For meg er en boksnobb en intellektuell/lærd som har utsøkt smak, men vet å verdsette "lavere" form for litteratur med kvalitet der han finner den.

Han må også ha nok dannelse til å kunne namedroppe i riktige settinger, med autoritet og finesse. Han må altså være smart nok til å smykke seg med at han har smak nok til å differensiere mellom god og dårlig litteratur i alle sjangere, uansett om disse har cred i intellektuelle kretser eller ikke.

Gode eksempler er Stephen Fry som elsker Sherlock Holmes bøkene (samtidig som han kan sitere Homer på gresk), og Christopher Hitchens som mener Jeeves & Wooster er noe av det ypperste innenfor engelskspråklig litteratur.

Det holder ikke å bare være intellektuell og se ned på alt og alle (som f.eks Dag Solstad).

Da er du bare en kødd...

I tillegg til Wodehouse og Conan Doyle, er alle populære forfattere som toucher innom de store spørsmålene gode navn å ha på lista.

Jeg er langt fra belest nok til å kunne kalle meg selv noen boksnobb, men hvis jeg noengang skulle komme dithen at jeg skulle bli oppfattet som det, ville jeg kanskje valgt Raymond Chandler som min guilty pleasure.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Slik du beskriver det, blir en boksnobb noe positivt. Jeg er av helt motsatt mening: en boksnobb er værste sort mennesker. Men for meg er ikke en boksnobb den typen du beskriver i det hele tatt. Jeg anser ikke Stephen Fry som en boksnobb, i hvert fall ikke ut fra de kriteriene du stiller: han framstår som et intelligent menneske, med svært god og bred smak. Min definisjon av en boksnobb har ikke bred smak, de bare leser de store klassikerne for å vise at de har gjort det, og for å fremstå som smarte, uten egentlig å like bøkene de leser (men bare later som de gjør det), og gjerne ser ned på de som mener leser annen litteratur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men kan det være mulig å være en snobb uten at det må være negativt?...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ordet "snobb" har aldri vært positivt ladet i min bok. Snobber, slik jeg opplever det, ser ned på andre og anser sin egen smak som bedre enn andres.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Inngår ikke det i definisjonen av smak?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg syns du satte fingeren på min arketypiske boksnobb, i hvert fall, og tro du meg, jeg har faktisk null og niks av ambisjoner om å bli en.. Herregud så kjedelig å pugge, jeg har aldri pugga i mitt liv.. Når det gjelder kategorien "rått og røti" har jeg nok greie på mye rart, men... Leser endel klassikere, men etter innfallsmetoden, og norsk er dessverre laaangt ned på den ønskelista. Typen Hamsun og Ibsen, jeg fikk dem opp i halsen på skolen. Men jeg kan le så jeg griner av Shakespeare;-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anne Berit GrønbechritaolineAnne-Stine Ruud HusevågLinda RastenHarald KToveThomas Røst StenerudAlice NordliLene AndresenTorTone HEirin EftevandGro-Anita RoenTove Obrestad WøienStein KippersundLars MæhlumHeidi HoltanWenche VargasSolVivaLaLivreReadninggirl30Sigrid NygaardgretemorKristine LouiseLisbeth Marie UvaagElisabeth SveeTheaPiippokattaStig TMorten BolstadSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil Stangeland