Da Marta Benneche gifter seg med Otto Oulie, arbeider hun som lærerinne og er en ung kvinne med selvstendige tanker og drømmer om hva hun ønsker å få ut av livet sitt. I Otto ser hun den store kjærligheten, og hun fascineres av at to så vidt forskjellige mennesker som dem faktisk elsker hverandre.

Hva er det som så skjer etter hvert som årene går, og som gjør at Marta ender opp med å bedra sin mann? Svarene er å finne i Martas dagboknotater. Det mest fatale Otto har gjort mot sin hustru er å pålegge henne å gi opp sin post som lærerinne. Deretter betrakter han alle hennes meninger som sjarmerende innfall det ikke er bryet verdt å legge vekt på. Hun blir hans pryd av en hustru, og parallellene til Ibsens Nora er nokså nærliggende.

Marta vil noe mer med livet sitt, og da Ottos kompanjong, Henrik, kaster sine øyne på henne og blir oppriktig forelsket i henne, er Marta et lett "bytte". Så blir Otto alvorlig syk, og Marta tæres nesten i stykker av skam- og skyldfølelse. Dessuten begynner det å gå opp for henne at Henrik kanskje bare en repetisjon av Otto. Hva gjør hun når det kommer til stykket?

Jeg fascineres av gamle klassikere som beskriver kvinnenes rolle i deres samtid, og er alltid sjeleglad for at utviklingen har gått videre. Denne lydboka er nydelig lest av Janne Kokkin!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 8 svar.

Jeg synes handlingen i boken var interessant og like aktuell i dag som da. Kjente meg igjen i flere tankeganger. Allikevel klarte jeg aldri å få sympati for Marta, det var heller Otto jeg synes synd på. Snille mannen som gjorde alt for kona og ungene sine uten å bli verdsatt og uten å få en lykkelig kone fodi kona nøyde seg med å skrive dagbok istedetfor å si ting rett til ham, hehe! Hadde aldri hørt om boken før jeg begynte å lese den. Eneste negative for min del er språket. Jeg sliter med å lese "gammel- norsken". Men en grei bok å ha i "klassiker-samlingen" sin :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har alltid hatt litt tungt for Undset, men tok opp boken igjen og fikk en kjempeopplevelse. Jeg synes også boken tar opp et tema som er like aktuelt i dag som for hundre år siden og som like gjerne kunne beskrevet et ektepar i dag. Selv om historien er ensidig fortalt gitt at det er et ekteskap, og et ekteskap består av to, viser den hvor stor innvirkning den ene part kan ha i forholdet. Jeg siterer:" Jeg gikk og stirret meg blind på det at Otto ikke forstod mig. Det falt meg aldri inn at ikke jeg forstod ham. Vi har gått i mørket og været hinannen så nær at hadde jeg bare rakt en hånd ut, hadde jeg funnet han ved min side.Vår unge elskov brente ut, og jeg lot det slukne, og så ikke hvor lett jeg kunde næret ilden til en kjærlighet som kunde gjort det lyst og varmt for oss begge hele livet ut." Jeg kan sitere massse fra boka for her ligger mange gullkorn. I bunn og grunn etter alle disse år i frigjøring tror jeg vi jenter i noen høve er uforanderlige. Jeg kjenner meg igjen, du kjenner deg igjen. Vi er vel ikke så ulike resten av Norges befolkning?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hm, det er lenge siden jeg har lest Undset og spesielt denne skjønner jeg... Den siste jeg leste var en som het Ida Elisabeth. Den handler om mye det samme mener jeg å huske. Men nå har Undset blitt katolikk og da er svaret gitt: Kvinnen ofrer seg for mannen og den hellige ektestand. Men Undset skriver jo flott, så hun fortjener kanskje å rykke høyere opp på "skal lese igjen" lista?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om jeg synes boka var tung å fordøye i begynnelsen åpnet den seg for meg på slutten. Hele bokens kjerne kokes ned i denne ene setningen;" ..så kommer en til et svært enkelt spørsmål: skal jeg ta det jeg har lyst på, og la barna mine betale det?" Jeg opplever hverken at hun ofrer seg for mannen eller den hellige ektestand, den har hun definitivt forlatt. Heller at hun har funnet sin moralske plattform. Dette er det hun vil leve ut fra. Ikke i stadig brytning mellom kjærligheten til en ny mann og kjærligheten til barna. Ut over dette kommer forsoningen med sin svigerfamilie og fraskilte mann. En nydelig slutt, definitivt et høyaktuelt tema selv i våre dager.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, det var flott sagt! Jeg var nok for ung den gangen jeg leste boka. Dessuten hadde akkurat kommet meg ut av et ekteskap fordi jeg ikke var villig til å ofre livet hverken for ekteskapet, mannen eller svigerfamilien. Kanskje jeg hadde valgt anderledes hvis jeg hadde hatt barn? Ja, definitivt et aktuelt tema. Kanskje jeg må lese boka om igjen selv om ikke skilsmisse står på dagsorden nå?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det synes jeg du skal gjøre. Jeg synes det er vel så fint å lese en bok om igjen etter noen år fordi jeg leser med nye øyne og legger gjerne vekt på helt andre ting enn forrige gang. Du skal ikke se bort i fra at du får en veldig positiv opplevelse:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har begynt å jobbe meg gjennom boka. Denne synes jeg er noe tyngre å fordøye. Jeg er ikke ferdig, men tenker vel at svaret er gitt i valgene hun tar. Veien dithen skal bli interessant siden jeg nok hadde tatt andre valg. Det er likevel noe flott over å holde ekteskapsløftene hellige og ubrytelige selv om en faktisk har en legal grunn til å bryte de. Dette å ofre sin egen lykke over idealer er sjelden om ikke utdødd i våre dager. Og har det noe for seg?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da skal jeg ta fatt på denne boka også:) Det kan jo bli spennende å se om hun har vesentlige forandringer i synet på ekteskapet og kvinnens plass i det etter at hun konverterte. Hun var bare 25 når hun skrev Fru Marta Oulie, og jeg synes hun viser en utrolig innsikt alderen tatt i betraktning og at hun sannsynligvis ikke hadde de største merittene på baken. Men hva vet vel jeg om det;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Linda RastenAnniken RøilritaolineHarald KAnne-Stine Ruud HusevågEirin EftevandKirsten LundEgil StangelandTatiana WesserlingTherese LierIngunn SLisbeth Kingsrud KvistenGroCathrine PedersenBenedikteRufsetufsaIngeborg GNinaStig TVannflaskeTonjeIvar SandTheaLiv-Torill AustgulenAlice NordliTonesen81EvagretemorHelge-Mikal HartvedtDemeterKarin BergRisRosOgKlagingJan-Olav SelforsHeidi LChristinasiljehusmorToveEllen E. MartolTone HTor-Arne Jensen