Jeg synes det høres ut som en fornuftig fremgangsmåte. Men det er først og fremst "klassisk" litteratur du tenker på? Jeg vet at det er vanskelig å si hva det er, men det ligger vel en slags begrensning i at det må dreie seg om en bok av en viss alder.
Viser 22 svar.
Tja, alder har nok en del å si, men det finnes jo masse god samtidslitteratur også, f.eks, verkene til de siste års vinnere av litterære priser (Nobelprisen, Nordisk råds litteraturpris, etc.)
Jo, da. Jeg er ikke uenig i det. Jeg lurer mer på om det er hensiktsmessig å begrense utvalget til et tidsrom eller om alt i utgangspunktet er aktuelt. Det blir uansett utfordrende å velge ut fem bøker (eller hva antallet måtte bli) :)
Det blir sikkert utfordrende, og jeg er ikke helt sikker på hvordan dette skal gjøres. Derfor vil det være kjærkomment med forslag fra andre interesserte.
Kan jo sende opp en prøveballong:
Hvilke tre bøker ønsker dere skal være de første som blir med i denne felleslesningen?
Jeg prøver å hive meg på denne nye trenden. Men jeg tviler jeg blir med på hva som helst.
Flere av forlslagene har vært gode, mine 3 er
T. Mann: Doktor Faustus
W. Faulkner: Absalom, absalom
J. London: Jernhælen
Uavhengig om dette er den ordentlige avstemningen, har jeg ombestemt meg. Jeg bytter ut Landstrykere med Moby Dick. Jeg må snart få lest den boken. Mine forslag er da:
Herman Melville: Moby Dick
Thomas Mann: Doktor Faustus
F. Dostojevskij: Brødrene Karamasov
Siden Eliots Middlemarch går igjen i flere forslag, har jeg rett og slett vært føre var og bestilt den! Selv om avstemningen ennå ikke har begynt :-)))
Om det ikkje er for seint å melde si interesse, så kunne eg gjerne tenkje meg å vere med?
(Så sant eg ikkje får det for hektisk, sidan eg er med i to lesesirklar..Har vore med på nokre svært givande felleslesingar her inne! :-)
Kan då i så fall foreslå:
- Middlemarch av Eliot
- Mrs Dalloway av Virginina Woolf
- De besatte av Dostojevskij
Forslag:
Alberte og Jakob (evt. hele trilogien) av Cora Sandel
Moby Dick av Melville
Middlemarch av George Eliot
Her er mine 3 forslag
Middlemarch av George Eliot
Dr.Zhivago av Boris Pasternak
Donau av Claudio Magris
Dr. Zhivago, ja. Jeg har lest boka og sett filmen et par ganger for mange år siden. Det kan være artig å diskutere den med andre.
Eg foreslår
Tess av slekten D'Urberville av Hardy
Absalom, Absalom av Faulkner
Midnattsbarn av Rushdie
Jeg regner med at du må ta jobben som koordinator (?) Prøveballongen din er det første skrittet. Hvis du får veldig mange forslag, må du kanskje prøve å luke ut noen, men det vil jo vise seg. Dernest lager du ei liste og ber oss stemme. Kanskje trengs det flere omganger med stemmegivning, men den som ender opp med flest stemmer, blir valgt. (Dette hørtes ut som et landsmøte i en uproff organisasjon). Alle må godta beslutningen uten surmuling og motforslag.
Mine forslag:
Vainö Linna: Ukjent soldat
Johan Borgen: Lillelord (gjerne hele trilogien)
Charles Dickens: Vår felles venn
Alle må godta beslutningen uten surmuling og motforslag.
Nettopp! Noe av poenget, slik jeg ser det, er det ekstra puffet til å lese bøker jeg kanskje ellers ikke ville ha lest.
He, he, vet du egentlig hva du ha begitt deg ut på ....
Et litt tilfeldig utvalg fra mine uendelig lange lese- og ønskelister:
Huset Buddenbrock av Thomas Mann
Madame Bovary av Gustav Flaubert
Moby Dick av Herman Melville
Er nok ikke helt sikker på hva jeg har gitt meg ut på, nei, men jeg håper at det lar seg gjøre å komme fram til enighet til slutt.
De som ønsker det kan jo begrunne hvorfor de vil lese en bestemt bok, så kanskje andre fatter interrsse. Her er det fritt fram for både reklame og valgkamp.
Jeg regner med at jeg lager en ny tråd der alle bokforslag blir ramset opp. Så kan vi f.eks. stemme utfra ulike kriterier:
Norsk / oversatt
Klassiker / samtidslitteratur
Kvinnelig / mannlig forfatter
Etc.
Fint hvis noen har andre forslag for å minske antall titler (helst til to eller tre) som skal være med i den "endelige" avstemningen.
Dette går så bra Kjell. Enig i at en begrunnelse for bokønsket er en fin ide når vi skal stemme over de vi skal lese, det gjør det ekstra interessant.
De fleste har vel en grunn for å samlese nettopp de bøkene de har foreslått, så det kan bli en artig "valgkamp" dette her etter hvert.
Kom igjen bokelskere, her har dere sjansen, og ta den :)
Jeg har ikke svart på denne tråden tidligere fordi jeg syns at felleslesingen på Bokelskere hittil har fungert greit nok, uten sirkel. Håper jeg kan være med når det passer og gi blaffen når det passer. Jeg har kun lest 73 bøker på "1001 bøker å lese før du dør"-listen og det til tross for at en del av dem står i hylla. Jeg kan jo ikke ramse opp alle sammen så jeg stemmer for noen av dem som er foreslått allerede:
Gustave Flaubert - Madame Bovary som jeg ønsker å lese fordi den stadig dukker opp som referanse i annen litteratur/film.
Fjodor Dostojevskij - Brødrene Karamasov Ble litt skuffet over "Idioten" og trenger drahjelp for å komme igang med Dostojevskij igjen. Han er sikket verdt det...
William Faulkner - Absalom, Absalom Jeg har bestemt meg for å lese mer amerikansk litteratur og dette virker som et bra sted å starte.
En av fordelene med dette forumet (Bokelskere) er at det er så pass anarkistisk som det er. Det samme kommer nok til å gjelde denne lesesirkelen (eller hva man skal kalle det), så det er bare å "være med når det passer og gi blaffen når det passer".
Når det gjelder Brødrene Karamasov blir visstnok den regnet som Dostojevskijs hovedverk, så den er kanskje verdt å lese (gjenlese) for noen av oss.
Etter min mening er en av fordelene med å ha en (mer eller mindre) fast lesesirkel, at man kan oppdage nye bøker og forfatterskap, og får anledning til å lese bøker som mange er interessert i og som man kanskje ellers ikke ville ha visst om eller ville ha lest.
Einig. Sjølv om tanken om at alle skal lese det fleirtallet bestemmer er så norskt og sosial demokratisk som ein kan få det, velger eg ei sjølvsentrert tilnærming og blir berre med på felleslesing av det som passar meg.
1001 bøker du må lese før du dør har eg og basert mykje av årets lesing på(Eg gjekk frå ca 30 til 110 i løpet av året). Eg synes særleg den er gull verdt når det kjem til å oppdage "nye klassikarar", som Murakami, Ishiguro, Coetzee og Zadie Smith. Lista over gamle klassikarar er jo ganske statisk.
Det vert sikkert litt lettare å halde styr på kva som skal lesast, om ein har ein overliggande plan. Sjølv om det vert litt mindre fritt, prøvar eg på ny å lufte forslaget om eit meir strukturelt opplegg der ein velgjer ut ei knippe bøker frå ein avgrensa periode, (til dømes 1800 - 1820) og stemmer fram ei av desse. Så flyttar vi oss fram i tid ved neste lesing. På den måten vil ein vere innom fleire epokar, støte på både klassikarar/samtidsbøker, samt forfattarar frå begge kjønn. Ein vil også unngå problemt med alt for mange forslag å ta stilling til.
Joda, det hadde nok vært enklere å gjøre det på den måten du foreslår.
Jeg mener at vi bør prøve den metoden vi såvidt er igang med når det gjelder å velge bok til første felleslesning. Så kan vi eventuelt forandre opplegget senere.
Hva mener dere andre?
Jeg kunne tenkt meg:
Thomas Mann: Doktor Faustus
F. Dostojevskij: Brødrene Karamasov
Knut Hamsun: Landstrykere
Av disse har jeg lest Landstrykere tidligere.