Er det nå ikke slik at forfatterene gjenspeiler det samfunnet de lever i?
Viser 6 svar.
Brit det tror jeg du har så rett i. Jeg føler nok at mange norske forfattere skriver mye likt. Mange skriver om barn/ungdom oppvekst og miljø. Det formidles mye "reality" i alle medier i dag og det gjenspeiler seg i en del av litteraturen. Det er kanskje en trend av i dag og det ser ut som at det er det vi vil ha, for det selger.
Jeg leser litt av hvert men er bl.a. glad i å lese bøker fra andre land i både fortid og nåtid. Å bli kjent med mennesker og de nære ting i andre samfunn er viktig for meg, det utvider min horisont og forståelse.
Slik vil det nok ofte være. Skal jeg lese deg dit at du mener det ikke er noe å kritisere ved det nåværende samfunnet, slik at forfattere blir mer introverte i stedet?
Jeg tror at forfattere (som alle andre) styres av trender. Med bøkene til Petterson, Renberg, Knausgård og flere andre som hovedsaklig fokuserer på mennesker i oppvekst som dominerende i mediabildet, så tror jeg forfattere ofte vil velge å gå den veien. Alle har noe de vil ha sagt. Om sitt eget liv, om sine egne traumer og om samfunnet. Det interessante er hva forfattere velger å fokusere på.
Selv sitter jeg i glasshus. Jeg debuterer selv med en introvert roman i år, der tema er menn i krise, skyldfølelse og nære relasjoner.
Jeg tror at den realistiske litteraturen døde da man gikk inn i det postmoderne. Hva er realisme når den ikke gir noen veiledning eller svar? Da spiller man kun på en gjenkjennelse - den kan man like gjerne finne i kiosklitteraturen eller diktsamlinger. Jeg savner modige nålevende skjønnlitterære forfattere som viser hva de mener om mennesket i en større sammenheng, ikke bare nødvendigvis refererer det de tenker eller bruker grovt språk for å provosere... er nok gammeldags der!
Jo det er det helt sikkert :-) men engasjerer jeg meg nok til å kunne skrive troverdig om det som er galt. Nei. Og slik er det vel med mange av dere forfattere også.
Mens det derimot krever lite eller ingen forstudier for å skrive om det nære. Vi har vel kanskje hatt det for godt for lenge? Eller noe slik :-)
Du er absolutt inne på noe. Likevel har vi altså generasjoner som velger uartikulerte uttrykksformer for sin forakt for samfunnet. Det er da jeg savner den revolusjonære litteraturen. Det er uansett bedre enn å brenne kirker. :)
Egentlig krever vel det å brenne kirker ikke så stor tankevirksomhet, skulle de derimot ha skrevet en bok om det de mente så hadde det krevd så mye mer av dem. Men så engasjert i saken er de åpenlyst ikke.