Tja, du kan jo kanskje sjekke gjennomsnittslønna til arbeidsfolk i disse landa... Kanskje er bøkene like dyre for deres lommebok i eget land, som våre priser for våre lommebøker?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Godt poeng - har allerede tenkt på det. Har god kjennskap til f.eks. Frankrike og sammenligner derfor umiddelbart pris/lønn-nivå der ift Norge. Vet at det da er mye mer overkommelig for f.eks en fransk lærer å kjøpe nyutgitt litteratur enn for en norsk lærer. En annen god ting i Fransk forlagsverden er at det kommer mange nyutgivelser rett i pocket! Vi snakker da om en litt finere form for pocket enn det vi er vant til. Dog er prisen såpass at den er svært attraktiv -. selv for en nyutgitt roman!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror du har et viktig poeng der. Det blir feil bare å se på pris hvis man ikke sammenligner det generelle pris/lønnsnivå i landet. Tror nok vi tjener atskillig mer i Norge enn på Island (uten at jeg vet). Og det er vel en grunn til at svært mange svensker tar seg jobb i Norge. Skulle vært artig å se en statistikk hvor man tar hensyn til alle faktorer: lønn/pris/folketall/trykkerikostnader/utgivelseskostnader osv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan noen finne den statistikken, vel og merke fra pålitelig kilde, så hadde det vært interessant :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er ein statistikk frå EU sitt statistikkbyrå som viser samanlignbare prisnivå i eit utval land. Eg kan ikkje nok om korleis desse tala er tatt fram til å uttale meg med særlig tyngde, men dersom eg oppfattar statistikken rett så var prisnivåa i Norge, Sverige, Island og Storbritannia henholdsvis 55,7%, 26,4%, 13,7% og 2% høgare enn gjennomsnittet i EU i 2011. Dersom ein tenker seg at prisnivået til bøker skulle følge denne trenden, så skulle ei bok som kostar 350 kroner i Norge koste 284 kroner (eller 322 svenske kroner) i Sverige, på Island burde boka koste 256 kroner (eller 5 900 islandske kroner) og i Storbritannia burde prisen vere 229 kroner (eller 26,8 britiske pund).

Utan å ha undersøkt dette nøye, har eg ei bestemt oppfatning av at den reelle skilnaden i prisnivået på bøker er større enn dette i disfavør av Norge, og uansett korleis ein vrir og vender på det så er prisnivået på bøker i Norge urimeleg høgt i forhold til dei landa som har blitt trekt fram i samanlikninga.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"[---]den reelle skilnaden i prisnivået på bøker er større enn dette i disfavør av Norge, og uansett korleis ein vrir og vender på det så er prisnivået på bøker i Norge urimeleg høgt i forhold til dei landa som har blitt trekt fram i samanlikninga." Helt korrekt! I f.eks Storbritannia koster ikke nyutgitte (hardbacks) så mye som 229 kr. De har forresten heller ikke fastprisavtale (såvidt jeg husker) - noe som trolig er grunnen til at ingen behøver kjøpe bøker til fullpris i Storbrittania selv om de er nye. Alle kjente nettbokhandlere og bokhandlere selger helt nye bøker til godt reduserte priser. Jeg forhåndsbestiller av og til prisbelønte forfatteres kommende utgivelser og betaler da opp til halv pris for en hardback bok som gis ut om noen måneder!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Cathrine AasMonica CarlsenHarald KKirsten LundAnniken LSynnøve H HoelSiriStig TLars Johann MiljeHildaDaffy EnglundmgeMarit HåverstadRune U. FurbergMarianne MAkima MontgomeryChristofer GabrielsenTanteMamiePiippokattaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBIrakkLilleviKjell PMarit HøvdeFriskusenAnne-Stine Ruud HusevågYvonne JohannesenBjørg RistvedtBjørg Marit TinholtRufsetufsaReidun Anette AugustinHanneTatiana WesserlingmarithcTine SundalEllen E. MartolJohn LarsenTorill RevheimBirka