Irfan Orga (f. 1908 d. 1970) vokste opp som sønn av Hüsnü og şevkiye i Bayazit, en velstående familie i begynnelsen av det 20. århundre. Først senere - etter at Atatürk (f. 1881 d. 1938) tok over makten i landet, og demokratiserte Tyrkia, ble alle tyrkere pålagt å ta seg et etternavn. Tilfeldighetene førte til at dette etternavnet ble Orga.
I bokas etterord, ført i pennen av sønnen, beskriver han sin far slik:
"Han var en omtenksom og snill person, en vis og følsom mann med psykologisk og forståelsesfull innsikt, en mann av ære. Hans oppskrift på livet var hans mors oppfatning av at "det er vulgært å skryte" og hans farmors advarsel mot å "la noen forstå at du er fortvilet. Ta på deg dine beste klær og se stolt ut, så oppnår du hva som helst ... ellers får du ikke annet enn spark"."
I et herskapelig hus på en høyde i Istanbul kunne familien, som altså etter hvert bar familienavnet Orga, nyte både utsikt, frisk luft og sollys, akkurat slik Irfans mor helst foretrakk dette. I en tid hvor kvinnene levde i skjul bak lukkede dører og alltid tildekket av slør de få gangene de entret verden utenfor, ga mangel på gjenboere stor frihet mht. akkurat dette. De første årene av Irfans oppvekst var preget av mye kjærlighet, trygghet og ikke minst gamle tradisjoner.
Ved inngangen til første verdenskrig ble Irfans far kalt til tjeneste som soldat. Og med familiens mannlige overhode ute av syne, begynte forfallet i familien. I første rekke ble farmoren redningen, men etter hvert ble det nødvendig for moren å gå ut i arbeid. Tyrkia befant seg i en brytningstid, hvor det forbundet med skam for kvinner å oppholde seg for mye utendørs, samtidig som nøden tvang dem til det. Den virkelige nedturen ned i fattigdommen startet imidlertid da deres hjem brant ned til grunnen, og familien mistet alt de eide. Irfan og broren Mehmet ble etter hvert sendt til Kuleli, hvor de ved å forplikte seg til en 25 års kontrakt, fikk seg en millitær utdannelse.
Samtidig følger vi Tyrkias dramatiske historie som kuliminerte i Atatürks død i 1938 og etter hvert utbruddet av andre verdenskrig, som til slutt førte Irfan i eksil i London.
På en måte synes jeg det er litt synd at tittelen på boka er endret til "Adjø Istanbul", for det naturlige ville ha vært rett og slett å kalle den "Et portrett av en tyrkisk familie" (rett oversatt fra originaltittelen på engelsk). Boka er uansett meget godt skrevet, selv om jeg kanskje ikke vil gå så langt som Daily Telegraph som er sitert med ordene "Boka er et lite mesterverk" på smussomslaget. Gjennom nokså korte kapitler gir Irfan oss små blikk inn i det typiske tyrkiske hverdagslivet i tiårene 1920-1940. En ting er beskrivelsen av hammam, basarene og skikkene, men noe ganske annet er beskrivelsene av de forandringer som skjedde ved overgangen fra det sultanstyrte osmanske riket til det demokratiske Tyrkia med Atatürk i spissen fra 1923. Fra den ene dagen til den andre var religion blitt en privatsak, og det å bære religiøse plagg var forbudt. Denne utviklingen forklarer langt på vei hvorfor Tyrkia er nokså annerledes enn resten av den muslimske verden i sitt forhold til religiøse uttrykk.
Ekstra spennende er det at boka er selvbiografisk og dermed også en autentisk historie. Dette har jeg spesielt sansen for, evig nysgjerrig som jeg alltid er på å lese om andre kulturer og kanskje spesielt den muslimske kulturen (som for øvrig er så mangefascettert og forskjellig fra land til land at det ikke går an å snakke om kun en kultur). Tyrkia var for øvrig ikke alene om å ha det vanskelig rent økonomisk i 1920- og 30-årene, idet de delte skjebne med resten av Europa. Sult, fattigdom og nød gjorde at mange døde av helt banale sykdommer. Men i motsetning til svært mange andre familier i den tiden, hadde familien Orga i det minste gamle familieklenodier som ble solgt unna for å brødfø familien enda en stund til. Alt i alt en bok som helt klart fortjener terningkast fem!
Helt til slutt kan jeg ikke la være å bemerke sønnens opplysninger om at boka ble skrevet mens familien bodde på Inverness Terrace 21 i Bayswater, nettopp der jeg og min mann bodde på hotell under et av våre London-besøk (i 2001)!
Viser 19 svar.
Takka vere denne bokomtalen vart boka innkjøpt, og eg har sett fram til den lenge. Og - den innfridde alle mine forventningar, spesielt det som omhandla dei tidlegaste barneåra til Irfan Orga! Er ganske imponert over ordvalet og skildringane,ein del var både overraskande og uvanlege, så også omsetjar Harald Kjærheim fortener ein blomst for jobben!
Ei god bok som fleire burde få med seg - og ei leseoppleving eg er svært glad for!
Eg kjøpte denne boka på mammutsalet etter at eg hadde lese di bokmelding, Rose-Marie. Forventningane var store, og, -eg må seie, - dei blei innfridde. Interessant og gripande å lese om livet til den velståande familien, og om korleis tilhøva forandra seg for dei som følgje av første verdskrig. Det blei forandring i heile det tyrkiske samfunnet, militært, kulturelt og økonomisk.Gjennom familien Orga følgjer vi denne utviklinga. Det var hjarteskjærande å lese om deira veg inn i fattigdom og matmangel. Kvinnene som hadde levd trygge og skjerma liv, blei etter at mennene i familien var borte, nøydde til å gå ut i samfunnet og greie seg sjølve. Dette var til tider svært vanskeleg.
Denne familiesoga er fint og ærleg skildra på ein god og velformulert måte. Verkeleg ei bok å anbefale!
Enig, akkuratt ferdig med denne, helt fantastisk bok ,interessant lesing og måten forfatteren skrev på gjorde den umulig å legge fra seg.Anfefales på det varmeste:-)
Er veldig fornøgd med å ha denne boka på vent no,ja!
Denne er på mammututsalget, takket være din anmeldelse ble jeg oppmerksom på denne, gleder meg til å lese den:-)
Denne boka er det verdt å få med seg! Jeg skal til Istanbul i påsken mye takket være nettopp denne boka! ;-)
Tyrkia er et spennende land, vært der 3 ganger. Spennende kultur og imøtekommende mennesker,og ikke minst nydelig mat...spicy og godt, god tur:-)
No står den på ønskelista mi...
Har benket med kaffe oa og koser meg med å lese din anmeldelse. Som nevnt tidligere har jeg bestilt Svart bok, det vel ikke av samme forfatter, men du har anmeldt den for noen tid siden. Da jeg så boken kom du opp i mine tanker. Kommer nok til å lese denne også. Det blir vel så at jeg leser siste mottatte bokpakke først hehe.
Jeg har også kjøpt svart bok nå nettopp, men det er ingen anmeldelse av den her på bokelskere. Vil gjerne lese en anmeldelsen av den boken, hvor ligger den?
OBS! Det er Det tause huset av Orhan Pamuk - Rose Marie har anmeldt. Beklager!!
Beskrivelsen; Handlingen i Svart bok utspilles en vinteruke i midten av 1980-årene. Scenen er Istanbul, den myldrende eksotiske byen med én fot i Europa og én i Asia. Romanens hovedperson, advokaten Galip, kommer en dag hjem fra sitt arbeid og oppdager at hustruen, den vakre og gåtefulle Rüya, er borte. Romanen beretter om hans fortvilte jakt etter henne og slektningen Celâl, en berømt journalist og forfatter bak daglige petiter i en av Tyrkias største aviser. Men samtidig gir hans labyrintiske ferd også et unikt innblikk i Istanbuls og Tyrkias historie, en jakt som er rik på uventede lukter, smaker og synsinntrykk - også for leseren. Svart bok regnes som en milepæl i tyrkisk litteratur og har skapt stor litterær debatt, både i Tyrkia og i Vesten.«Svart bok er en uvurderlig samling eventyr, fabler, artikler, analyser, mysterier, liknelser og referanser.»Linn Ullmann, DagbladetNobelprisen i 2006 ble tildelt Orhan Pamuk «som i sin søken etter hjembyens melankolske sjel har oppdaget nye sinnbilder for kulturens kamp og sammenveving».
Ok da oppklarte du det. Har bestilt den, så får bare la det stå til. Det er flere som har den i boksamlingen sin her inne, men ingen som har anmeldt den...
Jeg treger ikke på det isåfall. 29 NOK!!! Samme pris fikk jeg også for Is-slottet av T. Vesaas.
Dessverre der var bare engelske anmeldelser. Men tror at Rose Marie har nevnt den, men ser at hun ikke har gitt stjerner på no.librarything.com. Hmmm jeg forbinder denne boken med henne av en eller annen grunn!
Jeg har fremdeles ikke lest "Svart bok" av Orhan Pamuk, men det kommer! ;-) Og denne lille diskusjonen deres på denne tråden bidrar i høy grad til å fremskynde prosessen. ;-)
For øvrig holder jeg på med boka "Verden i ubalanse" av Amin Maalouf, og den (faktabok/debattbok) er så tankevekkende at den kommer til å endre mine synspunkter om mangt og meget!
Ja da jeg så boken så kom ditt navn opp i mine tanker. Tror du sendte meg en melding ang. forfatteren en gang for lenge siden da jeg spurte om bok råd. Av det jeg har lest er jeg spent på boken - tenk 29 kr!!!
Et varp!!!!!
Den ligger kanskje på no.LibraryThing.com da tror jeg.
Jepp, der var det anmeldelser, takk:-)