Godt å høyre at eg ikkje står aleine på barrikadane i min kamp mot "kaos", manglande struktur og planlaus lesing (her nyttar eg meg av overdriving). Me får drive litt lobbyverksemd for å fremje skapinga av ein raud tråd i leseprosjektet. Eg må innrømme at eg synes begge forslaga mine var knakande gode (her nyttar eg ikkje overdriving), og kunne tenkje meg ein tilsvarande tematikk i leseprosjektet, eller kanskje ein studie av ikkje-vestleg litteratur frå det 20 århundre - der ein teke for seg eit nytt land for kvar lesing. Uansett kva det blir til ser eg fram til å starte på leseprosjektet, juleferie er oppskrytt.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Jeg var inne på den ikkje-vestlege litteraturen som et forslag lenger oppe i tråden, faktisk - benytter anledningen til å anbefale Chimamanda Ngozi Adichies "Americanah" som jeg slukte for et par uker siden - men ellers ser det ut til at det hittil er bare Strindin, du og jeg som har tatt til orde for ikke-vestlige forfattere. Skal lure meg på om det blir en eller flere lesesirkler gående her inne - noe som heller ikke vil være et problem, selvfølgelig. Jeg kjenner personlig en bokelsker som er medlem av tre-fire lesesirkler på en gang - så man kan jo til og med delta i flere parallelle, om boklistene blir interessante. Kaos kan være fruktbart - men leselister tror jeg bør ha en viss struktur. Vi får se hva fremtiden - og kjellk - vil bringe... ;)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for eit interessant boktips. Eg har arbeida ein del med postkolonial litteraturteori i haust og synes derfor ikkje-vestleg litteratur er utrulig fengjande, og ikkje minst vanskeleg å definere. Om det skulle oppstå ein lesesirkel basert på dette, vert det artig å sjå kva som vert foreslått - altså om det vert bøker av forfattarar som vender seg mot vesten, som til dømes Murakami, Coetzee og kanskje Lessing, eller om ein går motsatt veg å velgjer Achebe og Marques.

Forslaget om fleire leseprosjekt var ingen dårleg ide. Då har ein større sjangse for å støte på noko som interesserer eller ein ikkje har lese før.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg gir også mitt bifall til enda en lesesirkel. Det har jo komt inn mange gode forslag allerede så hvorfor ikke bare lage en ny tråd, der de som er interessert i en tematisk boklesing kan stemme fram temaet, også komme igang med det. Det gjør vel ingenting om det er to lesesirkler på en gang. Jeg er sikker på at det er flere som kan være interessert i å ta del i flere leseprosjekter på en gang.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er enig med Strindin og Annelingua, det hadde vært morsomt om du kunne starte enda et leseprosjekt som baserer seg på noe som man kan avgrense litt. Jeg kunne tenke meg å være med i begge to, slik at jeg har noe å velge mellom, i tillfelle den ene ikke faller i smak. Jeg såg veldig fram til å felleslesing, men dessverre har jeg allerede lest den boken som ligger ann til å vinne avstemmingen, og jeg liker ikke lese samme boken flere ganger, det er jo så mye man aldri har støtt bort i.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Enig med Annelingua under her: kan ikke du starte sirkel? Og gi oss noen stikkord om post-kolonial litt.teori:)? Synes også kriteriene blir litt spennende. Adichie er jo også USA- orientert. Mange gode forfattere med en slik kombinasjon. Værst synes jeg det er når den amerikaniserte forfatteren Khaled Housseini blir beskrevet som "stemmen fra Afghanistan".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For min del gikk jeg rett i bokhyllen og plukket frem Things Fall Apart da jeg var ferdig med Americanah - fordi den førstnevnte boken (som er en moderne klassiker av nigerianske Chinua Achebe, som du jo nevner i innlegget ditt) er en av referansene til hovedpersonene i Americanah. Endelig fikk jeg altså lest Things Fall Apart - som var helt annerledes enn jeg forventet. (Er det ikke gjerne sånn med klassikere?) Enda mer sentral for hovedpersonene i Americanah er Graham Greenes The Heart of the Matter - så etter hvert må jeg få tak i den, slik at jeg skjønner hvorfor! (Det er liksom en bonus, når én bra bok leder deg rett over til andre bra bøker...)

ETA: Jeg sjekket boksamlingen jeg har registrert her inne, og oppdaget at jeg faktisk HAR "The Heart of the Matter" - skulle man sett! Da gjenstår bare å FINNE den i den fysiske samlingen...;P Men takket være dette nettstedet har jeg i alle fall muligheten til å unngå å kjøpe den enda en gang!

Postkolonial litteraturteori høres ut som et veldig interessant studiefelt - heldige du! (Er litt usikker på om jeg er kompetent til å forstå nøyaktig innhold i postkolonial litt-teori - men pyttsan. Du må jo lese selve litteraturen, og dét kan jeg i alle fall forholde meg til.) Kanskje du kan dra i gang en lesesirkel om, jeg mener med, ikke-vestlig litteratur? Det er jo et hav å ta av - men litt mer tilfeldig hva man slumper til å finne frem til på egen hånd. Akkurat nå er et slikt leseprosjekt kanskje litt mer fristende for mitt vedkommende, enn en sirkel som kretser om vestlig litteratur. Kanskje bare fordi jeg har samlest Cervantes og Steinbeck her inne tidligere, så det kunne vært gøy med en litt annen vri. (Og det kunne vært morsomt å kaste ball med ikke-vestlige titler i en egen tråd...)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Harald KHanne Kvernmo RyeAndreas HesselbergToveBjørn SturødCathrine PedersenLogikaPiippokattaKaramasov11Agnete M. HafskjoldAkima MontgomeryTine SundalalpakkaAnniken LHeidi BHilde VrangsagenBeathe SolbergAnn ChristinSilje-Vera Wiik ValeHilde H HelsethBente NogvaKari FredriksenKirsten LundFindusHanne Cathrine AasMonica CarlsenSynnøve H HoelSiriStig TLars Johann MiljeHildaDaffy EnglundmgeMarit HåverstadRune U. FurbergMarianne MChristofer GabrielsenTanteMamieAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJB