En lesverdig bok, selv om det neppe blir noen klassiker, og så mange personer at det burde stått en oversikt foran! Det tok sin tid å komme inn i hver familie. Det har blitt sagt at «Den tomme stolen» er i overkant tettbefolket av usympatiske typer, og den vipper da også over i farsen iblant, men det er jo lov med humor, selv om temaet er tragisk nok.

Rowlings store fortjeneste er at hun, i likhet med Undset, klarer å skrive om barn og tenåringer uten at man forgår av kjedsomhet. Hennes personer er troverdige, også de yngste.

Men oversettelsen virker som et hastverksarbeid. Forlaget kan ikke være bekjent av dette! På side 271 står det: «Han så for seg å treffe på henne.» Det er engelsk setningsbygning. På norsk sier vi: «Han så for seg at han traff på henne». En person beskrives som «antisosial». Men om det heter «antisocial» på engelsk, heter det på norsk «asosial»: http://www.easytrans.org/en/?q=asosial

«Den gjørmete River Orr» står det på side 290, som om «River» er et navn. Det betyr «elv». På side 437 er det da heldigvis også blitt korrekt oversatt til «elven Orr».

To feilaktige oversettelser er virkelig stygge. På side 254 står det om «de to brutaliserte, forsømte barna». «Brutalisert» betyr å være gjort brutal, rå: http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=brutalisert&ordbok=begge Det var barna ikke. Det skulle stått «de to mishandlede, forsømte barna».

På side 453 står det om «Andrews voldsomme selvbevissthet [self-consciousness]» når hun han er forelsket i, er i nærheten. Men han er ikke selvbevisst, han er tvert om veldig forlegen, som forelskede folk gjerne blir. Riktig oversettelse skulle vært «Andrews voldsomme forlegenhet» - som da også er betydningen av «self-consciousness». Dette burde en oversetter vite, og boken fortjente uansett bedre!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Sigrid NygaardHeidiElisabeth SveeStig TMarit HåverstadVannflaskeMorten MüllerJan-Olav SelforsHarald KPer Åge SerigstadHeidi BBPär J ThorssonIngunnJSilje HvalstadIngeborg GDaffy EnglundKirsten LundTorill RevheimsomniferumEgil StangelandAvaDanielConnieRufsetufsaNinaFarfalleIreneleserBjørg RistvedtHilde Merete GjessingCecilie69Anette SBjørn SturødHilde H HelsethJarmo LarsenLisbeth Kingsrud KvistenTone SundlandAlice NordliMarianne  SkageBeathe SolbergGro-Anita Roen