Ja, nå har jeg blitt mer kjent med Maxim Gorkij! Etter å ha lest biografien til Geir Kjetsaa er jeg i støtet til å lese enda flere av Gorkijs bøker.
Han levde i en slags brytningstid ikke minst under ulike politiske omveltninger.
Han var en stor Hamsun-beundrer og det gikk noen brev fram og tilbake mellom de to.
Han kom fra dypeste nød og armod til å bli en viktig person for Sovjet - Republikken. Etterhvert ble det ingen enkel sak for ham, ettersom de politiske retningene begynte å bli ekstreme.
Han drev med propaganda for å avskaffe tsardømmet, ble fengslet og måtte gå i landflyktighet. Han virket som forfatter både under Lenin og Stalin, og siden han var en stor og kjent forfatter ble hans vennskap/kjennskap av stor betydning for han.
"Han endte som en gallionsfigur for Stalin", men det hadde sin pris, han ble stadig overvåket, sensurert og endte opp med å sitte i husarrest.
Jeg synest det er så givende å lese biografier om store forfattere, som Gorkij. Jeg får liksom et helt annet bilde og forståelse av hva og hvorfor de bruker de emnene i sin bøker som de gjør.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Dersom du ikke allerede har lest "Min barndom" av Gorkij, anbefaler jeg deg å lese denne. Gorkij skildrer barndommen sin gjennom barneøyne, noe som gir den en underfundig vinkling. Det er en sterk historie, og selv om det er mange år siden jeg leste boka husker jeg den veldig godt. Den er faktisk ei av favorittbøkene mine!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig at "Barndom" er ei sterk bok, nå skal jeg snart begynner på "Ut i verden 1+2" som også er erindringsbøker som "Min universitetstid også er. Jeg har de 14 bindene som du ser her og har lest noen av de fra før, pluss noen andre bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må si at vi har mye å takke Geir kjetsaa for ! Fantastiske biografier ! Har lest alle ! Synes spesielt bøkene om tolstoj gorkij dostojevskij tsjekov er bra !

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du gjør med andre ord et ordentlig dypdykk i forfatterskapet hans- spennende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaKirsten LundTorill RevheimBjørg RistvedtHarald KLinda NyrudTone SundlandIngunn SJulie StensethSolveigMonica CarlsenJBStine SevilhaugTone HRufsetufsaEgil StangelandsvarteperMargrethe  HaugenTine SundalHildeToveHeidiTine VictoriaHelen SkogAndreas BokleserTerje N AbuslandHilde Merete GjessingHenrik  Holtvedt AndersenBjørg L.Amanda AAvamgeGodemineReadninggirl30Lisbeth Marie UvaagAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskeTore HalsaKjell PTore Olsen