Nå synes ikke jeg at det har vært noe problem at tidligere leseprosjekter har begrenset seg til ett forfatterskap (at det har vært oppslutning om de leseprosjektene, viser jo at de har hatt livets rett, synes du ikke?) - men jeg synes absolutt at det også kan være interessant med leseprosjekter der fellesnevneren er "ei bok frå kvart tiår frå 1800 - 2000" eller lignende - "ei bok frå kvar nobelprisvinnar dei siste 20 åra" synes jeg dessuten var et særdeles spennende forslag! Lenger oppe i tråden tok jeg til orde for en viss tematisering av leselisten, og den tankegangen fant jeg igjen i innlegget ditt. Dermed antar jeg at du også er ute etter en aldri så liten rød tråd i den kommende leselisten... ;)
Viser 13 svar.
Nobelprisvinnere synes jeg er en god idé som en samlende tråd! Men hvorfor begrense dem til de tyve siste årene. Mitt forslag er en bok av en nobelprisvinner fra hvert tiår (en fra 1901 – 09, en fra 1910 -19, en fra 1920-29 osv. fram til i dag).
Det kan gi god spredning, samt bør borge for kvalitet. Jeg har hatt mange gode lesestunder med nobelprisvinnere. Ønsker flere - og å dele dem md dere!
Så gjerne, så gjerne - det var Olav Taklo som kom med forslag om de ferskeste vinnerne, og jeg synes forslaget er godt. Det samme er ditt "utvidede forslag" - du vet jeg leser mer enn gjerne gammalt og glemt også, jeg ;P. Rabindranath Tagore for eksempel - han er jeg skikkelig nysgjerrig på, og håper å finne ham på et bruktmarked en vakker dag...
(Forresten - apropos at du og jeg har "snakket" om Somerset Maugham før - begynte jeg i dag så vidt på en ny (ny for meg) Somerset Maugham, Then and Now, som handler om Machiavelli, jeg hadde nær sagt av alle ting. Veldig kjekk og hendig liten pingvin som passer utmerket i vesken - i lesende stund står Machiavelli bokstavelig talt på terskelen til sitt første møte med Cesare Borgia...)
Her er en liste over nobelprisvinnere, så dere kan se hvilke vi ev. har å velge blant. Riktignok en overvekt av hvite, vestlige menn ...
Ang. Maugham - jo da, jeg har lest flere gode av han etter at jeg tilfeldig fant han i en hotellresepsjon i Spania. Then and now høres spennende, spesielt siden jeg nå har lest Machiavelli. Takk for tipset! Vet du om den er oversatt til norsk?
...og for å følge opp nobelprisvinnerne og ikke bare Somerset Maugham: jepp, husker godt vi diskuterte nobelprisen i litteratur her inne, og da var jeg i likhet med flere inne og sjekket den oversikten - som tåler et gjensyn, bra du henter den frem! I tiden som har gått etter den nevnte nobelpris-diskusjonen har jeg faktisk både lest litt Grazia Deledda (1926) og sikret meg noen bøker av Gerhard Hauptmann (1912). Jeg fant dem brukt (d.v.s. Deledda oppdaget jeg i hyllen i mitt barndomshjem), og tenkte at "denne sjansen kommer neppe igjen". Har ikke lest dem heller ennå, men et samlesningsprosjekt kunne kanskje fått meg i gang...
Med nobelprisvinnerne, i alle fall de "eldre", kan det forresten bli en utfordring å få tak i bøkene på et språk man kan lese - men den tid, den sorg. Samlesning av nobelprisvinnere kunne bli bra!
Det visste jeg ikke - før jeg gikk inn på nb.no og søkte, og der var den, vet du! Den gang som i dag heter den, og trykker du på lenken kan du gå inn og lese hele boken (ikke store saken, ikke min penguin-utgave i alle fall) inne på Nasjonalbibliotekets sider. Oversetteren heter Randi Heddeland, og den norske utgaven har beholdt originalens illustrasjoner.
(Du har jo anbefalt "The Moon and Sixpence" ("Skillingen og drømmen") for meg flere ganger - den er fremdeles på vent i bokhyllen min, er jeg redd. Men i sommer leste jeg en god del av novellene hans, som forberedelse til en ferietur til Malaysia. Ulempen med "The Moon..." er at jeg har den i et bind med flere andre romaner, ergo er den mindre egnet til å ta med i vesken. Og da krever lesingen større "innsats" fra min side...)
Delevis einig, men eg føler likevel at det har noko meir heilskapleg over seg når ein velgjer verk frå etterfølgande nobelprisvinnarar. Ved å konsentrere seg om ein bestemt periode konsentrerer ein leseprosjektet, i staden for å ekskluderer 90 prosent av nobelprisvinnarane. Ein vil også unngå å oversjå mindre kjente vinnarar, noko som truleg vil skje om ein skal stemme fram 1 av 10 frå kvart tiår.
Godt å høyre at eg ikkje står aleine på barrikadane i min kamp mot "kaos", manglande struktur og planlaus lesing (her nyttar eg meg av overdriving). Me får drive litt lobbyverksemd for å fremje skapinga av ein raud tråd i leseprosjektet. Eg må innrømme at eg synes begge forslaga mine var knakande gode (her nyttar eg ikkje overdriving), og kunne tenkje meg ein tilsvarande tematikk i leseprosjektet, eller kanskje ein studie av ikkje-vestleg litteratur frå det 20 århundre - der ein teke for seg eit nytt land for kvar lesing. Uansett kva det blir til ser eg fram til å starte på leseprosjektet, juleferie er oppskrytt.
Jeg var inne på den ikkje-vestlege litteraturen som et forslag lenger oppe i tråden, faktisk - benytter anledningen til å anbefale Chimamanda Ngozi Adichies "Americanah" som jeg slukte for et par uker siden - men ellers ser det ut til at det hittil er bare Strindin, du og jeg som har tatt til orde for ikke-vestlige forfattere. Skal lure meg på om det blir en eller flere lesesirkler gående her inne - noe som heller ikke vil være et problem, selvfølgelig. Jeg kjenner personlig en bokelsker som er medlem av tre-fire lesesirkler på en gang - så man kan jo til og med delta i flere parallelle, om boklistene blir interessante. Kaos kan være fruktbart - men leselister tror jeg bør ha en viss struktur. Vi får se hva fremtiden - og kjellk - vil bringe... ;)
Takk for eit interessant boktips. Eg har arbeida ein del med postkolonial litteraturteori i haust og synes derfor ikkje-vestleg litteratur er utrulig fengjande, og ikkje minst vanskeleg å definere. Om det skulle oppstå ein lesesirkel basert på dette, vert det artig å sjå kva som vert foreslått - altså om det vert bøker av forfattarar som vender seg mot vesten, som til dømes Murakami, Coetzee og kanskje Lessing, eller om ein går motsatt veg å velgjer Achebe og Marques.
Forslaget om fleire leseprosjekt var ingen dårleg ide. Då har ein større sjangse for å støte på noko som interesserer eller ein ikkje har lese før.
Jeg gir også mitt bifall til enda en lesesirkel. Det har jo komt inn mange gode forslag allerede så hvorfor ikke bare lage en ny tråd, der de som er interessert i en tematisk boklesing kan stemme fram temaet, også komme igang med det. Det gjør vel ingenting om det er to lesesirkler på en gang. Jeg er sikker på at det er flere som kan være interessert i å ta del i flere leseprosjekter på en gang.
Jeg er enig med Strindin og Annelingua, det hadde vært morsomt om du kunne starte enda et leseprosjekt som baserer seg på noe som man kan avgrense litt. Jeg kunne tenke meg å være med i begge to, slik at jeg har noe å velge mellom, i tillfelle den ene ikke faller i smak. Jeg såg veldig fram til å felleslesing, men dessverre har jeg allerede lest den boken som ligger ann til å vinne avstemmingen, og jeg liker ikke lese samme boken flere ganger, det er jo så mye man aldri har støtt bort i.
Enig med Annelingua under her: kan ikke du starte sirkel? Og gi oss noen stikkord om post-kolonial litt.teori:)? Synes også kriteriene blir litt spennende. Adichie er jo også USA- orientert. Mange gode forfattere med en slik kombinasjon. Værst synes jeg det er når den amerikaniserte forfatteren Khaled Housseini blir beskrevet som "stemmen fra Afghanistan".
For min del gikk jeg rett i bokhyllen og plukket frem Things Fall Apart da jeg var ferdig med Americanah - fordi den førstnevnte boken (som er en moderne klassiker av nigerianske Chinua Achebe, som du jo nevner i innlegget ditt) er en av referansene til hovedpersonene i Americanah. Endelig fikk jeg altså lest Things Fall Apart - som var helt annerledes enn jeg forventet. (Er det ikke gjerne sånn med klassikere?) Enda mer sentral for hovedpersonene i Americanah er Graham Greenes The Heart of the Matter - så etter hvert må jeg få tak i den, slik at jeg skjønner hvorfor! (Det er liksom en bonus, når én bra bok leder deg rett over til andre bra bøker...)
ETA: Jeg sjekket boksamlingen jeg har registrert her inne, og oppdaget at jeg faktisk HAR "The Heart of the Matter" - skulle man sett! Da gjenstår bare å FINNE den i den fysiske samlingen...;P Men takket være dette nettstedet har jeg i alle fall muligheten til å unngå å kjøpe den enda en gang!
Postkolonial litteraturteori høres ut som et veldig interessant studiefelt - heldige du! (Er litt usikker på om jeg er kompetent til å forstå nøyaktig innhold i postkolonial litt-teori - men pyttsan. Du må jo lese selve litteraturen, og dét kan jeg i alle fall forholde meg til.) Kanskje du kan dra i gang en lesesirkel om, jeg mener med, ikke-vestlig litteratur? Det er jo et hav å ta av - men litt mer tilfeldig hva man slumper til å finne frem til på egen hånd. Akkurat nå er et slikt leseprosjekt kanskje litt mer fristende for mitt vedkommende, enn en sirkel som kretser om vestlig litteratur. Kanskje bare fordi jeg har samlest Cervantes og Steinbeck her inne tidligere, så det kunne vært gøy med en litt annen vri. (Og det kunne vært morsomt å kaste ball med ikke-vestlige titler i en egen tråd...)