner til å velge denne diktsyklusen til felleslesinga:
1) Den kan leses og tolkes på flere plan og i flere retninger. Det gir grunnlag for interessante diskusjoner.
2) Den er skrevet på nynorsk - nydelig nynorsk.
3) Inneholder masse naturlyrikk og -mystikk + fin menneskeskildring.
4) Den tilhører ikke romansjangeren (men den har absolutt episke kvaliteter)
5) Tilhører klassikerne i norsk litteratur.
6) Forfatteren er selvfølgelig interessant pga. sine skjønnlitterær verk (Fred, Bondestudentar), men også fordi han var en engasjert samfunnsdebattant og polemiker.
Sin egen herre - Halldor Laxness.
Islandsk forfatter som er født i 1902 med et stort forfatterskap bak seg og nobelprisvinner i 1955. Sin egen herre utkom i 1935 og sies å være forfatterens viktigste verk, oversatt til 27 språk.
Alberte og Jakob av Cora Sandel.