Da Mennulara, Alfallipe-familiens husholderske, dør, starter spekulasjonene og en rykteflom som savner sidestykke i den lille sicilianske landsbyen Roccacolomba. For hvem var denne kvinnen, som opprinnelig kom fra svært fattigslige kår og som på ingen måte var boklig lærd, og som Alfallipe-familien lot forvalte sin formue og sine eiendommer?

I boka beskrives klasseskillet mellom samfunnets øvre og nedre sosiale skikt. Alfallipe-familiens medlemmer levnes liten ære, der de fremstilles som en gjeng udugelige, griske og ondskapsfulle mennesker. Og som fattig skal du ikke tro at du er noe, spesielt ikke dersom du er en kvinne. Å være fattig, kvinne og at på til begavet - nei, det står ikke til troende ...

Få kjenner den hele og fulle sannheten om Mennulara, mandelplukkersken. Var hun det hedersmennesket hun fremsto som før sin død, eller var hun en slu bedragerske som tilsnek seg midler som tilhørte Alfallipe-familien? Etter som handlingen skrider frem, får vi som lesere innblikk i mengder med løse fragmenter som til slutt danner et helt bilde av hvem den lite meddelsomme kvinnen egentlig var.

Boka er meget velskrevet, og mang en gang ble jeg sittende og humre. Beskrivelsen av sladderens krumspring og vesen er mesterlig! Jeg storkoste meg med den!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Finurlig historie som roper etter å bli filmatisert!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og i likhet med "Miraklene i Santo Fico" er det så deilig å lese om de små italienske landsbyene med den spesielle stemningen og atmosfæren samt de artige personlighetene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så flott du presenterer boka og jeg ble glad for å høre at du koste deg med den. Jeg har denne "perlen" av en bok som en av mine favorittbøker, den "bergtok" meg på en underlig måte. Denne boka bør bl. a. minne oss på at det hele tiden skjer slike handlinger som her i boka, som holdningen til hovedpersonen og at mennesker bl.a. undervurderer hverandre etter hvor vi står i samfunnet.

Skal snart til Sicilia og da vil mine tanker gå til denne boka og Mennulara.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så hyggelig at du likte bokanmeldelsen min! ;-) Jeg vant Bokklubbens konkurranse om å skrive den beste bokanmeldelsen i 2008 med nettopp denne teksten. Som jeg har skrevet ovenfor, opplevde jeg denne boka som svært fornøyelig! Har du lest "Arvetanten" - oppfølgeren fra samme forfatter? Også i den boka foregår handlingen på Sicilia.

Ellers har jeg sett at det er litt delte meninger om "Mandelplukkersken". Noen opplever den som langtekkelig og kjedelig, mens andre elsker den. Interessant at en og samme bok oppleves så forskjellig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gratulerer, Rose-Marie! En velfortjent pris for en treffende, informativ og velskrevet bokomtale.

Jeg hører til dem som elsker Mandelplukkersken!
La du forresten merke til forfatterens forord, hennes takk til British Airways. En lang flyforsinkelse ga henne tid til skriving av boken (jeg har lånt bort/mistet mitt eksemplar så jeg får ikke sjekket dette nå).

Jeg har også lest Arvetanten. Fin historie, godt skrevet!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! ;-) Nettopp den prisen vekket min interesse for å skrive bokomtaler.

Jeg husker ikke det forordet du nevner, men det skal jeg slå opp og lese.

Denne forfatteren ER det noe ved! Jeg håper det kommer flere bøker fra hennes hånd snart!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Absolutt! Det håper jeg også!

(Håper også jeg husker riktig med hensyn til forordet ... Lånte bort boken da venninnegjengen skulle reise til Sicilia. Alle hevder å ha levert den tilbake :-))

Leverer du bokomtaler også til andre publikasjoner?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, ikke så langt. Jeg har kun skrevet for min egen fornøyelses skyld. Nylig ble jeg riktignok kontaktet av et bittelite forlag for lurte på om jeg kunne tenke meg å få tilsendt leseeksemplarer,, og så er det fritt opp til meg om jeg vil omtale dem eller ikke. Ingen bindinger, ingen forpliktelser. Min frie og uavhengige stilling ivaretas dermed, og det er viktig for meg (dvs. at jeg kan stå 100 % for det jeg skriver).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsomt sammentreff, jeg satt på Bokklubbens sider og lette etter bøker av Ivan Bunin og fant en veldig fin omtale av "Kjærlighetens grammatikk" skrevet av en Rose-Maria. Og da tenkte jo jeg på deg med en gang, anmeldelsen lignet din stil, så jeg gikk inn på profilen din og derfra kom jeg hit til denne diskusjonen. Regner nå med at det er du som har skrevet den anmeldelsen. Gratulerer med seieren den gangen forresten, det er fortjent.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Joda, det er jeg som har skrevet den omtalen også. ;-) Lenge fikk man jo 20 kr pr. omtale på Bokklubbens nettsider. Og i det lange løp ble det noen prisavslag på alle bøkene jeg ikke klarte å holde fingrene fra ... ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja det kan jeg tenke meg, det er veldig lett å bli fristet når man har rett på rabatter og avslag...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så langt jeg kan bedømme - du har det som skal til!
Jeg oppfordrer deg derfor til å slå til. Uansett hva du bestemmer deg for, ønsker jeg lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk! ;-) Jeg synes i alle fall det er kjempegøy selv! Og jeg får faktisk så mye mer ut av bøkene jeg leser også når jeg vet at jeg skal prestere noe i den andre enden. Fortrinnsvis legger jeg ut bokomtaler og filmomtaler på bloggen min, men jeg kjører parallelt med Bokelskere. Ekstra morsomt er det når jeg opplever at det jeg skriver både blir lest, satt pris på og inspirerer - i tillegg til gode diskusjoner om bøkene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gratulerer, ja det var usedvanlig godt skrevet og fordi jeg er så glad i boka ble jeg så begeistret. Jeg har lest Arvetanten og likte den også. Mandelplukkersken er kanskje litt spesiell og mulig det er derfor det er flere som ikke helt får "dreisen" på boka men det er ok det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg  FrøysaaHelge-Mikal HartvedtKirsten LundHarald KRune U. FurbergLilleviIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAne