Hei! Når du spør, får du svar selvsagt :-) Det har vært en del snakk om lesebrett i tråder tidligere - kikk gjerne på dem.

Jeg er en stor lesebrettentusiast og jobber med ebøker til daglig hos Norli og Libris. Synes lesebrett er fantastisk å lese på - ikke minst fordi alle bøkene veier 200 gram - uansett hvor mange sider de er. Veldig greit å ha med seg på bussen, lese ute, eller når jeg ligger på ryggen og leser i sofaen. Vekt er en stor fordel i forhold til iPad, som egner seg dårlig for mitt lesemønster. Det eneste jeg savner på lesebrettene jeg har brukt, er bakgrunnsopplysning på skjermen. I stedet får jeg en skjerm som er svært behagelig å lese på - kan lese i timevis uten å bli sliten i øynene.

Kindle er markedsleder på ebøker, og har flere gode brett. Det hotteste er Kindle Fire, som er et brett med fargeskjerm. når det gjelder Sony, har jeg brukt Sony-brett tidligere, og var svært fornøyd da. De nyeste har jeg ikke testet. Selv bruker jeg Norli og Libris (vårt eget) sitt brett Kibano. Dette har den store fordelen at man får lastet norske e-bøker rett ned på brettet. Dette er det første lesebrettet jeg har med touch skjerm - liker den funksjonen, også på e-blekk.

Det har vært en del kritikk av det norske utvalget av ebøker. En undersøkelse blant forlagene viser at de regner med å ha publisert 6000 titler på ebok innen utgangen av året, og nye titler utgis nå i hovedsak likt på papir og ebok. Utvalg kommer ikke til å være noe stort aber fremover tror jeg.

E-bok-butikken på brettet som markedsføres av Norli og Libris har totalt 200.000 titler, inkludert e-bøker på engelsk, dansk og svensk, og flere språk er på vei. Kindle har et veldig mye større utvalg, også mange gratis, men mangler bøker på norsk.

Digitalbok kommer med et nytt norsk lesebrett.. Brettet virker bra - Ikke minst har skjermen meget god lesbarhet. På dette brettet kan man også laste norske bøker rett ned. En svakhet er at det ikke har touch, men her varierer smak og behag.

De norske brettene har wifi internettilkobling. Kindle har noen brett med 3G (mobilt sim-kort inni). Fordelen med 3G er at brettet kobler seg til Internett uten at du må gjøre noe. Med wifi (teskje-metoden her!) må du noen ganger legge inn en kode (feks koden til ditt trådløse nett hjemme) første gang du kobler deg til nett. Neste gang du skal på nett, huskes tilkoblingen.

Kibanobrettet til Norli og Libris  har en ekstra funksjon - nemlig mulighet til å spille av digikort som selges i bokhandelen. Digikortene kommer med enten e-bøker eller lydbøker. Digikortene ble latterliggjort på enkelte nettforum da brettet ble lansert, riktignok uten at noen av meningsytrerne hadde sett eller testet løsningen. Det har derfor vært litt spennende å teste interessen i markedet. Tilbakemeldingene går stort sett på at man vil ha større utvalg av ebøker på digikort - og at kundene ikke forstår grunnlaget for kritikken. Digikortene ses på som en nyttig tilleggsfunksjon, som gir flere valgmuligheter. Først og fremst oppleves digikort som enkelt.  Noen foretrekker digikort fordi de har dårlig wifi-tilgang, og noen fordi digikort er greie å låne bort til andre som har samme brett.

Hvis du vurderer lesebrett, kan det være greit å tenke på om du vil være interessert å låne e-bøker på norske bibliotek. Biblioteksordning er under utvikling. Det er en del som tyder på at utlån vil være basert på en form for kopibeskyttelse som heter Adobe. Hvis dette er tilfelle, vil du fint kunne låne e-bøker over nett og lese dem på et Sony-brett, Kobo, i tillegg til de norske. Kindle har ikke støtte for denne standarden, og det er en risiko for at du ikke får lest norske biblioteksbøker på Kindle. Til gjengjeld har du tilgang til mange tusen gratis engelske ebøker der.

Dette ble et langt innlegg! Vanskelig å begrense seg på favoritt-tema!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Takk for en oversiktelig og detaljert forklaring (jeg har behov for teskje-metoden!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du er forhåpentligvis den rette til å svare på spørsmålet mitt. Saken er at for ca. 2 år siden gikk jeg til anskaffelse av et lesebrett. Jeg fikk lastet inn 3 titler, men så stoppet liksom hele interessen, og jeg fortsatte som før å lese bøker i papirutgave. Nå er jeg innstilt på å gi lesebrettet en ny sjanse. Men jeg må forsikre meg om at utviklingen ikke har løpt forbi meg. Lesebrettet mitt heter verken Kibano, Kobo, Kindle eller Sony, men SOVOS. Jeg mener det ble kjøpt hos Norli og at det var et slags introduksjonstilbud. Er dette fremdeles brukbart? Dessuten har jeg helt glemt hvordan innlastingen foregår. Hvor på nettet finner jeg det forklart?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sovos er et veldig greit brett. Dette er et brett med fargeskjerm - og kan dermed leses på senga uten leselampe. Su kan faktisk både se bilder og film på det også, og høre lydbøker. Jeg har selv et Sovos-brett som keg bruker av og til. Ikke minst når jeg har problemer med å sovne - da stiller jeg inn brettet slik at det blar automatisk hvert 15. Sekund, og leser til jeg sovner. Litt utfordrende å finne tilbake til hvor jeg var da jeg sovnet, men....Send meg e-posten din på egen melding, så sender jeg deg forklaring på hvordan du overfører til Sovos :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for svar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant og oversiktlig forklart - det hjalp! Jeg fikk en Kindle som gave, og har egentlig ikke orientert meg noe særlig. Men jeg er allerede veldig fornøyd med å ha et lesebrett som et supplement - særlig siden jeg liker lange bøker...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Margrethe  HaugenHarald KTine SundalHildeKirsten LundToveLinda NyrudHeidiTine VictoriaJulie StensethHelen SkogAndreas BokleserTone HTerje N AbuslandHilde Merete GjessingHenrik  Holtvedt AndersenBjørg L.Amanda AAvamgeGodemineReadninggirl30Lisbeth Marie UvaagAstrid Terese Bjorland SkjeggerudVannflaskePiippokattaTore HalsaKjell PTore OlsenCamillaSiw ThorbjørnsenReidun SvensliAnn ChristinLise MuntheDemeterBerit RAstrid SæverhagenHilde MjelvaConnieBjørn Sturød